Καλεσμένοι συγγενείς του Λούη Τίκα από την Κρήτη στις εκδηλώσεις στο Κολοράντο για την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του

Date:

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγου-Συγγραφέα | Εκδηλώσεις στο Κολοράντο για την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του Λούη Τίκα Με λαμπρές εκδηλώσεις γιορτάστηκε φέτος στο Κολοράντο η 100ή επέτειος της μάχης του Λάντλοου από το θάνατο του ηγέτη των ανθρακωρύχων Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) από τη Λούτρα Ρεθύμνου.

Διοργανώθηκαν 24 εκδηλώσεις στις πόλεις Ντένβερ Τρινιτάδ και Πουέμπλο από 25 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου.

Έγινε Ακαδημαϊκό Συμπόσιο στις 19 Απριλίου στο ιστορικό εργατικό Μουσείο του Πουέμπλο και επιμνημόσυνη δέηση για το Λούη Τίκα στις 20 Απριλίου στην ορθόδοξη εκκλησία του Ντένβερ. Στις 16-18 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι κορυφαίες εκδηλώσεις στο Τρινιτάδ που βρίσκεται ο τάφος του και στην κοιλάδα του Λάντλοου όπου βρίσκεται το μνημείο του στη θέση που ήταν ο καταυλισμός των ανθρακωρύχων.

Εκεί συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου από πολλές πολιτείες και απένειμαν φόρο τιμής στον ήρωα Λούη Τίκα και στους εργάτες ανθρακωρύχους. Παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της πολιτείας του Κολοράντο καθώς και η Ένωση εργατών Ανθρακωρύχων Αμερικής. Ανέδειξαν τα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Λάντλοου τον αγώνα και τη θυσία του Λούη Τίκα, την προσωπικότητα και τη γενναιότητα του. Αναφέρθηκαν στη βελτίωση των συνθηκών στη ζωή και τη δουλειά των ανθρακωρύχων χάρις στον αγώνα του Λούη Τίκα.

Κατετέθησαν στεφάνια στο μνημείο του και μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου αναγνώσθηκαν τα ονόματα των νεκρών με πρώτο του Λούη Τίκα υπό τον ήχο καμπάνας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσημα προσκεκλημένοι από την Ένωση εργατών Ανθρακωρύχων Αμερικής και από το Μουσείο Λούη Τίκα οι ανηψιοί του Γιώργος Σταυρουλάκης και Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης.

Θεατρικές παραστάσεις δόθηκαν επίσης προς τιμή του Λούη Τίκα στις πόλεις Ντένβερ,Τρινιτάδ και Πουέμπλο.

Έγινε αναπαράσταση της μάχης του Λάντλοου και αναδείχθηκε η προσωπικότητα του Λούη Τίκα και η προσφορά του στον αγώνα των ανθρακωρύχων.

http://goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...