Κηδεύτηκε ο εκ Χανίων καταγόμενος συγγραφέας Αχμέτ Γιορουλμάζ

Date:

Το σύνολο σχεδόν του πολυπληθούς και πολύπαθου Κρητικού στοιχείου του Αϊβαλιού, των Μοσχονησίων και των γύρω περιοχών, οι Δημοτικές αρχές την πόλης και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των παραγωγικών τάξεων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών τόσο από την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, συνόδευσαν στις 16.30 στην τελευταία του κατοικία τον μεγάλο Χανιώτη στοχαστή Αχμέτ Γιορουλμάζ, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα υστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 81 χρονών.
Ο Αχμέτ Γιορουλμάζ γεννήθηκε στο Αϊβαλί το έτος 1932. Και οι δυο γονείς του είχαν γεννηθεί στα Χανιά, (Τοπανάς) απ’ όπου έφυγαν  με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Ήταν άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και του Κρητικού τοπικού ιδιώματος. Προτού συνταξιοδοτηθεί διατηρούσε βιβλιοπωλείο στο Αϊβαλί.
Στη διάρκεια της δικτατορίας, περιέθαλψε δεκάδες πολιτικών που κατέφευγαν στην Τουρκία, βοηθώντας την προώθησή τους σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να συνεχίσουν απ’ εκεί την αντίσταση κατά της χούντας.
“Τα παιδιά του πολέμου” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Παράλληλα άσκησε τη δημοσιογραφία στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και το Αϊβαλί. Μάλιστα είχε εκδώσει και μία εβδομαδιαία εφημερίδα με τον τίτλο “Türk dünyası” (“O Tουρκικός Kόσμος”). Εκτός από τα κείμενά του που δημοσίευε στις εφημερίδες, έχει κάνει και αρκετές μεταφράσεις ελληνικών έργων (διηγημάτων, μυθιστορημάτων, ποίησης) στα τουρκικά. Στον κατάλογο των επιλογών του διακρίνουμε τους Έλληνες συγγραφείς: Κ. Ταχτσή, Σ. Τσίρκα, Μ. Κουμανταρέα, Στ. Μυριβήλη, Ε. Αλεξίου, την ποιήτρια Κ. Δημουλά και άλλους. Στην ποιητική ανθολογία του Τούρκου εκδότη Ασίμ Μπεζιρτζί με τον τίτλο “Η ειρήνη με τη γλώσσα των Τούρκων και Ελλήνων ποιητών” έχουν περιληφθεί πολλές δικές του μεταφράσεις. Εκτός από το μεταφραστικό του έργο έχει διακριθεί και με έργα του που έχει γράψει στα τουρκικά όπως τα “Αυτοί που άφησαν τα ίχνη τους στο πέρασμά τους από το Αϊβαλί” (Πορτρέτα), “Τα παιδιά του πολέμου” (μυθιστόρημα), “Οι νεώτερες γενιές στο Αϊβαλί” (μυθιστόρημα), “Από την Κρήτη στο Αϊβαλί” (μυθιστόρημα), “Ταξιδεύοντας στο Αϊβαλί” (μονογραφία), “Αϊβαλί” (ταξιδιωτικός οδηγός) και άλλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...