Κινδυνεύει λόγω της κακοκαιρίας και η πανέμορφη αιωνόβια γέφυρα του Μύρτου στην Κρήτη; | Φωτός

Date:

Η έντονηκακοκαιρίαπου έπληξε από το πρωί της Πέμπτης όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ιεράπετρας, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, στην 100χρονη μνημειακή γέφυρα του Μύρτου, η οποία είχε επισκευαστεί πριν από δυο χρόνια.

Η πολύωρη βροχόπτωση στη δημοτική κοινότητα Χριστού, προκάλεσε και νέες καταπτώσεις βράχων κλείνοντας τον δρόμο προς το Σελάκανο στη θέση Σχίστρα.

«Έχουμε 30 χρόνια να δούμε τόσο πολύ νερό στην περιοχή μας και τόσες πολλές καταπτώσεις βράχων και λάσπης στο δρόμο προς το Σελάκανο. Συγχωριανοί μας λένε ότι, έκαμε σε μια μέρα πάνω από 140 χιλιοστά βροχής στο Σελάκανο», μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγκουράκης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή Μάλλες, Χριστός, Μεταξοχώρι και Σελάκανο, έγιναν η αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης βρόχινου νερού στον ποταμό του Μύρτου, από τον οποίο το νερό καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθούν και σημαντικές ζημιές στο δυτικό τμήμα της 100χρονης μνημιακής παλιάς γέφυρας του χωριού, η οποία φτιάχτηκε το 1924 όπως και η πρόσφατα κατεστραμμένη γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά.

Η γέφυρα του Μυρτού

Βόρεια του Μύρτου στο δρόμο προς τις Μουρνιές όπου περνά ο Κρυοπόταμος (το καλοκαίρι είναι ξεροπόταμος) υπάρχει μια γέφυρα,εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ.Μουρνιών, που από εντοιχισμένη επιγραφή προκύπτει οτι κτίσθηκε το 1884. Η γέφυρα είναι πετρόχτιστη και αποτελείται από τρία μεγάλα τόξα που κατασκευάστηκαν από λαξευτές ορθογωνικές πέτρες που προεξέχουν στις γωνίες.

Τα δυο μεσαία ‘’ποδαρικά’’ ενισχύονται από μικρές αντηρίδες που στη βόρεια πλευρά έχουν μορφή τριγωνική και στη νότια πλευρά κυκλική.

Στην πάνω επιφάνεια της γέφυρας – στο βατό επίπεδο – διακρίνεται σε πολλά σημεία ακόμη το παλιό καλντερίμι, ενώ το κτιστό στηθαίο στις πλευρές της, είναι πολύ χαμηλό.

Η όλη κατασκευή της γέφυρας, μαρτυρεί όχι μόνο αξιολογότατη αισθητική αντίληψη των κατασκευαστών, αλλά και άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευής γεφυρών με τα δομικά υλικά που διέθεταν την εποχή εκείνη.
Η γέφυρα έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο ΜνημείοΤέχνης, προστατευόμενο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...