Κόλπο και παραπλάνηση! – Παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης για τα αρνιά των… 3,99 ευρώ!

Date:

Εντολή διενέργειας ελέγχων από τον ΕΦΕΤ και τα κατά τόπους τμήματα Εμπορίου των Περιφερειών έχει δοθεί, προκειμένου να εξεταστεί το αν και κατά πόσο συντηρούνται με βάση τα πρότυπα ασφαλείας και πωλούνται στην τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό τα αρνιά που διατίθενται από τη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ LIDL (φωτ. creteplus.gr).

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, σημειώθηκαν σκηνές απείρου κάλλους έξω από τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων για τον περιορισμένο αριθμό πώλησης των συγκεκριμένων αμνοεριφίων, ενώ σε κατάστημα στην Κρήτη δεν υπήρχαν καν σφάγια!

Πάντως, η εταιρία δεν διαθέτει άδεια κρεοπωλείου.

Κύκλοι της αγοράς μιλάνε για “παραπλανητική διαφήμιση που στόχο είχε να βάλει κόσμο στα καταστήματα, χωρίς να υπάρχει επάρκεια”.

Παράλληλα, η τιμή διάθεσης των 3,99 ευρώ ανά κιλό για “ελληνικά”, όπως διατείνεται η γερμανική αλυσίδα, αρνιά, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αφού οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν πωλούν κάτω από 5 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ ξεκίνησε ελέγχους στη γερμανική αλυσίδα για να διαπιστωθεί ο τρόπος συντήρησης των συγκεκριμένων αρνιών, έχοντας υπ’ όψιν ότι τα super markets δεν διαθέτουν άδεια κρεοπωλείου, ενώ τα τμήματα Εμπορίου θα διαπιστώσουν την ακριβή προέλευση των αρνιών.

Κόλπο και παραπλάνηση, καταγγέλλονται στο parapolitika.gr

Το κόλπο είναι πως σε κάθε κατάστημα, όπως καταγγέλουν πολίτες έχουν το πολύ 10 συσκευασίες με 3 ευρώ και λένε στον κόσμο που περιμένει στην ουρά πως η προσφορά τελείωσε και έχουν μείνει αρνιά με πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο.

Οι ουρές που έχουν σχηματιστεί και τα νεύρα των καταναλωτών που έπεσαν στην παγίδα, όπως λένε καταγγέλοντας στα parapolitika.gr άνθρωποι που “την πάτησαν”, ξεπερνά κάθε όριο.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς πως η Γερμανική αλυσίδα εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση απευθύνεται στους Έλληνες καταναλωτές σαν να είναι ιθαγενείς.

“Μαϊμού” προσφορές καταγγέλει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων

Καταγγέλλοντας τις «μαϊμού», όπως τις χαρακτήρισε, προσφορές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, κάνει λόγο για προωθητικές κινήσεις των πολυεθνικών, σημειώνοντας ότι «δεν κάνουν μόνο κακό στους κτηνοτρόφους που περιμένουν τις εορτές του Πάσχα για να ρεφάρουν κάπως, αλλά κοροϊδεύουν με τον χειρότερο τρόπο το καταναλωτικό κοινό».

Καλεί δε, τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και την Πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), όσο και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) σε ανακοινώσεις τους για τις Πασχαλιάτικες «προσφορές» αμνοεριφίων σε ξεφτιλιστικές τιμές αναφέρουν τα εξής:

«Καταγγέλλουμε την πολιτική αυτή και εφιστούμε την προσοχή στον Έλληνα καταναλωτή διότι στην προκειμένη περίπτωση δύναται να συμβαίνουν τα εξής:
– Τα αμνοερίφια έχουν σφαγεί προ 2 μηνών, με τιμές 3,50 έως 3,70, και πωλούνται σήμερα ως νωπά.

– Ή διατίθενται μικρές ποσότητες, αρκετές ωστόσο για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή

– Ή τα σφάγια προέρχονται από ελληνοποιήσεις εισαγόμενων και ενδεχομένως και κατώτερης ποιότητας.»

Παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης

Έρευνα με αυτοψία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας LIDL αλλά και σε δεκάδες καταστήματα της εταιρείας στην Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και κατόπιν εντολής του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, με χθεσινή του εντολή προς τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να προχωρήσει έλεγχος αναφορικά με τον τρόπο που η γερμανική πολυεθνική διαφήμιζε και πουλούσε αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές, έχοντας όμως μικρή επάρκεια.

Σύμφωνα με έγγραφο της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, η εταιρεία καλείται να αποδείξει τον αριθμό των αμνοεριφίων που διέθεσε στην αγορά καθώς καταγγελίες καταναλωτών ενημέρωσαν εχθές τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης πως τα αποθέματα ουσιαστικά είχαν εξαντληθεί με αποτέλεσμα στελέχη της LIDL να τους ωθούν να προμηθεύονται αρνί σε άλλη, πιο αυξημένη τιμή από αυτή που διαφημιζόταν.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Καταναλωτή ενημερώθηκε πως τα αρνιά από την αρχή ήταν ελάχιστα σε αριθμό και πως η διαφήμιση της εν λόγω προσφοράς ως ουσιαστικό στόχο είχε “να μπει κόσμος στα καταστήματα LIDL” κι όχι την επί της ουσίας παροχή αμνοεριφίων σε τιμές ιδιαιτέρως χαμηλές όπως επικοινωνήθηκε εκτενώς στα ΜΜΕ.
Ουσιαστικά η εταιρεία ελέγχεται για παραβίαση του ν. 2251/1994. Η γενική γραμματεία πάντως ζήτησε να μάθει ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός αμνοεριφίων που πουλήθηκαν με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό, συνολικά αλλά και ανά κατάστημα καθώς και αν συνεχίζεται η διαφήμιση της προσφοράς και μετά την εξάντληση των αποθεμάτων. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως αναφέρουν πως εντοπίστηκε ότι σε όλη την Αττική η γερμανική αλυσίδα διέθεσε περί τα 300 αμνοερίφια σε σύνολο.

Ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Από τους ελέγχους που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης στην αλυσίδα σούπερ – μάρκετ LIDL (με αφορμή το διαφημιστικό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο διαθέτει προς πώληση αρνί νωπό ολόκληρο Ελλάδας 3,99 ευρώ το κιλό), προέκυψε ότι τα αποθέματα για τη συγκεκριμένη προσφορά στα καταστήματα της αλυσίδας εξαντλούνται κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Ο λόγος είναι ότι η ποσότητα που παραλαμβάνει κάθε κατάστημα καθημερινά κυμαίνεται από 6-10 τεμάχια, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου ότι στην Αθήνα το Σάββατο 12 Απριλίου διακινήθηκαν (σε 31 καταστήματα) 640 σφάγια, την Κυριακή 13 Απριλίου 400 και σήμερα Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 320 τεμάχια.

neatv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...