Μέτρα προστασίας για τον κροκόδειλο του φράγματος Ποταμών – Ανακοίνωση Τμήματος Πολιτικής Προστασίας

Date:

Κινητικότητα έχει πλέον προκαλέσει στις υπηρεσίες του Ρεθύμνου η είδηση της εμφάνισης ενός κροκόδειλου στο Φράγμα των Ποταμών.
Σύμφωνα με το goodnet.gr πό την Παρασκευή η είδηση κάνει το γύρο της χώρας και αν και αρχικά θεωρούνταν ως εξαιρετικά απίθανη, το γεγονός ότι κυκλοφόρησε και φωτογραφία του ερπετού, θεωρήθηκε ως απόδειξη της ύπαρξης του στην λίμνη του φράγματος. Μάλιστα, ο ΟΑΚ έχει τοποθετήσει σύστημα καμερών στο σημείο, με στόχο να τον φωτογραφίσει, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει και ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Λυμπεράκης για να συνδράμει στον εντοπισμό του κροκόδειλου, ο οποίος φέρεται να έχει μήκος 1,5 ως 2 μέτρα!

Ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, σημείωσε στο goodnet.gr, ότι σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα τοποθετηθεί πλέγμα για να περιφραχθεί το σημείο, όπου εθεάθη το άγριο ερπετό, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, Κώστας Λαγουδάκης κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν το σημείο.

Πάντως, ένα από τα βασικά ερωτηματικά δεν έχει απαντηθεί ακόμα: πως βρέθηκε το άγριο ζώο στα νερά του Φράγματος Ποταμών; Εκτιμάται ότι κάποιος τον μετέφερε, πιθανότατα όταν είχε ακόμα μικρό μέγεθος, και τον άφησε στο φράγμα, προφανώς χωρίς να υπολογίζει ότι πρόκειται για ασυνείδητα εγκληματική ενέργεια. Και αυτό γιατί στο φράγμα των Ποταμών υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ανήμερα των Φώτων, που πολίτες βουτάνε στα νερά, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν αυτούς τους κινδύνους!

Να θυμίσουμε ότι ο κροκόδειλος έγινε αντιληπτός το απόγευμα της Πέμπτης από δύο πυροσβέστες, που έκαναν περιπολία και οι οποίοι ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πότε θα γίνει η απόμακρυνση του ερπετού – Ανακοίνωση τμήματος Πολιτικής Προστασίας

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Ρεθύμνης, ανακοινώνονται τα ακόλουθα σχετικά με την εμφάνιση κροκόδειλου στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες.

Όπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης, άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης

Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στην λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της. Υπενθυμίζεται δε ότι, ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στην λίμνη Ποταμών απαγορεύεται.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:

– Άμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό
– Άμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην λίμνη
– Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από την λίμνη αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία ΟΑΚ και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...