Μέχρι τις 3 Ιουλίου ξεκινά η διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας

Date:

Βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών. Σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες μέχρι τις 3 Ιουλίου το Cape Ray θα ξεκινά προς τα διεθνή ύδατα για να αρχίσει η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Gioia Tauro.

 

Το πρωί της Τρίτης 1 Ιουλίου στις 8 το πρωί καταφτάνει στο λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας το Cape Ray. Tο δεύτερο πλοίο, το Δανέζικο Ark Futura , το οποίο μεταφέρει τους 600 τόννους των επικίνδυνων χημικών σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει στο Τζογια Ταουρο ξημερώματα την επόμενη μέρα 2 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Δανό ομόλογό της Martin Lidegaard στην Κοπεγχάγη, η Ιταλίδα υπουργός χαρακτήρισε τη μεταφορά και την «επακόλουθη καταστροφή» των χημικών της Συρίας, μία επιχείρηση που διεξάγεται από κοινού από την Ιταλία, τη Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ως «τη μόνη θετική επιχείρηση στα πλαίσια της συριακής κρίσης», εξηγώντας ότι «θα μπορούσε να συμβάλλει ευρύτερα στον αφοπλισμό αλλά και στον αποκλεισμό των πυρηνικών όπλων στην περιοχή».

«Η συνεργασία με τη Δανία ήταν εξαιρετική, όπως ήταν και με τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που συντόνισε την όλη επιχείρηση», πρόσθεσε η Mogherini.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η τελευταία μεταφορά των επικίνδυνων ουσιών από το δανέζικο μεταγωγικό Ark Futura στο αμερικάνικο Cape Ray θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αγγλικής υπηρεσίας του alarabiya από το Σάββατο έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι Gioia Tauro ενόψει και της διαδικασίας μεταφόρτωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα ασφαλείας συζητήθηκαν το Σάββατο στην Ιταλία, κι αποφασίστηκε η τοποθέτηση επιπλέον φραγμάτων και σημείων ελέγχου ενώ θα γίνονται διαρκώς περιπολίες από ξηρά και θάλασσα γύρω από το λιμάνι.

Από τις 1 Ιουλίου θα λειτουργεί κέντρο ελέγχου όπου αξιωματικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί καθώς και στρατιωτικό προσωπικό θα είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο περιμένωντας την άφιξη του Ark Futura.

Μεταξύ 1 και 3 Ιουλίου θα οριοθετηθεί μία ζώνη ενός χιλιομέτρου όπου θα απαγορεύονται οι πτήσεις.

48 ώρες για να ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση και να ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών

Σύμφωνα με τον Μάικλ Λούχαν, επικεφαλή δημοσίων σχέσεων του ΟΑΧΟ “η διαδικασία της μεταφόρτωσης θα πάρει στη χειρότερη των περιπτώσεων 48 ώρες ενώ μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσα σε μία ημέρα”.

“Έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται, γι’ αυτό επιλέξαμε το συγκεκριμένο λιμάνι αφού έχουν εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων υλικών”.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου John Kirby, διαψεύδει τον ΟΑΧΟ και δηλώνει ότι η μεταφόρτωση εντός του λιμένα θα διαρκέσει «αρκετές ημέρες»

Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των χημικών εντός του Cape Ray θα ξεκινήσει την πορεία του προς τα διεθνή ύδατα όπου θα αρχίσει η διαδικασία της καταστροφής των επικίνδυνων υλικών η οποία, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ θα διαρκήσει περίπου 60 ημέρες.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...