Μία αβορίγινας στην Κρήτη

Date:

Είναι η κόρη του μοναδικού αβορίγινα που πολέμησε με τις δυνάμεις των Αυστραλών στη Μάχη της Κρήτης. Προχθές ήρθε στα Χανιά μαζί με μεγάλη αποστολή από την Αυστραλία για να τιμήσουν τον αγώνα των γονέων τους και τη βοήθεια που είχαν από τους κατοίκους της Κρήτης
Η Μάχη της 42ης Οδού είναι μια «ξεχασμένη» σύγκρουση μέσα στη θύελλα των καιρών. Ηταν 27 Μαΐου του 1941 όταν δύο λόχοι Αυστραλών και Νεοζηλανδών του τάγματος Μαορί αντιμετώπιζαν τους ναζί εισβολείς στην περιοχή Τσικαλαριά στον δρόμο ανάμεσα στα Χανιά και στη Σούδα. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ρεγκ Σόντερς, ο μοναδικός αυτόχθων στρατιώτης της Αυστραλίας που πήρε μέρος στη μάχη. Από το μέτωπο της Βόρειας Αφρικής βρέθηκε στην Κρήτη και ύστερα στην Κορέα. Ηταν ο μόνος αβορίγινας που απέκτησε τον βαθμό του αξιωματικού στον αυστραλιανό στρατό. Στην καρδιά του φαίνεται, όμως, ότι κράτησε για πάντα την Ελλάδα και τον κρητικό λαό. Στην κόρη του έλεγε ότι χρωστά τη ζωή του στους Κρητικούς και στην οικογένεια Ζαχαράκη από το χωριό Λαμπρινή, οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει μετά τη μάχη.

Ηταν το 2010 όταν έφτασε για πρώτη φορά στο νησί για να δει πού είχε πολεμήσει και είχε βρει καταφύγιο ο πατέρας της.

«Οταν επισκεφθήκαμε το σημείο της Μάχης στην Τεσσαρακοστή Δεύτερη Οδό μπορούσαμε να νιώσουμε την παρουσία του πατέρα μας, καθώς και τις ψυχές όλων όσοι σκοτώθηκαν εδώ», έλεγε στην ομιλία της προχθές η κ. Γκλέντα Χουμς. Η ίδια είναι πρόεδρος της επιτροπής TheFriendsof 42ndStreetTrust. Τα μέλη της μάλιστα συγκέντρωσαν χρήματα με έρανο προκειμένου να κατασκευαστεί μια αναμνηστική πλακέτα για το σημείο της μάχης. Συνολικά περίπου 17.000 Αυστραλοί πολέμησαν στην Ελλάδα, κάπου 6.000 τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ αρκετοί έχασαν τη ζωή τους.

Μνημείο στο σημείο της μάχης

Η πλάκα μήκους ενός μέτρου και βάρους 80 κιλών φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη RossBastian και απεικονίζει Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς κατά τις τελευταίες μέρες της Μάχης της Κρήτης. Η τοποθέτησή της θα γίνει στο μνημείο που θα δημιουργηθεί στο σημείο της μάχης. Λεπτομέρεια: για να προχωρήσει το σχέδιο πρέπει ο χώρος να περάσει από τη δικαιοδοσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στις τοπικές αρχές. Η διαδικασία συνεχίζεται για δύοχρόνια…

Γιώργος Αποστολίδης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...