Με μαραθώνια δημοκρατική διαδικασία, ενστάσεις και σκεπτικισμό, εγκρίθηκε με 5 «κατά» και 5 «λευκά» η συμφωνία από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Date:

Με μεγάλη πλειοψηφία που όμως δεν καταγράφηκε, καθώς η διαδικασία χαρακτηρίστηκε «ενδεικτική», πέρασε στη ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες πέντε βουλευτές ψήφισαν «κατά» και πέντε «λευκό». Το γεγονός της αποστασιοποίησης όμως δεν προβληματίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η στάση του στη σημερινή – κλειστή – διαδικασία δεν προδιαθέτει για την στάση που θα κρατήσουν κατά την ψηφοφορία για τη συμφωνία όταν αυτή έλθει στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή όταν ρωτήθηκε αν προβληματίζεται, απάντησε «οχι καθόλου» και μάλιστα είπε πως «και η Μερκελ έχει 60 αντάρτες Βουλευτές και ένα ιστορικό στέλεχος που απειλεί με αποχώρηση».

Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «καλύπτει» τα όποια εσωτερικά της ζητήματα και διαφωνίες και προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η εξειδίκευση και η εφαρμογή με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της συμφωνίας.

Στην συνεδρίαση, η οποία έγινε πίσω από κλειστές πόρτες και διήρκεσε πάνω από 10 ώρες, τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τις εξελίξεις, με την κριτική να κυμαίνεται σε χαμηλούς τόνους.

Ενστάσεις και σκεπτικισμός

Nωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στους βουλευτές «θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν κάποιος διαφωνεί και έχει πρόθεση να καταψηφίσει να το πει τώρα» χωρίς να διατυπώνεται κάποια ένσταση.

Αρκετά είναι, πάντως, τα στελέχη που εξέφρασαν προβληματισμό και σκεπτικισμό για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι δεν είναι καλή η συμφωνία αφού «υπάρχουν σημεία που δεν θυμίζουν τη γλώσσα της δική μας αλλά των δανειστών» όμως τώρα «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είπε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...