Σλαβικό παραδοσιακό ή δημιουργημένο κατά τα πρώτα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το «μην παραχαράσσετε την ιστορία»;

Date:

Έγινε το τραγούδι των απανταχού «Μακεδονομάχων». Έγινε εμβατήριο στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έγινε viral στο διαδίκτυο. Διασκευάστηκε μάλιστα σε κάθε πιθανή εκδοχή.

Το «Μην παραχαράσσετε την ιστορία» έγινε πραγματικά ένας ύμνος για όσους υπερασπίζονται ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Όμως, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι ελληνικό.

Σήμερα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μία έκδοση η οποία είναι σλάβικη. Μάλιστα, υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια ανερτημένη στο διαδίκτυο.

Το σλάβικο κομμάτι λέγεται “Φοίνιξ” και το συγκρότημα που το ερμηνεύει είναι οι Arhevarius and Voran ενώ φαίνεται ότι χρησιμοποιείται από Σλάβους εθνικιστές.

Στην Ελλάδα ως δημιουργός του, εμφανίστηκε σε διάφορα μέσα η γιατρός και θεατρική συγγραφέας Μαριγώ Μπούρη, η οποία είχε μιλήσει για το τραγούδι πριν από μερικούς μήνες και είχε πει ότι γράφτηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων συλλαλητηρίων για την Μακεδονία πριν από τριάντα χρόνια .

«Το τραγούδι αυτό το έγραψα 19 χρόνων, περίπου, ήταν πάλι επίκαιρο θέμα το Μακεδονικό, στην κατασκήνωση Πρώτης Φλώρινας. Η έμπνευση ήτανε του Μητροπολίτη τότε Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη που ως Ακρίτης μητροπολίτης είχε καταλάβει τις διαθέσεις των γειτόνων! Είχε γίνει τότε και το συλλαλητήριο του 1992 με την Μελίνα Μερκούρη όπου το αίτημα ήταν από τότε μην παραχαράζετε την ιστορία!  Διατράνωνε με τη δύναμη της ψυχής του  ότι η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική και αυτός και οι υπόλοιποι μεγάλοι πολιτικοί τότε πώς τα καταφέραμε να πάρουμε μία παράταση μέχρι σήμερα!»

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zFgsveGU2b4&feature=share”]

Αν και ψάξαμε να βρούμε ποιες είναι οι ρίζες του κομματιού και αν είναι πράγματι παραδοσιακό σλαβικό κομμάτι, δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια στοιχεία ενώ στο youtube υπάρχει μόνο η συγκεκριμένη έκδοση με ημερομηνία 2015. Όμως, δε μπορούμε να επαληθεύσουμε ότι και το κομμάτι γράφτηκε πράγματι πριν 30 χρόνια κατά τη διάρκεια των πρώτων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία αν και σίγουρα υπήρχε πριν το 2019 αφού βρήκαμε ότι το κομμάτι τραγουδιόταν από σχολική χορωδία το 2012.

Η ελληνικό έκδοση που τραγουδούν μαθητές από το 2012:

Η ελληνική έκδοση που αναρτήθηκε το 2019:

https://www.youtube.com/watch?v=nIXa-PVy5KQ

Και η σλάβικη, η οποία είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2015:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...