Μοιρασμένη στα δυο η Κνεσέτ του Ισραήλ – Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Date:

Το μπλοκ των δεξιών ισραηλινών κομμάτων βγήκε ουσιαστικά ισοδύναμο με τους κεντροαριστερούς και τα αραβικά κόμματα από τις κάλπες για την νέα Κνεσέτ του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι οι ισορροπίες στο μετεκλογικό σκηνικό του Ισραήλ είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση.  

Με το 99% των αποτελεσμάτων καταμετρημένα, τα κόμματα τηςισραηλινής δεξιάς παίρνουν 42 έδρες ενώ τα υπερορθόδοξα κόμματα 18. Από την άλλη πλευρά, τα κεντροαριστερά κόμματαπαίρνουν 48 έδρες και τα τρία αραβικά κόμματα 12.

Το Λικούντ – Ισραέλ Μπεϊτένου παίρνει 31 έδρες, αποδυναμωμένο δηλαδή κατά 11 έδρες από την προηγούμενη σύνθεση της Κνεσέτ. Tο ακροδεξιό «Εβραϊκή Πατρίδα» του Ναφταλί Μπένετ εμφανίζεται στις 11 έδρες.

Τη μεγάλη έκπληξη έκανε το νέο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει Μέλλον»), που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και κατάφερε να εξασφαλίσει 19 έδρες. Ο αρχηγός του κόμματος, Γαΐρ Λαπίντ, ήταν εύγλωττος σε σχέση με την συμμετοχή του σε κυβέρνηση Νετανιάχου, λέγοντας πως «δεν θα γίνει φύλλο συκής σε μια σκληροπυρηνική κυβέρνηση».

Αριθμητικά και τα δύο μπλοκ είναι ισοδύναμα στις 60 έδρες το καθένα. Πάντως το μπλοκ των κεντροαριστερών δύσκολα μπορεί να υπολογίζει στα αραβικά κόμματα, τα οποία παραδοσιακά ούτε προσκαλούνται ούτε και επιδιώκουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να επιδιώξει το σχηματισμό «όσο το δυνατόν ευρύτερου» κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ανέφερε τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σπουδαία πράγματα για το Ισραήλ. Η προεκλογική εκστρατεία είναι πίσω μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...