Οργανώνει τη δράση του το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου

Date:

ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ – Πάνω από 250 πλειστηριασμοί έχουν αποτραπεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο

Περισσότεροι από 250 πλειστηριασμοί σε βάρος οφειλετών τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν αποτραπεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που στο Ρέθυμνο έχει αναπτυχθεί η δράση των πολιτών για την προστασία των δανειοληπτών και η οποία πήρε και νομική υπόσταση με τη μορφή σωματείου το τελευταίο εξάμηνο.

Κάθε Τετάρτη μεσημέρι τα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου παραβρίσκονται στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει η διαδικασία των πλειστηριασμών και συμπαραστέκονται στους πολίτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους, έχοντας καταφέρει μάλιστα να αποτρέψουν τη μεγάλη πλειοψηφία από τους σχεδιαζόμενους πλειστηριασμούς.

Τα μέλη του σωματείου, το οποίο αριθμεί ήδη 450 μέλη που αυξάνονται συνεχώς, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σειρά νέων ενεργειών για να αναδείξουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους δανειολήπτες η οικονομική κρίση και τους υποχρεώνει να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες το Σωματείο έστειλε σε όλους τους διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων στο Ρέθυμνο μια επιστολή με την οποία τους ενημερώνει για την έναρξη της δραστηριότητάς του, σημειώνει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και δηλώνει με σαφήνεια ότι τα μέλη του θα «προβούν σε κάθε ενέργεια που τους επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία προκειμένου να ανατρέψουμε την κοινωνικά ανάλγητη συμπεριφορά κάθε τραπεζικού ιδρύματος που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, αλλά και να εκδιώξουμε συγγνωστές καταχρηστικές και αντιδεοντολογικές πρακτικές ενάντια στην καλή πίστη των μελών και συμπολιτών μας παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, διαμαρτυρίες και καταγγελίες». Παράλληλα, τονίζει ότι σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητη και η συνδρομή των ίδιων και των υπαλλήλων των τραπεζικών καταστημάτων.

Αναλυτικά, στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΑΟΡ, Δημήτρης Δήμας, τονίζεται:

«Αγαπητέ κύριε/κυρία Διευθυντα

Θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να σας γνωστοποιήσουμε τη δραστηριοποίηση του Σωματείου μας το οποίο έχει νομίμως συσταθεί και δραστηριοποιείται στον Νομό Ρεθύμνης, από τον Νοέμβριο του έτους 2013 και αριθμεί, έως σήμερα, τα 450 εγγεγραμμένα μέλη. Σκοπός του Σωματείου μας είναι η συνδρομή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και δυσχερειών των μελών μας και όποιου τρίτου φυσικού ή Νομικού προσώπου χρήζει βοηθείας και βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και νομική κατάσταση εξαιτίας των δεκάδων παρανόμων και καταχρηστικών πρακτικών των Ανωνύμων Τραπεζικών Εταιρειών τις οποίες καταγγέλλουν πληθώρα μελών μας και τρίτων.

Δεδομένου ότι κάθε τραπεζικό σύστημα στηρίζεται στην «καλή πίστη», κάτι που ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει μέσω της καταβολής δισεκατομμυρίων ευρώ προς ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, τότε οι ελληνικές τράπεζες, και συγκεκριμένα η Τράπεζά σας, θα πρέπει να επαναξιολογήσουν και να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στον ελληνικό και ρεθεμνιώτικο λαό, ο οποίος δοκιμάζεται καθημερινά και να σταματήσουν τις ληστρικές επιδρομές σε βάρος των συμπολιτών μας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, αν και θα το ξέρετε καλύτερα εσείς, ότι η παρούσα αδυναμία κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών προς τα τραπεζικά ιδρύματα, δεν είναι προϊόν κακοδιαχείρισης των συμπολιτών μας αλλά, κατά κύριο λόγο, απόρροια πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων και τάσεων αλλά και την αδυναμία των πολιτικών θεσμών της χώρας να ελέγξουν την κατάσταση.

Συνοπτικά σας υπενθυμίζουμε:

• Την πληθώρα Διαταγών Πληρωμής που στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν ακίνητα υπό εκπλειστηρίαση από τις ελληνικές τράπεζες κι αποκτούνται από τις τελευταίες σε τιμές που ανέρχονται μόλις στο 10% της αντικειμενικής τους αξίας.

• Την εμπρόθεσμη έκδοση των Αναλυτικών Καταστάσεων Οφειλών η οποία θα βοηθούσε τους συμπολίτες μας να καταφύγουν στα όποια νόμιμα μέσα τους παρέχει η ελληνική νομοθεσία.

• Την παράνομη και υπέρογκη χρέωση για την παραλαβή εκ των πολιτών Τραπεζικών εγγράφων τα οποία τους αφορούν και τα οποία έγραφα ουδέποτε έλαβαν στο παρελθόν οι αιτούμενοι.

• Την άνευ εξουσιοδοτήσεως πληθώρα πράξεων εις βάρος των πελατών τους και πολιτών από πλευράς των τραπεζικών οργανισμών.

• Τον «τρόπο» επίτευξης διακανονισμού από αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες εκ του νόμου άδειες και απαιτούμενες γνώσεις και που προτείνουν σε μερίδα πολιτών, πάντοτε προφορικά, ρυθμίσεις και διακανονισμούς οι οποίοι φερόμενοι ως ελκυστικοί όταν γίνουν αποδεκτοί διαφέρουν τα μέγιστα από τα προφορικώς υπεσχεθέντα. Aκόμα και κατά την υπογραφή συμβάσεων ή προσθέτων πράξεων συμβάσεων μεταξύ των δανειοληπτών και των Τραπεζικών Εταιρειών δεν αναγράφονται επί των ως άνω εγγράφων τα επιτόκια ή άλλα εκ του νόμου απαραίτητα στοιχεία της εκάστοτε σύμβασης.

• Την πληθώρα, τέλος, πολιτών που σέρνονται στα δικαστήρια για οφειλές από επιταγές τις οποίες έχουν εκδώσει και δεν έχουν εξοφλήσει όχι γιατί δεν το επιθυμούν αλλά απλά δεν έχουν πλέον την οικονομική προς αυτό δυνατότητα.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογός μας και τα μέλη μας θα προβούν σε κάθε ενέργεια τους επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία προκειμένου να ανατρέψουμε την κοινωνικά ανάλγητη συμπεριφορά κάθε τραπεζικού ιδρύματος που δραστηριοποιείται στην πόλη μας αλλά και να εκδιώξουμε συγγνωστές καταχρηστικές και αντιδεοντολογικές πρακτικές ενάντια στην καλή πίστη των μελών και συμπολιτών μας παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

Εντέλει επιθυμούμε να σας τονίσουμε ότι είναι απαραίτητη κι η δική σας συνδρομή, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων σας και πάντοτε κατά την κρίση σας, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα ως άνω αναφερθέντα σοβαρά προβλήματα και να υπάρξει διέξοδος για τους πολίτες από τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η παρούσα κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά ανεύθυνη συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας όχι μόνο διαταράσσει την ελληνική και ρεθεμνιώτικη κοινωνία, υπονομεύοντας την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και κοινωνίας, αλλά δοκιμάζει καθημερινά το ευρύτερο περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.

Επί τούτου και ζητούμε τη δική σας συνδρομή είτε ως Διευθυντού της τράπεζας προκειμένου να αλλάξει η παρούσα εικόνα που έχει ο μέσος Έλληνας για της τράπεζες, εν γένει, είτε ως απλού συμπολίτη μας, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο που σας επιτρέπει η συνείδησή σας».

http://goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...