Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας

Date:

Μουσείο του Λούβρου
23 Νοεμβρίου 2012 – 25 Φεβρουάριου 2013

Του Γιάννη Τζωρτζακάκη

Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας» παρουσιάζεται στο Musée du Louvre ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ « Αυτή είναι η Κροατία »  («Croatie, la voice») που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γαλλία για την τιμώμενη χώρα της Κροατίας.

Στα 1996, ένας Βέλγος τουρίστας μη-επαγγελματίας δύτης βρήκε ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα στον πυθμένα του κροατικού νησιού Lošinj στην Αδριατική Θάλασσα στα 45 μέτρα βάθος. Χάρη στην εξαιρετικά καλή του κατάσταση Κροάτες αρχαιολόγοι και συντηρητές το ανέσυραν και αποκατέστησαν. Το άγαλμα αυτό θεωρείται ελληνιστικό ή ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαιότερου χάλκινου από δεύτερο μισό ή τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα σπάνια δείγματα χάλκινων αγαλμάτων αυτών των αιώνων. Από τον 6ο αιώνα οι Έλληνες είχαν μάθει να επεξεργάζονται τον «μπρούτζο» – ένα μίγμα καθαρού χαλκού με κασσίτερο – αλλά και τις τεχνικές για να κατασκευάζουν τα αγάλματα τους. Τα περισσότερα, όμως, από τα οποία υμνήθηκαν από αρχαίους συγγραφείς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το χρόνο, μιας και ο μπρούτζος αυτός των αγαλμάτων χρησίμευε για να κατασκευαστούν πιάτα, όπλα, διάφορα εργαλεία και νομίσματα.

Ο «Αποξυόμενος της Κροατίας έχει ύψος 192 εκ., με ιδιαίτερα κόκκινα χείλη και θηλές. Το άγαλμα αναπαριστά έναν αθλητή «αποξυόμενο», δηλαδή, τον αθλητή την ώρα που αφαιρεί από το σώμα του το λάδι και την άμμο με μία μικρή μεταλλική ταινιωτή κυρτή λεπίδα, την στλεγγίδα, η όποια δεν σώζεται.

Βίντεο από την παρουσίαση του αγάλματος στο γαλλικό κοινό:  http://croatielavoici.com/?p=84

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...