Ο Ιερώνυμος κάνει βήματα πίσω στη συμφωνία για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας

Date:

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης που φρόντισε με την αλλαγή που έφερε η συμφωνία με την εκκλησία να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των κληρικών από το δημόσιο και να κατοχυρώσει με θεσμικές εγγυήσεις όλα τα υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε προ μηνών να εξασφαλίσει ότι οι κληρικοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, να τονίζει πως με τη συμφωνία ανάμεσα σε εκκλησία και κράτος «εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Όπως είχε δηλώσει ο Κ. Γαβρόγλου, ο μισθός των κλητικών είναι πλήρως εξασφαλισμένος με τα λεφτά του δημοσίου, ενώ είχε σταθεί στο ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς από την Πολιτεία μετά τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση. «Σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία εντυπωσιακή παραπληροφόρηση: ότι δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί (μα και τώρα δεν είναι), ότι δεν θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (στην πρόταση μας θα συνεχίζουν να πληρώνονται από την ίδια αρχή) κτλ., κτλ.

Με το σχέδιο μας για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Παραδώσαμε, λοιπόν, το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας προκειμένου να αναιρεθούν οριστικά όσες ανησυχίες έχουν εκφραστεί», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ο υπουργός.

Ωστόσο, την Τρίτη κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, οι ιεράρχες έστειλαν προς την κυβέρνηση το μήνυμα ότι «θα συζητήσουμε ό,τι θελετε εκτός μισθολογικού». Ο Ιερώνυμος στήριξε έμμεσα τη θέση τους, χωρίς πάντως να ταχθεί κατά της κυβέρνησης.

«Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων, παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τον ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα, για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...