Ο ρόλος της αστυνομικής διεύθυνσης Χανίων

Date:

Με αφορμή τη στοχοποίηση της Μαργαρίτας Παπαμηνά | Σε πληθώρα δημοσιευμάτων του Τύπου στα Χανιά, έντυπου και ηλεκτρονικού, επισημαίνεται η επιλεκτική στοχοποίηση από την ασφάλεια Χανίων με άσχετες αφορμές εναντίον ατόμων που συμμετέχουν ενεργά στα κινήματα. Στις περισσότερες απ’ αυτές οι μάρτυρες της αστυνομίας είναι οι ίδιοι 1-2 αστυνομικοί. Επίσης έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή η καλή σχέση που έχει η Χρυσή Αυγή με την αστυνομία καθώς και η προδήλως ιδιαίτερη συμπεριφορά, ιδιαίτερη ως ευνοϊκή δηλαδή, που έχουν τα μέλη της.

Έχει επισημανθεί πολλές φορές σε συμβάντα ανά την Ελλάδα ότι η αστυνομία δεν παρεμβαίνει όταν μέλη της Χρυσής Αυγής κάνουν αντιποίηση αρχής, όταν δέρνουν μετανάστες ή Έλληνες, ενώ από την άλλη παρεμβαίνει ΑΜΕΣΑ όταν πολίτες αντιδράσουν και τα μέλη της Χρυσής Αυγής κινδυνεύουν να «τις φάνε». Τότε μάλιστα συλλαμβάνονται οι πολίτες και όχι τα μέλη της φασιστικής οργάνωσης που ενεργούν δημοσίως με παράνομους τρόπους.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει και στα Χανιά, μιας και είναι κυβερνητική επιλογή και όχι τοπική. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι, επί 45 λεπτά τα μέλη του νεοναζιστικού κόμματος περιφέρονταν μεθυσμένοι στην πόλη, έκαναν προκλητικούς ναζιστικούς χαιρετισμούς στα γραφεία του ΚΚΕ, τραμπούκιζαν έλληνες πολίτες και ξυλοκόπησαν τρεις μετανάστες (που δεν έχουν χαρτιά και είναι ανήμποροι να υπερασπιστούν νομικά τον εαυτό τους), και έφτασαν τελικά ανενόχλητοι στο λιμάνι αφού έπιασαν και ψιλοκουβεντούλα με δύο λιμενικούς, και κανείς από τα… όργανα της τάξης και προστασίας του πολίτη δεν τους είδε! Αντιθέτως, στα τρία λεπτά που κράτησε η συμπλοκή στο λιμάνι, όπου πολίτες των Χανιών έδειξαν έμπρακτα στους ακροδεξιούς ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή δέρνοντάς τους και πετώντας τον έναν στη θάλασσα, η αστυνομία κατέφτασε με εκπληκτική ταχύτητα και επενέβη. Η αστυνομία δηλαδή κατέφτασε όταν χρειάστηκε η επέμβασή της για να μην φάνε περισσότερο ξύλο τα μέλη του νεοναζιστικού κόμματος. Που ως τότε έδερναν και τραμπούκιζαν πολίτες, και μάλιστα μέρα, σε κοινή θέα.

Όταν τα αντιφασιστικά κινήματα λένε πως η Χρυσή Αυγή είναι το δεξί χέρι του κράτους κάτι τέτοιο εννοούνε: ότι το παρακράτος μπορεί να κάνει αυτά που το επίσημο κράτος θέλει αλλά δεν μπορεί – προκειμένου να επιδείξει μια δήθεν νομιμότητα. Όμως το επίσημο κράτος οφείλει να προστατεύει τα παιδιά του. Και τότε επεμβαίνει, επικαλούμενο τη νομιμότητα, πάντα προς όφελος των ακροδεξιών.

Περισσότερη αστυνόμευση;

Η στάση της αστυνομίας αυτή τη φορά ήταν ιδιαίτερα απροκάλυπτη καθώς όλα έγιναν υπό το φως της μέρας και οι πολίτες είδαν ακριβώς τι συνέβη: η συνήθης παραπληροφόρηση μέσα από τα ΜΜΕ δεν μπορούσε να αντικαταστήσει αυτό που είδαν όλοι. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν ήδη δημοσίως πει πόσο υπερβολικά «καλοί» ήταν οι αστυνομικοί, που άφηναν τον… Βλάμη να μπαινοβγαίνει στο περιπολικό ενώ οι ίδιοι τον παρακαλούσαν να ξαναμπεί και, τελικά, τον έπεισαν υποσχόμενοι πως θα συλλάβουν και τη δασκάλα! Έχουν επίσης αναφέρει πόσο «αστείο» ήταν κάποιος βρεγμένος, αλαφιασμένος, μεθυσμένος κλπ να χαρακτηρίζει «άπλυτη» μεταξύ άλλων τη Μαργαρίτα Παπαμηνά που βρέθηκε μπροστά του. Την τελική πάντως απόδειξη για όσα αναφέρουμε δίνει όμως και η ίδια η ανακοίνωση της αστυνομίας για το συμβάν. Μια ανακοίνωση που δεν είδε ούτε φασαριόζους μες την πόλη, ούτε ξύλο σε μετανάστες, ούτε καμία άλλη πρόκληση. Είδε μερικούς «θαμώνες» καφετέριας, τους οποίους κάποιοι «κουκουλοφόροι με ρόπαλα» αποφάσισαν στα καλά καθούμενα να ξυλοφορτώσουν. Ας δούμε τι ανακοίνωσε η αστυνομία στις 3 Απριλίου 2013:

«ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ,

Χανιά, 3 Απριλίου

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η:

Χθες (02.04.2013) το απόγευμα, στα Χανιά, ομάδα δεκαπέντε (15) ατόμων, τα οποία έφεραν ξύλινα ρόπαλα, συνεπλάκησαν για άγνωστο λόγο, με πέντε (5) άτομα, που βρίσκονταν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, οι οποίοι προσέτρεξαν στο σημείο, συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 43,23, 19, 40, 29, 35 ετών, με τις κατηγορίες της συμμετοχής στη συμπλοκή και της παράβασης των διατάξεων περί όπλων, κατά περίπτωση.  Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει ακόμα και τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών και της εξύβρισης, κατά περίπτωση, μετά από μηνύσεις που υπέβαλλαν εκατέρωθεν. Δύο από τα άτομα που συνεπλάκησαν (43χρονος και 23χρονος), μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, ενώ όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων».

Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα και οι καταστηματάρχες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού, κ. Σταύρος Μαρινάκης, δήλωσε στα Χανιώτικα Νέα (4/4) πως «το θέμα δεν είναι οι υλικές ζημιές που έγιναν, όσο το ότι το κυριότερο θύμα της κατάστασης αυτής είναι ο τουρισμός στο παλιό λιμάνι και γενικότερα στα Χανιά. … Με αυτό το περιστατικό όμως… αμαυρώνεται η εικόνα του ενετικού λιμανιού και γενικότερα του τουρισμού των Χανίων που παλεύουμε με νύχια και με δόντια να το ανεβάσουμε. … Εμείς παρακαλέσαμε και το έχουμε συζητήσει σε πάρα πολλές επιτροπές και συσκέψεις που συμμετέχουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση στο λιμάνι όχι μόνο για τέτοια περιστατικά αλλά και για φαινόμενα που έχουν να κάνουν με τους μικροπωλητές, τα “κοράκια” κ.λπ. η οποία αμαυρώνει την εικόνα του παλιού λιμανιού. Ζητάμε λοιπόν μια καλύτερη αστυνόμευση και κυρίως πεζές περιπολίες. Το ότι μπαίνει ένα περιπολικό και κάνει ένα γύρο, δεν είναι κάτι. Αυτό είναι το αίτημα και το βάλαμε έντονα και στον δήμαρχο».

Η παραπάνω δήλωση δεν υπολογίζει τα εξής δεδομένα. Πρώτον, από το περιστατικό που συνέβη δεν πλήττεται πρώτα και κύρια ο τουρισμός αλλά κάποιοι συνάνθρωποί μας που ξυλοφορτώνονται χωρίς λόγο, και χωρίς να έχουν καμία προστασία. Κάποιοι άλλοι έχουν παλιότερα μαχαιρωθεί, έχουν χάσει το νεφρό τους κλπ, αλλά αυτό συνέβη στο σκοτάδι, τη νύχτα. Δεύτερον, το δόγμα «Ησυχία, τάξη και ασφάλεια» δεν υπηρετεί μια υγιή κοινωνία αλλά κυρίως τις μεθοδεύσεις μιας κυβέρνησης που πλήττει καίρια τα εισοδήματα όλων σε όλους τους κλάδους. Και τρίτον πως, η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι λύση στο πρόβλημα, καθώς τόσο το λιμενικό ήταν παρόν όσο και η αστυνομία ήρθε άμεσα και ενήργησαν ευνοϊκά προς όσους δημιούργησαν τη φασαρία. Το ζητούμενο δεν είναι η ησυχία χάριν του τουρισμού, φυσικά, αλλά η ευημερία και αλληλεγγύη μιας υγιούς κοινωνίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...