Ο «Σήφης» παίζει… χιονοπόλεμο και κάνει ηλιοθεραπεία – «Είναι πονηρός και δεν πιάνεται» λένε οι Κρητικοί

Date:

Απτόητος από το χιόνι και το κρύο ο «Σήφης» συνεχίζει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας με τις βουτιές του στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Ρεθύμνου, αναδεικνυόμενος και σε χειμερινή «ατραξιόν» για τον τοπικό τουρισμό, τόσο ενόψει αποκριάς όσο και για την περίοδο του Πάσχα.

Αν και ως είδος είναι κροκόδειλος του Νείλου, οι κάτοικοι της περιοχής τον χαρακτηρίζουν… παλικάρι και αντάρτη που αντέχει στο κρύο και στα χιόνια, όπως γράφει το Εθνος, καθώς μπορεί στην περιοχή να έπεσε πολύ χιόνι, αλλά ο κροκόδειλος που έγινε… κρητικός μόλις δει να βγαίνει ήλιος βγαίνει στη στεριά για να ζεσταθεί, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλων.

Ο φύλακας του φράγματος τον βλέπει σχεδόν καθημερινά, ενώ οι επιστήμονες του μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για την τύχη του ερπετού αν στη διάρκεια του χειμώνα συνεχιστούν και ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βολιώνων Ασημένια Ιερωνυμάκη επισημαίνει ότι ο «Σήφης» δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και εκφράζει την ευχή, μαζί με τους συγχωριανούς της, να αντέξει στα κρύα του χειμώνα.

«Αυτό που εξελίσσεται στο φράγμα δεν είναι φυσιολογικό και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν και στο επόμενο διάστημα συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο ερευνητής-ερπετολόγος του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης. «Τον κροκόδειλο τον βλέπω σχεδόν κάθε μέρα. Στις κακοκαιρίες είναι συνεχώς μες στο νερό και μόλις αντικρίσει τον ήλιο βγαίνει αμέσως να μαζέψει θερμοκρασία. Ο «Σήφης» αντέχει αλλά είναι και πονηρός και δεν πιάνεται…», δήλωσε ο φύλακας του φράγματος Σταύρος Κοτσίφης.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, που πρωτοστατεί για την παραμονή του «Σήφη» στην περιοχή, δηλώνει ότι ο «συγχωριανός» τους κροκόδειλος είναι «παντός καιρού» και δεν τον σκιάζει το κρύο, ούτε η μπόρα, το χιόνι και το χαλάζι. «Οσο και αν χιονίζει στο φράγμα, η θερμοκρασία μέσα στο νερό είναι ικανοποιητική για τον «Σήφη».

Στην περιοχή μας πιάνει πάχνη και από πάνω ομίχλη και δεν παγώνουν τα νερά», λέει χαρακτηριστικά ο Μάρκος Ιερωνυμάκης. Ο ίδιος και εννέα κάτοικοι της περιοχής του Αμαρίου έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι προσπάθειες αιχμαλωσίας του κροκόδειλου, θεωρώντας ότι η λίμνη του φράγματος είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον του «Σήφη» και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ερπετό να μεταφερθεί κάπου αλλού.

newsonly.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...