Ο “τῶν ψυχικῶν ἀρρωστημάτων ἐπινοῶν τήν διόρθωσιν”

Date:

Ἐπικήδειος προσλαλιά στόν Δημήτρη Καρτάκι (15-3-2013) – «Ἔστι μὲν καὶ πᾶσιν ὑμῖν τοῖς τὴν ἰατρικὴν μετιοῦσι φιλανθρωπία τὸ ἐπιτήδευμα… Ἀλλά σοι διαφερόντως περιδέξιός ἐστιν ἡ ἐπιστήμη, καὶ μείζονας ποιεῖς σεαυτῷ τῆς φιλανθρωπίας τούς ὅρους, οὐ μέχρι τῶν σωμάτων περιορίζων τήν ἐκ τῆς τέχνης χάριν, ἀλλά καὶ τῶν ψυχικῶν ἀρρωστημάτων ἐπινοῶν τὴν διόρθωσιν.»[1]

Δανείζομαι αὐτά τά λόγια ἀπό ἐπιστολή τοῦ μεγάλου ἐκκλησιαστικοῦ Πατρός Γρηγορίου τοῦ Νύσσης πρός τον αρχίατρον Εὐστάθιον, για να προπέμψω με αυτά τον Δημήτρη Καρτάκι, φίλο εκλεκτό καί συνεργό σε πολλά, ιδιαίτερα δε στα της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης, της Ε.ΘΕ.Κ., παλαιά στελέχη της οποίας έσπευσαν και από άλλους Νομούς να συμπροσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως του προσφιλούς συνοδίτη μας.

Επαινεί δικαίως ο Άγιος Γρηγόριος την Ιατρική ως φιλανθρωπία٠δηλαδή ως την αληθινή, αγαπητική και θυσιαστική συναλληλία, που είναι δωρεά της χρηστότητος και της φιλανθρωπίας του επιφανέντος σωτήρος ημών Θεού (πρβλ. Τίτ. 3,4).

Τα γνώριζε αυτά και τα ζούσε ο Δημήτρης Καρτάκις. Όπως δεν αγνοούσε, ούτε και παραμελούσε τη θεμελιώδη αρχή, αλλά και υποχρέωση της ιατρικής επιστήμης, να μην περιορίζει την εκ της τέχνης αυτής χάριν εις την των σωμάτων θεραπείαν, αλλά να την επεκτείνει και στην των ψυχικών αρρωστημάτων διόρθωσιν.

Ο Δημήτρης Καρτάκις εγνώριζε όμως και κάτι επιπλέον: Ότι δηλαδή διόλου σπανἰως, τα ψυχικά αρρωστήματα προκύπτουν ή επιδεινώνονται από αρρωστημένα φυσικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως άλλωστε διαπιστώνεται καθημερινά σήμερα  στη δύστηνη χώρα μας.

Στη ζοφερή ατμόσφαιρα του 1969 λοιπόν η Ορθόδοξος Ακαδημία οργάνωσε δυό συνέδρια με προβληματισμούς που αφορούσαν στην ψυχική υγεία του λαού της Κρήτης. Ο  Δημήτρης Καρτάκις, ένας από τους βασικούς ομιλητές, ανέδειξε τον κοινωνικό αντίκτυπο και την παθογένεια των ψυχικών νοσημάτων. Από δε τις εισηγήσεις στα συνέδρια εκείνα και από τις συζητήσεις που προκάλεσαν, προέκυψε η επίγνωση της ανάγκης, να αναζητήσουμε τρόπους εκτόνωσης του λαού και παραμυθίας, μεταξύ άλλων και με την προσφορά πνευματικών ερεθισμάτων υψηλής ποιότητας. Ο σπόρος για τη γένεση της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης είχε ριφθεί.[2]

Ο Καρτάκις συναγωνίστηκε με ζήλο και φρόνηση κατά τη φάση προετοιμασίας της Εταιρείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της. Τιμήθηκε από την πρώτη παγκρήτια Γενική Συνέλευση με την εκλογή του στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου. Το διατήρησε και στο επόμενο Συμβούλιο. Και συνόδευσε την εν γένει πορεία της Εταιρείας, υπηρετώντας την με όλη τη δύναμη της ψυχής του και με το συνήθως δημιουργικό πάθος και πείσμα του. Ακάματος συναγωνιστής στη δυσχερέστατη προσπάθεια για την πολιτισμική προαγωγή του νησιού μας και όχι μόνον, γνώριζε ότι στην πραγματικότητα ασκούσε και μ̓ αυτό τον τρόπο το λειτούργημα του θεράποντος αρρωστημάτων της κοινωνίας.

Εκτιμώντας τις συγγραφικές επιδόσεις του αγαπητού μας Δημήτρη, τον παρακαλέσαμε να συνοψίσει προς δημοσίευση τα της Ε.ΘΕ.Κ.: ίδρυση, δράση, μετεξέλιξή της. Με τον ογκώδη και καλαίσθητο Τόμο που με κόπο ετοίμασε, ολοκλήρωσε την πολυσχιδή προσφορά του στα πολιτιστικά της Κρήτης.

Μετέχουμε ολόψυχα στο πένθος των οικείων του και ικετεύουμε τον άγιο Θεό, να τον προσλάβει στη χαρμονή του ελέους Αυτού.

Δρ. Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός

πρ. Γεν. Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

730 06 Κολυμβάρι

Τηλ./Tel. +30 28240- 22 235 Mobile: +30 6944538753

Skype: alexpapad1

akpapad@yahoo.gr

Website:http://alexandros.papaderos.org/



[1] Γρηγόριος Νύσσης, Ἐπιστολή Εὐσταθίῳ ἀρχιάτρῳ, Migne, P.G.  32, 684.

[2]  Δημ. Καρτάκι: Το χρονικό ιδρύσεως της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης, «Ελλωτία», τόμος 5, Χανιά 1996, σελ. 459-476.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...