Παγίδες και στην φορολόγηση των αγροτών χωρίς βιβλία (αγρότες ειδικού καθεστώτος)

Date:

Ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν Χανίων ενημερώνει τους πολίτες που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα για τις σοβαρές παγίδες στις φορολογικές τους υποχρεώσεις που ισχύουν ήδη από την 1/1/2014

Συγκεκριμένα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο για τα εισοδήματα του 2014  (όχι λοιπόν για την δήλωση του 2013 που κάνουν τώρα) θα φορολογηθούν έσοδα μείον έξοδα και με συντελεστή φόρου 13%  όχι μόνο οι αγρότες που μπήκαν στα βιβλία και στον ΦΠΑ αλλά και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δηλαδή αυτοί που απαλλάσσονται από βιβλία και στοιχεία !!!

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες ειδικού καθεστώτος (δηλαδή αυτοί που δεν υποχρεώθηκαν σε βιβλία, τιμολόγια, ΦΠΑ επειδή δεν ξεπέρασαν το όριο των τιμολογίων 15.000 ευρώ και των επιδοτήσεων 5.000 ευρώ στην προηγούμενη χρονιά) θα πρέπει να μαζεύουν και αυτοί τιμολόγια εξόδων για να τα παρουσιάσουν στον λογιστή τους όταν θα κάνουν την δήλωση της χρήσης 2014 (δηλαδή του χρόνου) διότι αν δεν τα μαζέψουν θα φορολογηθούν για το σύνολο των εσόδων που παρουσίασαν με φόρο 13% συν την προκαταβολή 27,5%  επί του φόρου.

Επίσης  τα έξοδα τους και οι αγορές τους  μέσα στο 2014 πρέπει να είναι σε τιμολόγια και όχι σε απλές αποδείξεις ταμειακής μηχανής. Μοναδική εξαίρεση είναι οι δαπάνες μέχρι 100 ευρώ  οι οποίες «μετρούν» ακόμα κι αν είναι από Φορολογική Ταμειακή Μηχανή ή από απόδειξη λιανικής.  Για όλα τα άλλα έξοδα που κάνει ο αγρότης (είτε έχει βιβλία είτε όχι) θα πρέπει να ζητά τιμολόγια !

Όμως οι υποχρεώσεις των αγροτών ειδικού καθεστώτος δεν τελειώνουν εδώ. Είναι υπόχρεοι και για …(!!)  υποβολή ετήσιων συγκεντρωτικών καταστάσεων που σημαίνει ότι οι λογιστές πρέπει να καταχωρήσουν όλα τα έσοδα και τα έξοδα τους που έκαναν μέσα στην χρονιά τόσο για να βγάλουν το αποτέλεσμα της φορολογικής τους δήλωσης όσο και για να υποβάλλουν και  τις συγκεντρωτικές τιμολογίων που αναφέραμε.

Συνεπώς οι απαλλαγές βιβλίων και  φορολογικών υποχρεώσεων είναι μόνο στα λόγια, διότι στην πράξη όλοι οι αγρότες (και όχι μόνο αυτοί που «μπήκαν» φέτος στα βιβλία)  που πουλούν το εμπόρευμά τους είναι υπόχρεοι να το απεικονίζουν φορολογικά με κάθε λεπτομέρεια. Επίσης για την διαφορά εσόδων μείον εξόδων (δηλαδή στα κέρδη τους) όλοι οι αγρότες (και όχι μόνο αυτοί που «μπήκαν» φέτος στα βιβλία)  που πουλούν το εμπόρευμά τους είναι υπόχρεοι πληρωμής του φόρου 13% επί των κερδών και επιπλέον της προκαταβολής 27,5 % επί του φόρου !!!

εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος
Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος

Ο Αντιπρόεδρος
Κυπραίος Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας
Κελάκης Μιχαήλ
Ο Ταμίας
Παπαδάκης Ιωάννης
Το Μέλος
Πετράκης Νικόλαος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...