Σπιτικές Προτάσεις: Θαλασσινά

Date:

Σουπιές με πορτοκάλι
Ενάμιση κιλό σουπιές, τρία τέταρτα φλιτζάνας λάδι, 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι τη φλούδα μισού πορτοκαλιού, ενάμιση φλιτζάνι μαύρο κρασί, 3 κουταλιές πολτός ντομάτας, αλάτι, πιπέρι.
Πλένομε καθαρίζομε βγάζομε το μελάνι και κόβομε τις σουπιές. Βάζομε το λάδι το κρεμμύδι και μετά τις σουπιές που τις έχομε αφήσει σε τρυπητό να στραγγίξουν . Τσιγαρίζομε και μετά ρίχνομε τον χυμό πορτοκαλιού και το κρασί. Χαμηλώνομε την φωτιά και προσθέτομε την ντομάτα. Βάζομε αλατοπίπερο και τον φλοιό πορτοκαλιού. Σιγομαγειρεύουμε χωρίς καθόλου αφού τα υγρά του φαγητού φτάνουν. Ψήνομε μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρομε με ένα αρωματικό ρύζι Γιασμίν ή Βασμάτι ή Νιχάκι με σαφράν.

Χταπόδι μαγειρευτό
1 χταπόδι περίπου ένα κιλό , 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 6-8 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά ρίγανη, 10 μικρές πατάτες, 1 φλιτζάνα λάδι, αλάτι, πιπέρι, αρκετό.
Βράζομε το χταπόδι κομμένο κομμάτια και σκεπασμένη κατσαρόλα. Καίμε σε άλλη κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι βάζομε το σκόρδο και το βρασμένο χταπόδι και τσιγαρίζομε. Μετά προσθέτομε νερό απ’ αυτό που έχομε βράσει το χταπόδι τη ρίγανη αλάτι, πιπέρι, τις πατάτες και αφήνομε να ψηθούν να μείνουν με την δεμένη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτομε λίγο νερό, από λίγο πάντα.

Γαρίδες
5 πράσα μόνο το άσπρο, σκόρδο ψιλοκομμένο, μισό φλιτζάνι πολτό ντομάτας, 1 μέτρια πατάτα, 1 φλιτζάνα ψιλοκομμένο μαϊντανό , αλάτι, πιπέρι, 1 κιλό γαρίδες, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι.
Βάλτε σε κατσαρολίτσα το λάδι και τσιγαρίστε ελαφρά τα πράσα κομμένα ροδέλες. Όταν μαραθούν προσθέστε το σκόρδο και μετά την ντομάτα. Ανακατέψτε καλά – καλά και προσθέστε λίγο βραστό νερό. Μετά από λίγο προσθέστε την πατάτα κομμένη όπως για τηγανητή. Αλατοπιπερώστε και αφήστε έως να ψηθούν οι πατατούλες. Τότε προσθέστε τον μαϊντανό τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να μείνει με την σάλτσα.

Μπακαλιάρος μ’ αγριόχορτα
Ξαρμυρίζομε τον μπακαλιάρο 12 ώρες. Αλλάζουμε τακτικά το νερό. Τον έχομε κόψει κομμάτια. Έχομε πλύνει αγριόχορτα καυκαλήθρες, αγριόπρασα, αγριομάντανα, λάπαθα, ακουρνοπόδους κ.τ.λ.
Βάζομε στο τσικάλι λάδι τσιγαρίζομε κρεμμύδια ξερά και σκόρδο, ξύνουμε 3-4 ντομάτες τις ρίχνομε μέσα βάζουμε και τα χόρτα κομμένα σε κομμάτια και μάραθα και φρέσκα κρεμμυδάκια ξέχασα, μαζί με τα χόρτα και όταν μισοψηθούν τα χόρτα βάζομε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Θέλουν ακόμα περίπου μισή ώρα. Μέτρια φωτιά. Μόνο αν χρειαστεί βάζομε λίγο νερό. Αλλά συνήθως δεν χρειάζεται.

Σουπιές με μάραθα και πράσινες ελιές
Πλένομε κόβομε σε κομμάτια τα μάραθα και τα τσιγαρίζομε με μια φλιτζάνα λάδι και κρεμμύδι. Πολλά μάραθα θέλει. Βάζομε ξυσμένες ντομάτες 3 και λίγο νερό σχεδόν να ψηθούν τα μάραθα γιατί θέλουν ψήσιμο. Μετά βάζομε τις σουπιές ψήνομε έως να μείνει η σάλτσα με το λάδι και κατόπιν ρίχνομε μια χούφτα πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι. Αφήνομε να πάρουν μια – δυό βράσεις και κατεβάζομε. Σερβίρομε με τηγανητές πατάτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...