Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Μελιτζανόπιτα
Ένα κιλό μελιτζάνες, μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο όπως για τα μακαρόνια. Δεκαπέντε φύλλα μπακλαβάΜπεσαμέλ: Δύο κουταλιές σούπας βούτυρο αδιάλυτο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, τέσσερα αυγά, μια φλιτζάνα τυρί τριμμένο. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το έξω φλούδι, τις βράζουμε λίγο, τις τραβάμε, τις λιώνουμε με πιρούνι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τα υλικά (μελιτζάνες – κιμά – μπεσαμέλ)
Βουτυρώνουμε ένα ένα φύλλο πέντε φύλλα, βάζουμε τη γέμιση και φτιάχνουμε τρία ρολά με την γέμιση που έχουμε. Τα βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και πάλι τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε ελαφρά χωρίς να κοκκινίσει το φύλλο γιατί στο κόψιμο θρυμματίζετε.

Μανιταρόπιτα
Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, εκατόν πενήντα γραμμάρια ένταμ, εκατόν πενήντα γραμμάρια τυρί κασέρι, εκατόν πενήντα γραμμάρια μοτσαρέλα, ένα μεγάλο κουτί μανιτάρια, μια κρέμα γάλακτος μεσαία, δύο κρόκοι αυγών, αλάτι – πιπέρι, λίγο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε την σφολιάτα . Από πάνω ζαμπόν, τυρί ξυσμένο, σοτάρουμε τα μανιτάρια δέκα λεπτά περίπου μ’ ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και με λίγο βούτυρο. Το στρώνουμε πάνω από τα τυριά, χτυπάμε την κρέμα μαζί με τους κρόκους, βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε στο πυρέξ και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 45 λεπτά.

Πρασοτυρόπιτα
Ανοίγουμε φύλλο χονδρούτσικο με αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και νερό ή φτιάχνουμε σφολιάτα ή την αγοράζουμε. Πάνω – κάτω φύλλο.
Γέμιση: δύο κιλά πράσα ψιλοκομμένα μέχρι την αρχή του πράσινου. Ένα ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος. Επτακόσια πενήντα γραμμάρια φέτα τριμμένη. Ένα κουτί γιαούρτι στραγγιστό. 70 γραμμάρια βούτυρο, πέντε αυγά, αλάτι – πιπέρι. Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε το βούτυρο, τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πάνω – κάτω φύλλο. Λαδώνουμε τα πάνω φύλλα, χαράζουμε, σισαμώνουμε και φουρνίζουμε.

Τυρόπιτα
700 γρ. φέτα, εκατό πενήντα γρ. γραβιέρα, μισή δόση μπεσαμέλ, 5 αυγά, 7-8 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα, ένα – ένα κάτω στη μέση η γέμιση άλλα τόσα φύλλα πάνω. Ραντίζουμε με βούτυρο λιωμένο και λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε, φουρνίζουμε, αυγό, σουσάμι. Εε σπανακόπιτα δε σας γράφω, θα ξέρετε όλες να φτιάχνετε.

Πιπερόπιτα
Παίρνουμε περίπου δέκα πιπεριές διαφορετικά είδη, τρία κρεμμύδια, ένα με δύο πράσα, τρία αυγά λίγη μυζήθρα και φέτα, δύο σφολιάτες. Κόβουμε τις πιπεριές και τα πράσα ροδέλες. Τα σοτάρουμε λίγο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, στρώνουμε το φύλλο, από κάτω, ρίχνουμε με τρυπητή κουτάλα, τη γέμιση από πάνω το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε, σουσάμι και φουρνίζουμε.

Λουκανικόπιτα
Στρώνουμε διπλό τρία φύλλα κρούστας στο πυρέξ. Βάζουμε κέτσαπ, μουστάρδα, κομμένα λουκάνικα και λίγο ψημένα στο τηγάνι κομματάκια ζαμπόν τυρί, τριμμένο, πιπεριά  ντομάτα, από πάνω τυρί του τοστ και δύο φύλλα διπλά. Χτυπάμε τρία τέσσερα αυγά και μιάμιση φλιτζάνα γάλα το περιχύνουμε και το αφήνουμε μιάμιση ώρα να τραβήξει και το φουρνίζουμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...