Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Αυγοκαλάμαρα (Ελ. Δαρατσάκη):

Τέσσερα αυγά, μισό ποτήρι αλουσιά, 1 ποτήρι πορτοκάλι, 1 κρασοπότηρο λάδι, 1 κρασοπότηρο τσικουδιά, 1 ½ κιλό αλεύρι περίπου.

Πάστα ψυγείου (Ελ. Δαρατσάκη):

Μισό βιτάμ, 1 ½ μπουκάλι γάλα, ένα τέταρτο (1/4) εβαπορέ επτά κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές κορν φλάο, 250 γραμμ. κουβερτούρα, 500 γραμμ. σαβαγιάρ, αμύγδαλα χοντροκομμένα καβουρντισμένα.

Βάζομε σε κατσαρόλα το γάλα το αδιάλυτο το βιτάμ, τη σοκολάτα. Διαλύομε τη ζάχαρη και το κορν φλάο στο γάλα και το ρίχνομε στη σοκολάτα. Γίνεται έτσι η κρέμα. Βρέχομε τα σαβαγιάρ στο γάλα και κονιάκ και τα κάνομε 3 στρώσεις. Από πάνω αμύγδαλα καραμελέ.

Τιραμισού (Ελ. Δαρατσάκη):

Τέσσερα αυγά, 1 φλιτζάνα ζάχαρη, 1 βανίλια, 1 φλιτζάνα αλεύρι, 1 κουταλάκι κακάο, 1 μπέικη.

Χτυπάμε τη ζάχαρη βανίλια. Τοποθετούμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτομε 1 φλιτζάνι αλεύρι , τον καφέ, 1 κουταλάκι και το μπέικη. Βάζω το παντεσπάνι στους 180 βαθμ. σε προθερμασμένο φούρνο 20 λεπτά.

Κρέμα: 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια, 1 φλιτζάνα άχνη ζάχαρη, 2 κουτιά τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια 200 γραμμ. το κάθε κουτί κρέμα την βάζομε 2 στρώσεις. Αφού βάλομε για 1 ώρα την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη την χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την βανίλια την άχνη ζάχαρη και τα Φιλαδέλφεια. Τοποθετούμε το μείγμα για λίγη ώρα στο ψυγείο. Μετά φτιάχνομε σιρόπι ενάμιση (1 ½ φλιτζάνι νερό , μισή φλιτζάνα ζάχαρη, δύο κουταλάκια νες καφέ, στο τέλος λίγο κονιάκ). Βάζομε το σιρόπι κρύο πάνω σε κάθε παντεσπάνι και στρώνομε και τις δύο στρώσεις κρέμα. Φτιάχνομε γλάσο μισή φλιτζάνα γάλα αδιάλυτο , δύο κουταλάκια νες καφέ, 2 κουταλάκια ζάχαρη. Τα βάζομε σε κατσαρόλα να δέσει λίγο και μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο. Τα αφήνομε να κρυώσει . Το βάζομε πάνω στην κρέμα. Με σουρωτήρι ρίχνομε κακάο να καλυφθεί.

Νεραντζάκι γλυκό πράσινο (Φιφή Σπερελάκη):

Ένα κιλό νεραντζάκια μικρά ολόκληρα, ένα κιλό και 250 γραμμ. ζάχαρη, 2 κουταλιές χυμό λεμόνι (αν θέλετε βάζετε λιγότερο λεμόνι και 3 κουταλιές γλυκόζη), δύο φλιτζάνια τσαγιού νερό.

Αφαιρούμε απ’ τα μικρά νεραντζάκια τα κουκούτσια ανοίγοντας μια μικρή τρύπα απ’ την μια άκρη στην άλλη μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα πλένομε τα βάζομε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζομε σε δυνατή φωτιά μέχρις ότου μαλακώσουν. Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται απ’ το μέγεθος τους. Πρέπει να βράσουν τόσο όσο να είναι μαλακά σαν μυαλό. Τα αποσύρομε, απ’ την φωτιά. Τα βάζομε σε κρύο νερό τ’ αφήνομε 5-6 ώρες αλλάζοντας το νερό συχνά. Μετά τ’ απλώνουμε σε πετσέτα να στραγγίσουν. Βράζομε τη ζάχαρη με το νερό για λίγο ρίχνομε τα νεράντζια να βράσουν πέντε λεπτά και τ’ αποσύρομε απ’ την φωτιά. Αφαιρούμε τα νεραντζάκια από το σιρόπι. Δένουμε καλά το σιρόπι και μετά ρίχνομε τα νεραντζάκια το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και βάζομε έως ότου δέσει καλά το γλυκό. Στην διάρκεια το ξαφρίζομε. Αφήνομε να κρυώσει και τοποθετούμε σε στεγνά αποστειρωμένα βάζα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...