Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Μαρμελάδα Βερίκοκο:

Όσα κιλά βερίκοκα ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλιτζανάκι νερό στο κιλό ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού στο κιλό.

Τα βάζομε να βράσουν χωρίς χυμό λεμονιού και χωρίς ζάχαρη. Τα περνάμε από μύλο και βάζω πολτό στο τσικάλι με ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη. Θα ανάψω την κουζίνα στο 3 και όταν αρχίζει να χοχλακίζει ( θα ανακατεύω συνέχεια) και αρχίζει να πήζει, θα δοκιμάσω βγάζοντας και αφήνοντας να κρυώσει λίγη σ’ ένα πιατάκι. Θα κλείσω την κουζίνα θα ρίξω το λεμόνι και θ’ αφήσω να πάρει δύο βράσεις ακόμα.

Βερίκοκα γλυκό ολόκληρα: (Σμυρναίικη συνταγή)

Τρία κιλά βερίκοκα, δυόμισι κιλά ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, ένα με δύο λεμόνια, ένα κομμάτι άσβεστος (σαν φλιτζάνι τσαγιού).

Διαλέγετε βερίκοκα σκληρά (είναι ιδιαίτερο είδος) γερά και όχι πολύ ώριμα. Βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη αρκετό νερό και σβήνετε μέσα στον ασβέστη. Εν τω μεταξύ βγάζετε προσεκτικά μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι μια λεπτή φλούδα από κάθε βερίκοκο. Σπρώχνετε το κουκούτσι (από τη ρίζα του μ’ ένα καρφί) και το βγάζετε από το κάτω μέρος. Όταν θα το ξεφλουδίσετε όλα θα τα ρίξετε μέσα στον σβησμένο ασβέστη ο οποίος δεν θα κοχλάζει πια. Τα αφήνετε τρεις με τέσσερις ώρες ανακατεύοντας τα συνεχώς μ’ ένα ξύλο. Στο διάστημα αυτό βάζετε την ζάχαρη με το νερό σε σιγανή φωτιά για να λιώσει χωρίς να δέσει καλά το σιρόπι. Σαν κρυώσει αρκετά ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα καλά – καλά πλυμένα και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά. Τα ξαφρίζετε λίγο και κατόπιν τα βράζετε επί 15 περίπου λεπτά.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε έτσι όλη τη νύχτα για να χύσουν τον χυμό τους. Την επομένη τα ξαναβράζετε μέχρις ότου γίνουν διαφανή και δέσει το σιρόπι. Πέντε λεπτά πριν να κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε και τον χυμό του λεμονιού. Σαν κρυώσει τα σερβίρετε στα βάζα τα οποία σκεπάζετε μ’ ένα χαρτί (τρυπημένο με καρφίτσα) ή μ’ ένα χασεδάκι και τα αφήνετε δύο τρεις μέρες στον ήλιο συμπληρώνοντας με το περισσευούμενο σιρόπι (εάν σας μείνει). Τα σκεπάζετε κανονικά και τα φυλάγετε σε μέρος ευάερον.

Cheesecake (Κέικ με κρέμα τυριού):

Τα cheesecake σήμερα τα γνωρίζουμε όλοι. Μας έρχονται μάλλον από Αμερική και όχι από Αγγλία, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Τα βρίσκουμε σε πάρα πολλές παραλλαγές. Έχουν γραφτεί βιβλία με αποκλειστικές συνταγές αναφερόμενες σ’ αυτά. Εδώ έχουμε μια απλή και εύκολη συνταγή.

Υλικά για τη Βάση: 250 γραμμ. μπισκότα digestive ή μιράντα, 125 γραμμ. βούτυρο λιωμένο.

Υλικά για την κρέμα:600 γραμμ. τυρί Φιλαδέλφεια, 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Υλικά για την επικάλυψη:150 γραμμ. sourcream (ξινόκρεμα). Επειδή είναι δύσκολο να την βρούμε μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος και χυμό από ένα λεμόνι.

Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση:

Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε μαζί με το βούτυρο. Τοποθετούμε 1 δαχτυλίδι διαμ. 20 εκ. και ύψους 4 εκ. Βάζουμε μέσα το μείγμα του μπισκότου και πιέζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10-12 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και στο μεταξύ ξεκινάμε να φτιάχνουμε την κρέμα:

Ανακατεύουμε με μια κουτάλα το τυρί, τη ζάχαρη, όχι για πολύ, και προσθέτουμε την κρέμα. Γεμίζουμε το δαχτυλίδι, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τη sourcream και σερβίρουμε κατά προτίμηση με βατόμουρα.

Εκτέλεση για τη sourcream:

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα με το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 24 ώρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...