Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Πιπεριές στο φούρνο
Παίρνουμε δέκα πιπεριές μακριές κίτρινες. Τις πλένομε. Κόβομε το κοτσάνι χωρίς να φύγει και τις καθαρίζομε από μέσα. Τις αλατίζομε και τις ποτίζομε με λίγο ξύδι. Τις τηγανίζομε και τις βάζομε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι. Τις γεμίζομε με μια φέτα τυρί τοστ και μια φέτα ζαμπόν που τα τυλάμε μαζί ρολό. Ή με μια φέτα τυρί τοστ και ένα κομμάτι τυρί φέτα πάλι σε ρολό και μέσα στην πιπεριά. Μετά τις βάζομε στο πυρέξ ξύνομε λίγη ντομάτα και τις ραντίζομε με ξυσμένα τυριά 3 ειδών και τις ψήνομε.
Ρολό κιμά
Παίρνομε πέντε φύλλα του μπακλαβά τα βουτυρώνομε ψήνομε τον κιμά περίπου μισό κιλό όπως τα μακαρόνια τον σουρώνουμε να μην έχει υγρά. Βάζομε λίγο κουκουνάρι και πολλών ειδών τυριά και τα ανακατεύομε και απλώνομε το μίγμα σ’ όλο το φύλλο και το τυλίγομε ρολό και το ψήνομε στο φούρνο ώσπου να ροδίσει. Το ραντίζομε με λίγο νερό όπως ψήνεται.

Σπανάκι σουφλέ
Κόβομε το σπανάκι όπως για καλτσούνια. Το μυρίζομε με λίγο λάδι πιπέρι κρεμμύδι.
Βάζομε κρέμα γάλακτος λίγη. Μουλιάζομε φρυγανιές μικρές στο ζεστό γάλα τις τραβάμε χωρίς να σπάσουν και τις βάζομε στο πυρέξ. Έχομε ψήσει κιμά όπως για μακαρονάδα και τα απλώνομε εναλλάξ. Τέλος από πάνω  βάζομε μπεσαμέλ και ψήνομε στον φούρνο.

Λουκανικόπιτα
Στρώνομε διπλά τρία φύλλα στο πυρέξ. Βάζομε κέτσαπ, μουστάρδα κομμένα λουκάνικα και λίγο ψημένα στο τηγάνι κομματάκια ζαμπόν , τυρί τριμμένο, πιπεριά, ντομάτα από πάνω τυρί του τοστ και δύο φύλλα διπλά. Χτυπάμε τρία τέσσερα αυγά και μιάμιση φλιτζάνα γάλα το περιχύνομε και αφήνομε μιάμιση ώρα να το τραβήξει και κατόπιν φουρνίζομε.

Σκορδαλιά
1 σκορδοκεφαλή ολόκληρη (τα ντόπια σκόρδα τα μικρά), 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικη βρεμένη χωρίς την κόρα, 1 πατάτα βραστή μέτρια σε μέγεθος εντελώς κρύα, 1 φλιτζάνα λάδι, 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι , αλάτι, μερικές σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Όλα μαζί στο μικρό μπλέντερ (Το λάδι και ξύδι το βάζετε όχι όλο μαζί, όσο σηκώσει.

Ντοματοπιπεριές γεμιστές αυγολέμονο
9 μέτριες στρογγυλές ντομάτες, 9 πιπεριές στρογγυλές μέτριες , 700 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος, 1 φλιτζ. του καφέ ρύζι, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος άνηθος.
Κόβομε τα καπάκια πα’ τις ντομάτες. Με κουταλάκι τις ξεκουφίζομε  και τρίβομε στο ρεντέ τις 5 από αυτές. Καθαρίζομε τις πιπεριές απ’ τους σπόρους τις τρυπάμε σε 2 σημεία με πιρούνι. Ζυμώνουμε καλά τον κιμά το ρύζι και όλα τα μυρωδικά βάζομε το αλατοπίπερο και το λάδι. Γεμίζομε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε όρθιες τις ντομάτες και τις πιπεριές βάζομε από πάνω 3 φλιτζάνες τσαγιού νερό και μερικά κομματάκια βούτυρο και βράζομε σε σιγανή φωτιά 1 ώρα και ένα τέταρτο. Στραγγίζομε ζουμί για αυγολέμονο.

Αυγολέμονο πηχτό
Μιάμιση φλιτζάνα γάλα, 1 φλιτζάνα ζωμός, 2 κουταλιές βιτάμ, 2 κουταλιές κορν φλάο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνια και δύο αυγά.
Βάζομε σε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά το γάλα το ζωμό το βιτάμ , αλάτι , πιπέρι. Χτυπάμε σε μπολ  τα αυγά με το λεμόνι και ρίχνομε, χτυπώντας λίγο – λίγο το ζωμό,. Κρατάμε λίγο ζωμό και διαλύομε το κορν φλάο. Το ρίχνομε και αυτό μέσα στα αυγά και στον ζωμό. Χτυπάμε λίγο και μετά τα ξαναγυρνάμε όλα στην κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει να γίνει κρέμα. Πολύ ωραία. Και  στους ντολμάδες με κιμά, και στο χοιρινό με το σέλινο και στο αρνάκι με το ραδίκι ή με το σταμναγκάθι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...