Σπιτικές προτάσεις

Date:

Γαλακτομπούρεκο (1)

Δώδεκα ποτήρια γάλα, δέκα έξι κουταλιές σούπας κόρν – φλάο, έξι κουταλιές σούπας σιμιγδάλι, εικοσιτέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρη, τέσσερα αυγά, φύλλο, βανίλιες.Βάζουμε το γάλα στη φωτιά αφού κρατήσουμε περίπου ένα νεροπότηρο. Στην κατσαρόλα που έχουμε στη φωτιά με το γάλα ρίχνουμε τη ζάχαρη αφού κρατήσουμε τέσσερις κουταλιές. Χτυπάμε τα αυγά με τις τέσσερις κουταλιές ζάχαρη εκεί μέσα διαλύουμε και το κορν φλάου και το σιμιγδάλι και τις βανίλιες. Όταν το γάλα είναι καυτό και ετοιμάζεται να βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα να μην σβολιάσει. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και όταν βράσει η κρέμα είναι έτοιμη. Έχουμε στρώσει 7 έως 8 φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα στο ταψί, ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω οκτώ φύλλα βουτυρωμένα ένα –ένα. Το χαράζουμε επιφανειακά χωρίς να αγγίξουμε την κρέμα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσει. Έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει σιρόπι με τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό. Σιρόπι εντελώς κρύο το γλυκό μόλις το βγάλουμε.

Γαλακτομπούρεκο (2)

Υλικά: Οκτώ ποτήρια γάλα, ένα κουτί κορν φλάου, βανίλια, ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ή δύο αυγά. Τετρακόσια γραμμάρια φύλλο.

Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, λίγο λεμόνι, ανθόνερο.

Εκτέλεση: Όπως το γαλακτομπούρεκο (1)

Γαλακτομπούρεκο (3)

Υλικά: Έξι νεροπότηρα γάλα ένα και ¼ νεροπότηρο ζάχαρη, τρία ή τέσσερα αυγά, μια κουταλιά βιτάμ, ενάμιση κρασοπότηρο άνθος αραβοσίτου βανίλια.

Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγο ανθόνερο.

Κρέμα: Ζάχαρη μέσα στο γάλα. Με λίγο γάλα θ’ ανακατέψω άνθος αραβοσίτου και θα το ρίξω στο γάλα. Θα ρίξω τα αυγά κτυπημένα. Όταν πήξει η  κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα αποσύρουμε από την φωτιά. Έχουμε ρίξει και το βούτυρο. Το σιρόπι εντελώς κρύο το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο σιροπιάζεται. 8 φύλλα κάτω βουτυρωμένα ένα – ένα, 8 φύλλα πάνω.

Γαλακτομπούρεκο Τούρκικο

Υλικά: Δύο οκάδες (1.300 γρ η οκά), γάλα φρέσκο, μια οκά ζάχαρη, οκτώ αυγά ολόκληρα πενήντα δράμια (65 γραμμάρια) βούτυρο μέσα εκατό δράμια (130 γραμμάρια) σιμιγδάλι, δύο βανίλιες, μισή οκά φύλλο, πενήντα δράμια βούτυρο για βουτύρωμα φύλλων

Σιρόπι: Εκατό δράμια ζάχαρη, ένα νεροπότηρο νερό. Να δέσει καλά. Σιρόπι κρύο γλυκό ζεστό. Η κρέμα ως συνήθως.

Γαλακτομπούρεκο χωρίς αυγά

Υλικά: Έξι φλιτζάνες τσαγιού γάλα, 1 & ¼ φλιτζάνα ρυζάλευρο, μια φλιτζάνα ζάχαρη, μισό κιλό φύλλο.

Σιρόπι: Ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού νερό, δύο φλιτζάνια και ¼ ζάχαρη, 1 ½ κουταλιά σούπας γλυκόζη. Βράσιμο πέντε λεπτά.

Βράζω τα τεσσεράμισι φλιτζάνια γάλα με τη ζάχαρη. Στο ενάμιση φλιτζάνι γάλα που κράτησα διαλύω το ρυζάλευρο. Αφού βράσει το γάλα ρίχνω μέσα το διαλυμένο ρυζάλευρο και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα έως να πήξει (το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά) Αφού πήξει η κρέμα αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω ανακατεύοντας τέσσερις κουταλιές βούτυρο. Σε βουτυρωμένο ταψί ρίχνω πάνω από τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Ρίχνω τη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Αφήνω να κρυώσει εντελώς το γλυκό και ρίχνω ζεστό σιρόπι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...