Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Μοσχάρι με δαμάσκηνα
200 gr ξηρά δαμάσκηνα, έξι κουταλιές σούπας λάδι, ένα μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι, μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο, μισό κουταλάκι σκόνη τζίτζερ, μισό κουταλάκι κύμινο, αλάτι, πιπέρι, 2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί, δύο φλυτζάνια ζεστό νερό, 1 κουταλιά σούπας μέλι, τέσσερεις μέτριες πατάτες σε φέτες.
Αναμιγνύομε τα μπαχαρικά με το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και αλευρώνουμε το κρέας. Ζεσταίνομε το λάδι και τσιγαρίζομε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτομε το κρέας και συνεχίζομε το σωτάρισμα. Σβήνομε με το κρασί, προσθέτομε το μέλι, σκεπάζομε το τσικάλι και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά έως να μαλακώσε. Κατά διαστήματα ελέγχομε και προσθέτομε ζεστό νερό. Αν το κρέας είναι σκληρό ρίχνομε coca – cola. Ρίχνομε τις πατάτες, τα δαμάσκηνα, λίγο ζεστό νερό ακόμα να ψηθούν οι πατάτες να δέσει η σάλτσα. Σερβίρομε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα
Ένα κιλό ψαρονέφρι (3-4 κομμάτια), 16 δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι, δύο φλυτζάνια λευκό κρασί, δύο κουταλιές σούπας λάδι, μία κουταλιά σούπας βούτυρο, ένα ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φετούλες, μία κουταλιά σούπας κορν φλάο διαλυμένο σε δύο κουταλιές σούπας κρύο νερό, αλάτι, πιπέρι.
Μουλιάζομε τα δαμάσκηνα στο κρασί για μισή ώρα. Ανοίγομε σε κάθε ψαρονέφρι μια τρύπα κατά μήκος για να τα γεμίσομε και αλατοπιπερώνομε. Στραγγίζομε τα δαμάσκηνα από το κρασί και κρατάμε κατά μέρος το κρασί. Γεμίζομε τα ψαρονέφρια με το μήλο και τα δαμάσκηνα. Ζεσταίνομε το λάδι και το βούτυρο και τα σωτάρομε γύρω – γύρω. Τυλίγομε κάθε ψαρονέφρι με αλουμινόχαρτο και κλείνομε καλά τις άκρες. Τα μεταφέρομε σε ταψί και ρίχνομε το κρασί που κρατήσαμε. Ψήνομε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Βγάζομε το φαγητό το αφήνομε για πέντε λεπτά. Σ’ ένα τηγανάκι βάζομε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί προσθέτομε ζεστό νερό ώστε να πάρομε ζουμί ένα φλιτζάνι. Ρίχνομε το κορν φλάο αν μας αρέσει δύο κουταλιές μαρμελάδα της αρεσκείας μας, αλάτι, πιπέρι και βράζομε να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς. Κόβομε το κρέας ροδέλες και από πάνω τη σάλτσα.

Μοσχάρι ρολό με ξηρούς καρπούς
Ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, ένα κομμάτι ανοιγμένο από τον κρεοπώλη σαν τσέπη, έξι ξηρά σύκα, 25 gr φουντούκια, 25 gr αμύγδαλα, 25 gr καρυδόψιχα, 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι, δύο πρέζες κανέλα, δύο πρέζες κύμινο, εκατό ml λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Προθερμαίνομε τον φούρνο στους 180 βαθ. Σωτάρομε το κρεμμύδι με το μισό λάδι σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνομε και προσθέτομε την κανέλα το κύμινο τα σύκα κομμένα κυβάκια. Ανακατεύουμε με τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα. Αλατοπιπερώνομε την εσωτερική πλευρά του κρέατος και γεμίζομε το άνοιγμα με τους ξηρούς καρπούς. Δένομε σφιχτά με σπάγγο σε ρολό. Αλατοπιπερώνομε, περιχύνομε με το υπόλοιπο λάδι. Φουρνίζομε για 60 λεπτά. Περιχύνομε κατά διαστήματα με τους χυμούς. Το βγάζομε απ’ τον φούρνο και το τυλίγομε για 15 λεπτά με αλουμινόχαρτο πριν το κόψομε φέτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...