Στο επίκεντρο ξανά η Σούδα: Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC)

Date:

Από 5 έως 7 Ιούνη φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, η Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC).

Η EUMC συστάθηκε το 2001 με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου. Αποτελείται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών – μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους λεγόμενους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Κύρια αποστολή της είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Παρακολουθεί και την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που αναλαμβάνονται από την ΕΕ.

Το δε ΚΕΝΑΠ είναι κέντρο κομβικής σημασίας. Εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, προς «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «πειρατείας», άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Η Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έγινε εκεί, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΕΕΘΑ. Οπως λέγεται επισήμως, σκοπός της επίσκεψης ήταν «αφενός η προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων του ΚΕΝΑΠ στο πλαίσιο της ΕΕ, αφετέρου η διεξαγωγή της άτυπης συνάντησης μεταξύ των εθνικών αντιπροσώπων της Επιτροπής». Μετά από την «αναλυτική ενημέρωση», οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν επί του πλοίου ΑΡΗΣ (το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως στίβος μάχης του ΚΕΝΑΠ) τις εν εξελίξει εκπαιδεύσεις του «Σχολείου 6000, Οπλα Μαζικής Καταστροφής στις Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής» και της «επιχειρησιακής εκπαίδευσης ομάδος SWAT της Αστυνομίας». Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για το «διεθνή πειραματισμό του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών του ΝΑΤΟ για τη μετάδοση σύγχρονης εικόνας video κατά τη διάρκεια νηοψίας στο πλοίο συνοδείας και σε Κέντρο Επιχειρήσεων ξηράς, ο οποίος λαμβάνει χώρα στο ΚΕΝΑΠ την τρέχουσα περίοδο».

Ο Αμερικάνος πρέσβης στο νατοϊκό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα

Εξάλλου, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, από 10 ως 13 Ιούνη φιλοξενείται στο ΚΕΝΑΠ «Εκπαίδευση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών», που διοργανώνεται από τη Διοίκηση Καταπολέμησης Ναρκωτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (US EUCOM). Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς. Στην εκπαίδευση συμμετέχουν συνολικά 35 στελέχη από Λιμενικό, Αστυνομία, ΣΔΟΕ και το ΚΕΝΑΠ, ενώ «την εκπαίδευση συνδράμουν τρεις καθηγητές από τις ΗΠΑ και εφτά παρατηρητές από τρεις χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα και ΗΠΑ)».

Τι είναι το ΚΕΝΑΠ

Το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, σύμφωνα με το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ΓΕΕΘΑ δημιουργήθηκε ως κέντρο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στα πλαίσια του πολέμου που είχαν κηρύξει οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις καθώς και για την αντιμετώπιση παλαιότερων μορφών απειλών που οι πρακτικές τους έχουν εκσυγχρονιστεί.

Η χρηματοδότησή του Κέντρου, σύμφωνα με το “μνημόνιο συνεργασίας” που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ, γίνεται από την Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος, όπως σημειώνει σε περσινό της άρθρο η εφημερίδα “Ριζοσπάστης” έδωσε 15.000.000 ευρώ για την κατασκευή του, ενώ σε ετήσια βάση δαπανά περίπου 1.500.000 ευρώ για τη συντήρησή του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις που διέπουν το προσωπικό του με τις ελληνικές αρχές καθορίζονται από το καθεστώς της ετεροδικίας.

Νατοϊκή μονάδα ειδικών αποστολών

Σύμφωνα πάντα με το ΓΕΕΘΑ “Η πλειονότητα των νέων απειλών είναι διασυνοριακές (διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, απαγωγές, παράνομη εμπορία όπλων, κλπ) και για το λόγο αυτό απαιτείται η λήψη συλλογικών προσπαθειών από τα κράτη – μέλη. Το ΝΑΤΟ, ανταποκρινόμενο σε αυτή την εξέλιξη, και επιχειρώντας να καλύψει τις καινούργιες απαιτήσεις, ανέπτυξε νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες”.

Το εκπαιδευτικό “κενό” που δημιουργήθηκε από τη νέα αυτή πραγματικότητα, έρχεται να καλύψει η ίδρυση του ΚΕΝΑΠ του οποίου τα λειτουργικά κόστη έχει αναλάβει η Ελλάδα.

“Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής”.

Γιατί η Σούδα

Για τους λόγους που επιλέχθηκε η  Σούδα για να “φιλοξενήσει” το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής:

• Η εγγύτητα του όρμου της Σούδας σε παγκοσμίου σημασίας γραμμών θαλασσίων επικοινωνιών, σημαίνει ότι η χρήση του από τα Συμμαχικά ναυτικά είναι αναπόφευκτη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων στο όρμο Σούδας είναι συνεχής.
• Το ΚΕΝΑΠ ελέγχεται / κατευθύνεται από το SACT, ο οποίος και πιστοποιεί όλα τα εκπαιδευτικά “προϊόντα” του.
• Το ΚΕΝΑΠ είναι ο αρμόδιος φορέας ο οποίος πιστοποιεί ότι οι εμπλεκόμενες ομάδες ΜΙΟ των πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας, είναι εκπαιδευμένες και συμβατές με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα με αποτέλεσμα να δύνανται να διεξάγουν, ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).

Με πληροφορίες από “Ριζοσπάστη”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...