Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων Παλαιόχωρας – Χανίων «Η ΑΛΚΥΩΝΗ»: Επέκταση Λιμανιού Παλαιόχωρας

Date:

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων Παλαιόχωρας – Χανίων «Η ΑΛΚΥΩΝΗ» απέστειλε προς το Λιμενικό Ταμείο Χανίων επιστολή με θέμα «Επέκταση Λιμανιού Παλαιόχωρας» στην οποία αναφέρει  Οι εργασίες για την κατασκευή του λιμανιού Παλαιόχωρας άρχισαν την περίοδο 1969 – 1974 και ολοκληρώθηκαν την περίοδο 1984 – 1996. Οι υποδομές στο χερσαίο χώρο της μαρίνας δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε και εξυπηρέτησε την περιοχή μας σαν ασφαλές καταφύγιο για τα επαγγελματικά αλιευτικά, τα ερασιτεχνικά και τα τουριστικά σκάφη, καθώς επίσης και για τα μικρά επιβατηγά, που εκτελούσαν τα δρομολόγια προς τη Γαύδο – Αγιά Ρουμέλη – Σφακιά – Ελαφονήσι.

Ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας του, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το λιμάνι δεν  μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Τα σκάφη που εκτελούσαν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες αντικαταστάθηκαν και τη θέση τους πήραν νέα πλοία, μεγαλύτερα και ασφαλέστερα. Ο ελλιμενισμός τους είναι προβληματικός και αδύνατος, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι επιβάτες και τα πλοία. Είναι απαραίτητη ως προϋπόθεση, η επέκταση και εμβάθυνση του λιμανιού μας. Στερούμαστε των απαραίτητων τεχνικών γνώσεων,  γνωρίζουμε όμως πολύ καλά την περιοχή που προτείνουμε και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης στο νότιο και ανατολικό τμήμα του (χερσαίος χώρος και ρηχά νερά), ώστε να διπλασιαστεί ο χώρος της λιμενολεκάνης. Αν γίνει αυτό, λύνεται το πρόβλημα ελλιμενισμού για τα υπάρχοντα πλοία και για άλλα μεγαλύτερα, που στο άμεσο μέλλον θα αντικαταστήσουν τα σημερινά.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του λιμανιού στην αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού μας, θα δημιουργήσει δεύτερη πύλη εισόδου. Επίσης, λόγω γεωγραφικής θέση, θα εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες που  θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Νοτιοδυτική Κρήτη, όσο και τη μεταφορά εμπορευμάτων και οικοδομικών υλικών.

Για να υλοποιηθεί αυτή μας η πρόταση, πρέπει, να γίνει αποδεκτή από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αρχίσει άμεσα η τεχνική μελέτη, η οποία θα καθορίζει όλα όσα αφορούν σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο.

Ο Σύλλογος μας, ο οποίος έχει ιδρυθεί το έτος 1982, με μέλη που αγαπούν και σέβονται τη θάλασσα, συμμετέχει ενεργά σε ότι αφορά στην πρόοδο και την αξιοποίηση του λιμενικού χώρου, γιατί πιστεύουμε ότι , εκτός από την εξυπηρέτηση των μελών του, βοηθούμε τον τόπο μας. Στα πλαίσια αυτά διαμορφώσαμε την παρούσα πρόταση, η οποία αποτελεί και απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου και τη αποστέλλουμε σε όλους τους αρμόδιους. Ζητούμε να βοηθήσουν όλοι, ιδιαίτερα το Λιμενικό Ταμείο Χανίων και ο Δήμος μας, καθώς πιστεύουμε ότι τους αφορά άμεσα.

Ο Σύλλογος μας θα είναι παρών και θα βοηθήσει, στα  πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, σε ότι του ζητηθεί, γιατί πιστεύει ότι συμβάλλει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που θα φέρει ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Ο πρόεδρος: Σταύρος Αλυγιζάκης
Ο γραμματέας: Χρήστος Πετράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...