Τα μαγαζάκια του χρυσού πλημμύρισαν και το Ηράκλειο αγοράζοντας πόνο και πουλώντας ελπίδες

Date:

Περισσότερα από 80 τέτοια καταστήματα λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου, για την ακρίβεια πρόκειται για 83 καταστήματα χρυσού σε Ηράκλειο, Μοίρες, Αρκαλοχώρι, Καστέλι και Χερσόνησο.

της Κατερίνας Μηναδάκη

Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα ενεχυροδανειστήρια στο Ηράκλειο. Τα μαγαζιά του χρυσού ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και μπορεί να φαντάζουν σαν όαση σε κάποιους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα αλλά επί της ουσίας η όλο και αυξανόμενη παρουσία τους αναδεικνύει και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έχει εισβάλει στη ζωή του Έλληνα πολίτη.
Περισσότερα από 80 τέτοια καταστήματα λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου, για την ακρίβεια πρόκειται για 83 καταστήματα χρυσού σε Ηράκλειο, Μοίρες, Αρκαλοχώρι, Καστέλι και Χερσόνησο. Σε αυτά μπορεί να προσφύγει ο οποιοσδήποτε διαθέτει χρυσά κοσμήματα προκειμένου να τα πουλήσει και να πάρει ρευστό.
Σε αυτά τα μαγαζιά έχουν διενεργηθεί τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας 135 έλεγχοι από τους άνδρες της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ηρακλείου οπότε και διερευνάτε ο νόμιμος τρόπος λειτουργίας του καταστήματος. Από αυτούς τους ελέγχους έχουν προκύψει μόλις 11 παραβάσεις, οι περισσότερες πλημμεληματικού χαρακτήρα και οι ιδιοκτήτες τους έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που έχει δώσει το τελευταίο ειδικά χρονικό διάστημα η Ελληνική Αστυνομία σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, είναι οι υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί τον τελευταίο μήνα στην πόλη του Ηρακλείου με ενεχυροδανειστήρια που επί της ουσίας λειτουργούσαν ως … κλεπταποδόχοι! Ωστόσο οι πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου λειτουργεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας σε επίπεδο Ηρακλείου, νόμιμα.
Σε ένα βιβλίο όλα
Πως μπορεί όμως ο πολίτης να προστατευτεί; Πότε θα πρέπει να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη διαδικασία; Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων ο ενεχυροδανειστής οφείλει να διατηρεί στο μαγαζί του τα κοσμήματα που του παραδίδει ο πελάτης για ένα μήνα από την ημερομηνία αγοράς. Παράλληλα οφείλει να διατηρεί ένα βιβλία, το οποίο είναι θεωρημένο από την αστυνομία και στο οποίο καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία όλων των συναλλαγών του καταστήματος. Εκτός από την ημερομηνία και την ώρα μία συναλλαγής, στο βιβλίο αυτό περιγράφεται ακόμα και το κόσμημα που καταλήγει στα χέρια του ενεχυροδανειστή ενώ το βιβλίο αυτό είναι αριθμημένο και δεν μπορεί να κοπεί ούτε μία σελίδα. Επιπλέον σε κάθε συναλλαγή υπάρχουν παραστατικά.
Ενήλικος και καθαρός
Όσο για τη διαδικασία που απαιτείται για να ανοίξει κάποιος ένα τέτοιο κατάστημα, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη στον καθένα. Αρκεί κάποιος να είναι ενήλικος και να μην έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για να μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο μαγαζί ενώ στη συνέχεια αναγγέλλει τη λειτουργία του στην ασφάλεια.
Ο αριθμός για τα δεδομένα του Ηρακλείου είναι πολύ μεγάλος αλλά και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού όποιος θέλει μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο μαγαζί. Κατά καιρούς γίνονται έλεγχοι που φέρνουν κάποια αποτελέσματα και αυτή βέβαια είναι μία διαδικασία χωρίς τέλος, επεσήμανε στο prismanews.gr αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο νησί που γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του χώρου.
Πανελλαδικά στοιχεία
Ξεπερνά το 60%, το ποσοστό παραβατικότητας στα ενεχυροδανειστήρια, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, «το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει 292 ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 1.885 παραβάσεις, ενώ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, γίνονται δε και άλλοι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520 δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης λειτουργίας και οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...