Τι πραγματικά ισχύει με το τσάι από χασίς που πωλείται και στην Κρήτη

Date:

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διακίνηση αναψυκτικού με έμβλημα και συστατικό του την κάνναβη. Το μαύρο τσάι με σιρόπι κάνναβης είδαν εμβρόντητοι στα χέρια των παιδιών τους κάτοικοι των Αρχανών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με άκρως ανησυχητικές διαπιστώσεις ψάχνοντας να μάθουν από πού προέρχεται το σκεύασμα και υπό ποιες συνθήκες επιτρέπεται η διακίνησή του. Και αυτό γιατί φραγμός δε φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον σε νομικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα με έμβλημα την κάνναβη και βασικό συστατικό του το σιρόπι το οποίο εξάγεται από τη ουσία και πωλείται ακόμη και σε περίπτερα, χωρίς καμία διάκριση απέναντι στα παιδιά.

Όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, η διακίνησή του είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο ανυποψίαστοι έως τώρα γονείς δοκίμασαν μια οδυνηρή έκπληξη βλέποντας τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά τους να καταναλώνουν το συγκεκριμένο ποτό.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η στιγμή που ενήλικες δηλώνουν πως διστάζουν να το δοκιμάσουν, το σκεύασμα αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλές για τους ανήλικους μαθητές της περιοχής.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα στα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τα κουτιά με το σήμα της κάνναβης.

Πληροφορίες γύρω από το τσάι με κάνναβη

Πέρα από τον πανικό που έχει δημιουργηθεί, ας δούμε και κάποια στοιχεία. Το συγκεκριμένο προϊόν που κυκλοφορεί και στην Κρήτη είναι το γνωστό στην Ελβετία Swiss Ice Tea το οποίο παρασκευάζεται με κάνναβη.

Υπάρχουν διαφορετικά φυτά κάνναβις και ενώ κάποια χρησιμοποιούνται για να καπνίζονται, η πλειοψηφία αυτών χρησιμοποιείται στην κατασκευή ρούχων ακόμα και σε φαγητά. Σύμφωνα με το examiner.com το μόνο αρνητικό με το συγκεκριμένο τσάι είναι η συσκευασία του που παραπέμπει στο χασίς.

Το προϊόν πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελβετία το 2003 και είναι ήδη διαθέσιμο στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Το τσάι πουλιέται ως “C-Ice Swiss Cannabis Ice Tea“.

Το ποτό περιέχει 5% σιροπιού που παράγεται από την επεξεργασία της κάναβης και μία αμελητέα ποσότητα (0,0015%) THC, δηλαδή του ενεργού συστατικού της μαριχουάνας. Αυτό σημαίνει ότι για να νοιώσεις το οτιδήποτε θα πρέπει να πιεις ένα ολόκληρο καφάσι αναψυκτικά.

Ερώτηση και στην ευρωβουλή

Το 2007 είχε συζητηθεί το θέμα του συγκεκριμένου προϊόντος και στην Ευρωβουλή μετά από σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού από τη Βουλγαρία Marusya Lubcheva.

Η ευρωβουλευτής σημείωνε ότι το συγκεκριμένο προϊόν διαφημίζεται ως προϊόν κάνναβις και αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει θετικές αντιδράσεις σε σχέση με το χασίς κυρίως στη νεολαία. Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε ο παραγωγός του ποτού παραβιάζει τη Οδηγία 2000/13/EC σχετικά με την παραπλανητική επιγραφή, παρουσίαση και διαφήμιση προϊόντων.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι να διαφημίζεις ένα προϊόν που εικάζει ότι περιέχει παράνομες ουσίες έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική ενάντια στην χρήση και διακίνηση ναρκωτικών. Μερικά μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης απαγόρεψαν τη διακίνηση του προϊόντος στη βάση του Άρθρου 30 της Συμφωνίας της Ευρωπαικής Κοινότητας, που επιτρέπει την απαγόρεψη προϊόντων στη βάση ηθικών ανησυχιών αλλά και για λόγους υγιεινής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...