ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Date:

Το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επικείμενων εκλογών, αποτελεί αντικείμενο  συζητήσεων  με  πολίτες της πόλης μας, απασχολεί τον τοπικό τύπο και τα τοπικά μέσα. Στις περισσότερες φορές οι αναφορές σε αυτό το ζήτημα εστιάζονται στο πρόσωπο που θα ορίσει το ένα ή το άλλο κόμμα  και ασφαλώς και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν επικεφαλή του ψηφοδελτίου.

‘Οπως σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε για μας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης αποτελεί ζήτημα μείζονος στρατηγικής σημασίας αφού συναρτάται με την λειτουργία του κράτους και των θεσμών. 

Το ζήτημα δε αυτό  έχει εξαιρετική σημασία σε περίοδο κρίσης και μνημονίων όπως η σημερινή αφού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντικό πεδίο εφαρμογής των μνημονικών πολιτικών. Εκτιμούμε λοιπόν ότι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές  δίδεται από τα πράγματα η ιστορική ευκαιρία να αποχτήσουν φωνή τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις ανατροπής των μνημονίων αλλά και να συμβάλλουν στην οικονομική -πολιτιστική ανάταξη ,των πόλεων και τη χώρας.

Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την  δημιουργία και διαρκή στήριξη αυτοδιοικητικών κινημάτων και παρατάξεων  που θα αντιπαρατεθούν στους δημάρχους παλαιάς κοπής , σαν το δήμαρχο Χανίων που ως βουλευτής ψήφιζε τα μνημόνια και όταν ορκίστηκε δήμαρχος παραπονιέται για έλλειψη πόρων.

Με βάση αυτή την διαπίστωση αυτό που θέλουμε να αντιπαραθέσουμε και στα Χανιά απέναντι στο απαξιωμένο σύστημα εξουσίας όπως εκφράζεται και σε τοπικό επίπεδο  είναι  η ίδια η τοπική κοινωνία  που συγκροτείται από το  πλήθος  των ανέργων , των δανειοληπτών , αυτών που τους κόβουν το ρεύμα,  των ανθρώπων   των συσσιτίων, των άστεγων των αγαναχτισμένων οργανώνοντας τους σε κίνημα, σε μια ανοιχτή αντιμνημονιακή και αντιφασιστική  κίνηση, που θα συμβάλει στο τέλος της εφαρμογής  των μνημονίων.

Έτσι   ενδιαφερόμαστε για μια δημοτική κίνηση που θα αποτελέσει χώρο συνάντησης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που δοκιμάζονται από την κρίση και που οργανωμένα θα παλέψουν  για διαθρωτικές αλλαγές μέσα από ρήξεις και όχι απλά για να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία .

Επιδιώκουμε  να   δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας που να απευθύνεται σε όλους και όλες τους κατοίκους της πόλης, που θα μειώνει το κόστος ζωής με παράλληλη βελτίωση της ποιότητάς της.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών όπως αυτές θα εξειδικευτούν μέσα από συνελεύσεις της κίνησης  επιθυμούμε να εργαστούμε μαζί με άλλους μέσα από ένα αυτόνομο αυτοδιοικητικό σχήμα συλλογικά, δημοκρατικά   με κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας, και του πνεύματος, της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και των ανθρώπων των κινημάτων.

 Για κάτι τέτοιο  θα παρθούν πρωτοβουλίες και θα αναπτυχθούν  δράσεις που κάνουν ορατή την εναλλακτική μας πρόταση και  θα προοιωνίζουν τη συνέχεια της παρουσίας μας στα τοπικά πράγματα και  μετά τις εκλογές.

Αυτό το σχήμα θα εκλέξει  δημοκρατικά την ομάδα που θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο και το πρόσωπο που θα είναι επικεφαλής του  προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του. Αυτή η διαδικασία που δεν έχει να κάνει με τα παλιά «χρίσματα» βρίσκεται σε εξέλιξη και πλαισιώνεται μέρα με την μέρα από άξιους συμπολίτες μας.

Κυριάκος Ζωγραφάκης  Νίκος Τζάρας Γιάννης Μπαρτζώκας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...