Το πανηγύρι Πέτρου και Παύλου στο εκκλησάκι της οικογένειας Κουκουράκη Γιώργου και Μανώλη Μπουλνταδάκη

Date:

Εκεί έξω από το χωριό Πρασσές και λίγο πριν τον Σέμπρωνα ένα μονοπάτι σ’ οδηγεί ψηλά. Στην κορυφή του βουνού στην περιοχή Πατέλες ανηφορίζοντας προς τα πάνω αδειάζεις τις έγνοιες σου. Εκεί, στην φύση, συναντάς την θεότητα. Στην αρμονία, στην ηρεμία, στην ατέλειωτη ομορφιά. Τόση ομορφιά λες, υπάρχει ακόμα τόση ομορφιά; Δικιά μας, του λαού μας! Που όταν ξαναπάρει τη γη στα χέρια του θα συνεχιστεί η ύπαρξή του. μόνο έτσι θα συνεχίσομε να υπάρχομε. Αλλιώς θα σβήσομε. Αν ξαναπάρομε τη γη στα χέρια μας. Να την δουλέψομε, να την αγαπήσομε, να ιδρώσομε πάνω της και αυτή θα μας ανταμείψει.

Και η οικογένεια του Γιώργου και της Δέσποινας Κουκουράκη η κόρη τους Στέλλα, ο άνδρας της Μανώλης Μπουλνταδάκης από Ν. Ρούματα και τα παιδιά τους, ο Γιώργος, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης και η Δέσποινα, αγαπούν και σέβονται την παράδοσή μας.

Πώς είναι δυνατόν αλήθεια να σεβόμαστε και να διαδηλώνομε για τις παραδόσεις άλλων λαών και να μην σεβόμαστε την δική μας παράδοση; Αυτή που μας καθορίζει τι είμαστε! Η οικογένεια οιπόν του Γιώργου Κουκουράκη στον ιδιόκτητο χώρο τους εκεί ψηλά, με όλα τα οπωροφόρα δέντρα από κοντούλες αχλαδιές απ’ την παλιά νόστιμη, μυρωδάτη ποικιλία, μέχρι καρυδιές, συκιές, ελιές, αμπέλια ως και σταμναγκάθι διατηρεί και καλλιεργεί.

Εκεί λοιπόν, στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου που έχει πανηγύρισε προχθές!

Ο εσπερινός με τον εφημέριο της ενορίας παπά Γιώργη Φραντζεσκάκη με την οικογένειά του και τους ψάλτες της ενορίας ήταν κατανυκτικός, μέσα στη φύση.

Και μετά ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με όργανα Κρητικά με το συγκρότημα Μαρτσάκη Γιάννη και Μπομπολάκη Μανώλη. Τραπέζια στρώθηκαν για 200 περίπου άτομα όπου προσφέρθηκε και του «πουλιού το γάλα». Άφθονοι μεζέδες από τυριά, στάκες, καλτσούνια, μέλια και όλα τα εκλεκτά Κρητικά φαγητά μαγειρεμένα από τις νοικοκυρές γυναίκες της οικογένειας. Με αγνά ντόπια κρέατα και υλικά. Τα πιλάφια πήγαιναν και ερχόταν τσιγαριαστά κρέατα δικά τους ζώα που βόσκουν στα βουνά, τα βραστά, ψητά, τα κουνέλια. Πεντανόστιμα όλα, καλομαγειρεμένα και αγνά κρέατα, καθαρά! Μα, και γαρδούμια που είναι δύσκολα, είχαν φτιάξει για όλο τον κόσμο! Και αυγοκαλάμαρα και δίπλες και ό,τι εκλεκτό διαθέτει η Κρητική κουζίνα.Τα όργανα έπαιζαν ωραίους σκοπούς και μεις σκεφτόμαστε βλέποντάς τα : «Όσο ζει η παράδοση θα ζει η Ελλάδα. Τίποτα δεν θα μπορέσει να την διαβρώσει»!

Το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί. Τις πρωινές ώρες σέρβιραν αρνί σουβλιστό!

Ευχόμαστε στον Γιώργο Κουκουράκη και στην σύζυγό του Δέσποινα, στην κόρη τους Στέλλα και στον άνδρα της Μανώλη Μπουλνταδάκη και στα παιδιά τους Γιώργο, Γιάννη, Βαγγέλη και Δέσποινα να είναι πάντα καλά, να γιορτάζουν και να τιμούν τις συνήθειες του τόπου μας. Και του χρόνου με υγεία

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

Υστερόγραφο: Θα είναι παράλειψη να μην αναφέρομε την πιστή τήρηση της παράδοσης με συνεχή τσουγκρίσματα ποτηριών κρασιού και ευχές από τα μέλη της οικογένειας και να φροντίζουν μην λείψει τίποτα από κανέναν.

Θα είναι παράλειψη να μην αναφέρομε πως ξεκίνησε η βραδιά με ριζίτικα.

Θα είναι παράλειψη να μην γράψομε πως η βραδιά ξεχείλισε από Κρητική αρχοντιά!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...