10 μέρες μετά την καταστροφή

Date:

Οι μέρες περνούν και πλέον τα φώτα της δημοσιότητας αποτραβιούνται από τα σημεία όπου έχουν υπάρξει καταστροφές από τις πλημμύρες. Τα προβλήματα όμως σε πολλές περιοχές παραμένουν.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από Λάκκους, Σκορδαλούς αλλά και τη Γέφυρα Κερίτη.

Στους Λάκκους, από προχθές έχουν ξανά ρεύμα μετά από μία βδομάδα αν και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση. Οι δρόμοι είναι σε πολύ κακή κατάσταση ενώ κατολισθήσεις έχουν καταπλακώσει κυρίως εγκατελλειμμένα σπίτια.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα στους Σκορδαλούς όπου η διέλευση είναι εφικτή μόνο μέσω παράδρομου αφού ο κεντρικός δρόμος δεν υπάρχει πια.

Πολλά είναι τα χωριά σε παρόμοια κατάσταση σε όλο το νομό Χανίων αλλά και στο Ρέθυμνο.

Στη Γέφυρα Κερίτη δόθηκαν υποσχέσεις για την αποκατάστασή της. Όμως, φαίνεται ότι η υπόθεση της αποκατάστασης δεν θα είναι εύκολη αφού πέραν των μεγάλων ποσών που χρειάζονται, δε μπορούν να βρεθούν και τα αρχικά σχέδια που είναι αναγκαία για να γίνει σωστά η διαδικασία. Μάλιστα, και η συντήρηση της Γέγυρας γινόταν τόσα χρόνια “με το μάτι”, με ότι συνέπειες μπορεί να είχε αυτό στο γεγονός ότι τελικά κατάρρευσε.

Ίσως έτσι να εξηγείται και η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για αποκατάσταση μεν της Γέφυρας αλλά δημιουργίας και μίας σύγχρονης απ’ όπου θα γίνεται η διέλευση των οχημάτων;

Το σίγουρο είναι ότι 10 μέρες μετά την κατάρρευσή της, τίποτα δεν έχει γίνει με τους κατοίκους να αντιδρούν και να πραγματοποιούν διαμαρτυρία στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Πολλοί δίνουν βαρύτητα στο ακραία χαρακτηριστικά του καιρικού φαινομένου με στελέχη κυρίως από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Παπαδημούλης, να μιλουν για ένα φαινόμενο ακραίο που πηγάζει από την κλιματική αλλαγή. Ο
καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μάλιστα να συγκρίνει τα όσα έζησε η Κρήτη με το τσουνάμι της Ινδονησίας.

Άλλοι πάλι δε συμφωνούν με αυτή την οπτική.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Συνολάκης είπε ότι τέτοιου τύπου φαινόμενα είναι μεν σπάνια αλλά εμφανίζονται κάθε 25 χρόνια και αναρωτήθηκε αν το φαινόμενο ήταν πράγματι “βιβλιικό” όπως γράφτηκε τόσες φορές στα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό, τι θα λέγαμε αν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά που καίει επί πολλές εβδομάδες ή ένα τσουνάμι που πλημμυρίζει σε έκταση εκατοντάδων μέτρων την ενδοχώρα στη Νότια Κρήτη, ή ένα ρηχό σεισμό με επίκεντρο μέσα σε μια μεγάλη πόλη.

Απλοί πολίτες πάντως μιλούν για τα μπαζωμένα ρέμματα και τις όχθες των ποταμών που καταπατήθηκαν, που κτίσθηκαν πάνω τους σπίτια ή έγιναν χωράφια ενώ ο πρώην προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του νομού Χανίων κ. Κουρουπάκης έθεσε το ερώτημα πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα όταν από τα 235 ρέμματα που είχε ο νομός έχουμε μείνει με 25, κι όταν έχουν αποψιλωθεί τα 2/5 των δάσων.

Το βέβαιο είναι ότι είτε το φαινόμενο αποτελεί μία έκφραση της κλιματικής αλλαγής είτε όχι, οι ευθύνες της πολιτείας αλλά και των πολιτών είναι και υπαρκτές και μεγάλες.

Όπως φάνηκε και στο Δήμο Πλατανιά όπου μετα από 6 μέρες που καίγονται τα σκουπίδια, υπήρξε έμμεση παραδοχή ότι οι φωτιές στις παραλίες από Ταυρωνίτη έως Πλατανιά μπήκαν εν γνώσει του. Αλλά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Καλαϊτζάκη, την ευθύνη για τη ρύπανση δεν την φέρει ο Δήμος αλλά οι εθελοντές αφού η εντολή που τους είχαν δώσει ήταν να βάζουν φωτιές μόνο εφόσον έχουν απομακρύνει τα πλαστικά…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...