Σπιτικές προτάσεις

Date:

Κολοκυθόπιτα:

Μισό κιλό αλεύρι, δύο κουταλιές σούπας λάδι, ένα κουταλάκι σούπας ξύδι, δύο κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλάκια μπέικη, ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Να ζυμωθούν και να μείνουν μια ώρα.Το ανοίγομε φύλλο.

Μείγμα: ένα κιλό τριμμένο κολοκύθι, μισό κιλό φέτα και λίγη μυζήθρα.

Πέντε αυγά λίγο δυόσμο (προαιρετικός , εμένα μ’ αρέσει) τρείς κουταλιές λιωμένο στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο, τρεις κουταλιές στάκα, λίγο πιπέρι, τρεις κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό.

Βάζομε φύλλο κάτω , το μείγμα πάνω χαράσσουμε μπακλαβαδωτά, ρίχνομε από πάνω μισή φλιτζάνα λάδι στο φύλλο , σουσάμι και ψήνομε περίπου μια ώρα.

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα:

Θα κόψω την κολοκύθα , θα την πλύνω , θα την καθαρίσω εσωτερικά και θα την βράσω με το εξωτερικό φλούδι. Θα την βράσω όχι να λιώσει , να είναι λίγο στητή.

Θα την ξεκουφίσω , θα την βάλω σε σουρωτό και θα την λιώσω με το πιρούνι.

Μισό κιλό μυζήθρα , μισό κιλό φέτα, ¼ κεφαλοτύρι ή γραβιέρα , δύο κουταλιές σούπας βούτυρο , έξι αυγά δυόσμο και μια κουταλιά κορν φλάου. Τα αυγά θα κτυπηθούν με κορν φλάου.

Αναμιγνύω τα υλικά, φύλλο σφολιάτα πάνω κάτω. Αν θέλετε φτιάχνετε και σπιτικό.

Κάνετε μια γούβα στο αλεύρι , ρίχνετε λίγο αλάτι, λάδι, τσικουδιά , ένα αυγό , γάλα και λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνετε. Αφήνετε μισή ώρα. Ανοίγετε χονδρούτσικο φύλλο.

Γαρίδες σαγανάκι:

1,5 κιλό γαρίδες Νο 5, 1,5 νεροπότηρο νερό, 1,5 λεμόνι, 1 κουτί ντοματάκια, 2 κόκκινες ντομάτες, ένα κρεμμύδι, λάδι, πιπεριές, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ζάχαρη, ζωμό απ’ τις γαρίδες, μισό κιλό φέτα.

Βράζομε τις γαρίδες με το νερό και το λεμόνι και το αλάτι. Σουρώνομε τις γαρίδες και κρατάμε το ζωμό για την σάλτσα.

Σάλτσα: Αλέθομε τα ντοματάκια και την ντομάτα τα βάζομε στην κατσαρόλα, προσθέτομε μια πιπεριά την οποία πετάμε στο τέλος, λάδι  κρεμμύδι, ρίγανη, αλάτι πιπέρι μια κουταλιά ζάχαρη και το ζωμό από τις γαρίδες. Τα βράζομε μέχρι να ψηστεί η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη την ρίχνουμε στο ταψί κόβομε 1-2 πιπεριές μετά τοποθετούμε τις γαρίδες τις οποίες έχομε καθαρίσει και τέλος βάζομε την φέτα κομμένη φετάκια. Τις ψήνομε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν λίγο.

Πέρδικες σαλμί:

1200 γραμμ. πέρδικες, 300 γραμμ. βούτυρο, 300 γραμμ. κρασί, 150 γραμμ. κρεμμύδια.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζομε στην κατσαρόλα με το βούτυρο να ροδίζουν λίγο. Μετά ρίχνομε τις πέρδικες τις οποίες έχομε αλατοπιπερώσει και τα συκωτάκια τους, τις γυρίζομε λίγο στο βούτυρο τις σβήνομε με το κρασί και τις αφήνομε να σιγοψηθούν προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό αν χρειαστεί. Όταν ψηθούν τους αφαιρούμε το κεφαλάκι και τα άκρα των ποδιών. Περνάμε την σάλτσα από το τρυπητό  και αν δούμε ότι είναι αραιή την βράζομε λίγο ακόμη να δέσει.

Τηγανίζομε λεπτές φέτες ψωμιού τις στρώνομε σε μια πιατέλα και πάνω στην κάθε φέτα τοποθετούμε μια πέρδικα και την περιχύνομε με σάλτσα.

Κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριές:

Παίρνομε ένα κοτόπουλο το πλένομε χωρίς να το κόβομε. Το αλατοπιπερώνουμε το αλείφομε με μουστάρδα από μέσα και μετά το στρώνομε με τυρί το γεμίζομε με κομμάτια πιπεριάς βάζομε κι άλλο τυρί, το δένομε και ψήνομε στον φούρνο με πατάτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...