Σπιτικές Προτάσεις

Date:

Γιαουρτόπιτα
1 κεσέ γιαούρτι , 2 κεσέδες ζάχαρη, 1 κεσέ βιτάμ soft, πέντε αυγά, δυόμιση κεσέδες αλεύρι, 1 μπέικι.
Παντεσπάνι ρολό με μαρμελάδα
Πέντε αυγά, 100 γραμμ. αλεύρι, 100 γραμμ. ζάχαρη, λικέρ.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτομε σιγά – σιγά στους κρόκους  εναλλάξ αλεύρι, μαρέγκα. Βάζομε λαδόκολλα ψήνομε μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Βάζουμε μια πετσέτα βρεγμένη αλλά καλά στυμμένη στο μάρμαρο. Γυρίζομε το ταψί ανάποδα και περνάμε το ταψί τον πάτο του μ’ ένα βρεγμένο βετέξ. Βάζομε μέσα στο παντεσπάνι ότι θέλομε (μαρμελάδα, μερέντα) και τυλίγομε σε ρολό. Το τυλάμε σιγά σιγά μαζί με την πετσέτα την οποία βγάζομε μετά.

Γαλακτομπούρεκο με φρέσκο γάλα
(Απ’ τις προβατινούλες μας, προς το παρόν, δεν μας τις απαγόρευσαν ακόμα)
Έξι νεροπότηρα γάλα ένα και ένα τέταρτο νεροπότηρο ζάχαρη, 3-4 αυγά, 1 κουταλιά βιτάμ , ενάμιση κρασοπότηρο άνθος αραβοσίτου. Απ’ το μετρημένο άνθος αραβοσίτου θα αφαιρέσομε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας και θα αντικαταστήσομε με μια μεγάλη κουταλιά  της σούπας κορν φλάο.
Πρώτα φτιάχνομε το σιρόπι και το αφήνομε κατά μέρος να γίνει εντελώς κρύο. Το φτιάχνομε με δύο ποτήρια ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό φλούδα λεμονιού και ανθόνερο απαραιτήτως. (όλα τα γλυκά τα προερχόμενα από Μικρά Ασία θέλουν ανθόνερο).
Κρέμα: Ζάχαρη μέσα στο γάλα, με λίγο γάλα θ’ ανακατέψω άνθος αραβοσίτου και θα ρίξω στο γάλα. Θα ρίξω τ’ αυγά κτυπημένα. Όταν πήξει η κρέμα ανακατεύομε γρήγορα αποσύροντας απ’ την φωτιά. Προηγουμένως έχομε ρίξει το βιτάμ. 13 φύλλα, 7 φύλλα κάτω καλά βουτυρωμένα τα υπόλοιπα από πάνω. Το σιρόπι εντελώς κρύο, το γλυκό μόλις βγει. Πριν το βάλομε στο φούρνο το χαράζομε σε κομμάτια επιφανειακά. Χωρίς το μαχαίρι να αγγίξει την κρέμα. Είναι πολύ ωραία συνταγή. Έχω πολλές, με  σιμιγδάλι με κορν φλάο αλλά αυτή είναι η πιο ωραία απ’ όλες. Η κρέμα γίνεται τρεμουλιαστή δεν γίνεται σαν γομόλιθος. Τραβά το σιρόπι και κόβεται ωραία. Βέβαια όχι αμέσως Δεν το κόβομε  αμέσως το γαλακτομπούρεκο.

Πατσαβουρόπιτα
1 πακέτο φύλο για γαλακτομπούρεκο, 4 αυγά, 1 ποτήρι σπορέλαιο, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 μπέικι, βανίλια, 1 γιαούρτι φρέσκο.
Βουτυρώνω το ταψί. Τα φύλλα όλα αλάδωτα τα απλώνω στο ταψί και τα πατσαβουριάζω (τα διπλώνω σε μεγάλες πιέτες όπως τις πλισέ φούστες για να μπαίνει η κρέμα ανάμεσα) Χτυπώ τ’ αυγά με ζάχαρη και αναμιγνύω με υπόλοιπα υλικά και ρίχνω πάνω στα φύλλα. Βάζω στον φούρνο. Όταν ψηθεί, σιροπιάζω.
Σιρόπι: Δυόμιση ποτήρια νερό, 2 ζάχαρη, 10 λεπτά βράσιμο. Γλυκό κρύο σιρόπι ζεστό. Πασπαλίζω  λίγη κανέλλα.

Εκμέκ
450 γραμμ. φύλλο κανταΐφι.
Λαδώνω ένα μέτριο πυρέξ και θρουλώ το  φύλλο καλά καλά θα ρίξω από πάνω πρώτα 1 φλιτζάνα λάδι ραφινέ κουταλιά, κουταλιά σε όλη την επιφάνεια. Κατόπιν θα ραντίσω με κονιάκ. Θα φουρνίσω σε χαμηλή θερμοκρασία 130 βαθμούς.
Σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό φλούδα  λεμονιού γαρύφαλλο κανέλα μασούρι. Μόλις πάρει 2 βράσεις (όχι παραπάνω ) θα βγάλω το κανταΐφι απ’ τον φούρνο και κουταλιά – κουταλιά θα το σιροπιάσω. Προς το τέλος θα το χύσω το σιρόπι μονοκόμματο. Και τα δύο καυτά. Και το κανταΐφι και το σιρόπι. Κατόπιν το σκεπάζουμε με μια πετσέτα καλά τεντωμένη από πάνω και ολόκληρο μ’ ένα ταψί να μην βγει ο ατμός  του θα μείνει, έτσι 4 έως 5 ώρες.
Η κρέμα: 2 αυγά, 6 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη, 10 κουταλάκια  γλυκού κοφτά κορν φλάο και 4 κουταλάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια, 3 φλιτζάνια γάλα. Χτυπώ στο μίξερ το μισό γάλα με το κορν φλάο και άνθος αραβοσίτου και αυγά. Στο υπόλοιπο διαλύω την ζάχαρη και τα αναμιγνύω όλα και ψήνω την κρέμα . Την αφήνω να κρυώσει. Εν τω μεταξύ χτυπώ μια «Μόρφατ» με τις οδηγίες που έχει πάνω. Θα την βγάλω, απ’ το μίξερ αυτήν την σαντιγί. Θα βάλω στο μίξερ την πρώτη κρύα κρέμα και θα την χτυπήσω ρίχνοντας μέσα κουταλιά – κουταλιά την σαντιγί. Στο κρύο κανταΐφι θα βάλω κρύα την κρύα την κρέμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...