1ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας

Date:

Κρητική κουζίνα: Ιστορία, εξέλιξη, ερωτηματικά και απαντήσεις

Το πρώτο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας με τίτλο «Κρητική κουζίνα: Ιστορία, Εξέλιξη, Ερωτηματικά και Απαντήσεις (;)» το οποίο διοργανώνει η Mαριάνα Καβρουλάκη (ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής) και η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 16 και 17 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο των Καράνων (Δήμος Πλατανιά).

Ομιλητές θα είναι οι παρακάτω: Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη (Επίκουρη καθηγήτρια, ΑΠΘ), Ανάγια Σαρπάκη (Δρ., Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος) & Μέλπω Σκουλά (Δρ., Βιολόγος / Βοτανολόγος),  Σταυρούλα Μαρκουλάκη (Aρχαιολόγος), Κυριακή Παντελή (Koινωνική Γεωγράφος), Κώστας Οικονομάκης (Δρ., Γεωπόνος, τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ), Αντωνία Ψαρουδάκη (Δρ. Γεωπόνος Φυτικής παραγωγής/ TEI Kρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας), Carol Palmer (Διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου στο Αμμάν / Εθνοβοτανολόγος), Ελένη Τουρλούκη (Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας), Aντωνία Λήδα Ματάλα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Ιωάννα Πετράκη (Διαιτολόγος, Διατροφολόγος), Füsun Ertug (Ph.D Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος Iznik/Nicea- Turkey), Οzlem Yaşayanlar (Μεταφράστρια, food-blogger), Mαρία Βεριβάκη (καθηγήτρια Αγγλικών ΜΑΙΧ, food blogger), Αντώνης Μαυριδάκης (Δρ., Ψυχίατρος / Προέδρος-Ινστιτούτου Μεσογειακής Κρητικής Διατροφής και Υγείας)

Αλέξανδρος Σακκάς (Συγγραφέας / Οινοκριτικός / Εκπαιδευτής κρασιού), Aντώνης Ντουράκης (οινοποιός / Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης), Μαίρη Φραγκάκη (Πρώην Τηλεοπτική Παραγωγός/ Επιχειρηματίας Εναλλακτικού Τουρισμού).

Φωτογραφίες της Εύας Βουτσάκη θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου του Σαββάτου.

Οι διοργανωτές  ευχαριστούν θερμά για την κάθε είδους υποστήριξη τον Δήμο Πλατανιά, τον ΟΑΔΥΚ  (Δίκτυο Διακρατικής Συνεργασίας «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και Πολιτισμός των Γεύσεων» στα πλαίσια του Άξονα 4 – προσέγγιση Leader του ΠΑΑ),  το Μορφωτικό Σύλλογο Καράνου ” Η ΡΙΖΑ”,  τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καρανιωτών Αττικής “ΚΑΡΑΝΟΥ”, τις γυναίκες των Καράνων, τους εθελοντές του Συμποσίου  και τους χορηγούς: Αnek lines, Ετανάπ, Οινοποιείο Δουλουφάκη, Οινοποιείο Μανουσάκη, Creta Farm, eatCrete.com, Γιάννη Διαλινό Art & Design, Σύλλογο Καταστηματαρχών και Επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά «Ιάρδανος», Βιομηχανία Κρεάτων Πατεράκη, περιοδικό Στιγμές, taksidi 2 Greece / e-magazine και Greek Food Blogs.

Πρόγραμμα 1ου Συμποσίου Ελληνικής Γαστρονομίας

«Κρητική Κουζίνα: Ιστορία, Εξέλιξη, Ερωτηματικά και Απαντήσεις (;)»

16- 17 Ιουλίου, Καράνου (Δήμος Πλατανιά)

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

9.30-10.00 Σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο του Πλατανιά και τους διοργανωτές Μαριάνα Καβρουλάκη και Σταυρούλα Μαρκουλάκη, πρόεδρο της ΙΛΑΕΚ.

Α΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Κώστας Μουτζούρης

10:00 Η σημασία της αρχαιολογικής μελέτης της χλωρίδας και της πανίδας στον  Ελλαδικό χώρο, για μία πλήρη μελέτη της αρχαίας διατροφής.

Ανάγια Σαρπάκη Δρ.  Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος & Μέλπω Σκουλά Δρ.  Βιολόγος / Βοτανολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης

10:20 Γεύσεις από σπόρους στην προϊστορική Ελλάδα: αναζητώντας συνέχειες και ασυνέχειες μέσα από τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα.

Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη, Aρχαιολόγος / Επίκουρη καθηγήτρια, ΑΠΘ

10:40 “Λουκούλλεια γεύματα” μέσα από τα ψηφιδωτά της αρχαίας Κισάμου.

Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Ph.D Aρχαιολόγος

11:00 Συζήτηση

11:20 Βρώσιμα Αγριόχορτα στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη (Παρουσίαση πόστερ)

Κυριακή Παντελή, Koινωνική Γεωγράφος

11:40 Διάλειμμα

Καφές, τσάϊ του βουνού και παραδοσιακό κολατσιό

Β΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Σταυρούλα Μαρκουλάκη

12:00 Βοτανική Ποικιλότητα της Κρητικής Διατροφής.

Μέλπω Σκουλά, Σκουλά Δρ., Βιολόγος / Βοτανολόγος- Ανάγια Σαρπάκη, Δρ., Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης- Costanza Dal Cin D’Agata, Βιολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης

12:20 Τα άγρια χόρτα στην «Κρητική δίαιτα» .

Κώστας Οικονομάκης Δρ., Γεωπόνος / τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ

12:40 Δέκα Εδώδιμα Αυτοφυή Χόρτα και η Συμμετοχή τους στο Διαιτολόγιο των Κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης Σήμερα.

Αντωνία Ψαρουδάκη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών / Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (ομιλίτρια) – Πέτρος Δημητροπουλάκης, Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας – Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας & Ταξινομικής –  Ανδρέας Κατσιώτης , Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών – Γεώργιος Σκαράκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών

13:00 «Laban, jameed, kishk, and more: yoghurt and yoghurt-based products in the Levant».

Carol Palmer, Εθνοβοτανολόγος / Διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου στο Αμμάν

13:20 Συζήτηση

Γ΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Ανάγια Σαρπάκη

18:00 The Cretan diet on the edge of nutritional epidemiology since the 1950s. Are there more secrets to reveal?

Aντωνία Λήδα Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

18:20 Dietary Change in Crete.

Τουρλούκη Ελένη, Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας- Χρήστος Λιονής, Φωτεινή Αθανασίου, Ευαγγελία Λαδουκάκη, Μαρία Αντωνοπούλου, Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Νίκος Τσακουντάκης, Κορνηλία Μακρή, Δημοσθένης Παναγιωτάκος.

18: 40 Η Κρητική Διατροφή και η Θέση της Διατροφικής Αγωγής στην Πρόληψη της Παιδικής Παχυσαρκίας.

Ιωάννα Πετράκη, Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

19:00 Συζήτηση

Κέρασμα τσικουδιάς και παραδοσιακών αναψυκτικών

20:45 Δείπνο για τους σύνεδρους, τους εγγεγραμμένους ακροατές και τους εθελοντές. Οι κάτοικοι των Καράνων και Χανιώτες σεφ θα μαγειρέψουν και θα μοιραστούν συνταγές.

Κυριακή 17 Ιουλίου

Πρωϊνή βόλτα στον Ομαλό και επίδειξη παρασκευής τοπικού προϊόντος

Δ΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Kατερίνα Τζανακάκη

17:20 «The myth of Cretan cuisine in Anatolia».

Füsun Ertug, Ph.D Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος

17:40 Η ανταλλαγή και η Κρητική κουζίνα ζουν στη Σμύρνη.

Οzlem Yaşayanlar, Μεταφράστρια/ food-blogger

18: 00 “Kρητική κουζίνα, αναμνήσεις και ταυτότητα- μερικές παρατηρήσεις από μια Κρητικιά food blogger”.

Mαρία Βεριβάκη, καθηγήτρια Αγγλικών ΜΑΙΧ / food blogger

18:20 Τα ριζίτικα και η Κρητική Διατροφή (Το ριζίτικο ως 5ο συστατικό της Κρητικής διατροφής).

Aντώνης Μαυριδάκης , Δρ. Ψυχίατρος / Προέδρος-Ινστιτούτου Μεσογειακής Κρητικής Διατροφής και Υγείας

18:40 Συζήτηση

Ε΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Jennifer Moody

19:00 Κρητική Αμπελος: Ένας απο τους αρχαιότερους αμπελώνες.

Aντώνης Ντουράκης. οινοποιός / Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης

19: 20 Μετασχηματισμοί και αναθεωρήσεις του ρόλου του κρασιού στο Νεοελληνικό τραπέζι.

Αλέξανδρος Σακκάς, Συγγραφέας / Οινοκριτικός / Εκπαιδευτής κρασιού

19:40 Ένας βασιλιάς από κουρέλια και μπαλώματα.

Μαίρη Φραγκάκη, Επιχειρηματίας Εναλλακτικού Τουρισμού

20:00 Συζήτηση

20:20 Αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου από την Jennifer Moody, Dr. Aρχαιολόγο και τη Μαριάνα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής και συνδιοργανώτρια του Συμποσίου.

Πέρας των εργασιών του Συμποσίου

21:00 Αποχαιρετιστήριο Δείπνο: Από τα τραπέζια της ανάγκης στα τραπέζια της γιορτής. Η Κρητική κουζίνα διηγείται τις ιστορίες της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...