2011 – το «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» ξανά στην ΕΤ1

Date:

30 ΧΡΟΝΙΑ συνεχούς παρουσίας της σειράς «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ/ΕΤ1) συμπληρώνονται εφέτος και συνεχίζεται το 2011 η πορεία της,  με νέες εκπομπές και πρόσωπα τα οποία καταθέτουν -με αυτοβιογραφική μορφή- τις μαρτυρίες τους. Πρόσωπα του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού χώρου και γενικότερα της κοινωνικής ζωής του τόπου μας αφηγούνται την πορεία της ζωής και του έργου τους.

Η ΙΔΕΑ της δημιουργίας της σειράς «Μονόγραμμα» ανήκει στον παραγωγό και σκηνοθέτη Γιώργο Σγουράκη και ξεκίνησε το 1981 από την ανάγκη της ύπαρξης ενός αρχείου στην ελληνική κρατική τηλεόραση (σε εικόνα και ήχο), των πιο σημαντικών προσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου.

ΤΙΤΛΟΣ Ο τίτλος της εκπομπής «Μονόγραμμα» είναι από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι καθοριστικός για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται: Μονόγραμμα = Αυτοβιογραφία.

ΤΟ ΣΗΜΑ Είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ. Είναι από καφετί αχάτη. Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι το Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος με την σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

«ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ» έχει αποκαλέσει ο Τύπος το «Μονόγραμμα», για τη συμβολή του στη διάσωση -σε εικόνα και ήχο- ντοκουμέντων και μαρτυριών των προσώπων τα οποία αυτοβιογραφούνται.

Η νέα σειρά που θα προβληθεί το 2011 θα περιλάβει τα εξής πρόσωπα: τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, το ζωγράφο Αχιλλέα Δρούγκα, το σκηνογράφο – ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, τον Ακαδημαϊκό και καθηγητή της Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστο Ζερεφό, τον καθηγητή – οικονομολόγο Αδαμάντιο Πεπελάση, τον εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη, τον καθηγητή Γλωσσολογίας Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, το συνθέτη Βασίλη Δημητρίου, το καθηγητή Φιλολογίας Γιώργη Γιατρομανωλάκη, την ιστορικό Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, το ζωγράφο – γραφίστα Ρουσσέτο (Παναγιωτάκη), το σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη κ.ά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...