Όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης εκκένωνε την κατάληψη Παπαδόπετρου για να αφήσει πίσω του χαλάσματα

Date:

Με αφορμή την υπόθεση της εκμίσθωσης των κτιρίων του λόφου Καστελίου, μεταξύ αυτών και του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη Rosa Nera θυμηθήκαμε μία άλλη υπόθεση όπου το Πολυτεχνείο Κρήτης έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να εκκενώσει κατάληψη. Αναφερόμαστε στην περίπτωση της κατάληψης Παπαδόπετρου, μία κατάληψη των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η οποία αφού εκκενώθηκε, σήμερα, περίπου 8 χρόνια μετά, το κτίριο παραμένει εγκατελλειμμένο δίχως να έχει βρεθεί καμία χρήση από το Πολυτεχνείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εκκένωση της κατάληψης συνέβη στις 26 Δεκέμβρη του 2009 όταν οι πρυτανικές αρχές με τη συνοδεία των ΜΑΤ εισέβαλλαν στην κατάληψη του κτιρίου Παπαδόπετρου, αφαίρεσαν όλα τα πορτοπαράθυρα και όλη την υλική υποδομή της κατάληψης (τραπέζια, καρέκλες, εργαλεία, ψυγεία, υπολογιστές) και το άφησαν να στέκει έρημο στο κέντρο της πόλης.

Το κτίριο Παπαδόπετρου (από το όνομα του Σφακιανού δωρητή που το άφησε ως κληροδότημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης), σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, είναι ένα πανέμορφο διώροφο νεοκλασσικό που επιβίωσε της φρενήρης τσιμεντοποίησης της δεκαετίας του ’70. Παρέμεινε αχρησιμοποίητο επί 3 χρόνια ως ότου κατελήφθη από φοιτητές την 1η Ιούνη του 2006. Έκτοτε και για 3 χρόνια αποτέλεσε πολιτιστικό στέκι και κέντρο πολιτικών παρεμβάσεων στην πόλη.

Ο τότε πρύτανης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης και νυν παθιασμένος υποστηρικτής της εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera είχε στείλει τα ΜΑΤ, αρχικά το 2006 προκαλώντας ένα χάος στο κέντρο της πόλης.

Το αστείο του πράγματος βεβαίως είναι ότι αφού κατορθώθηκε η εκκένωση της κατάληψης, και έδιωξαν τους φοιτητές, τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Και όχι μόνο αυτό. Η απόφαση εκ μέρους της πρυτανείας για αφαίρεση των πορτοπαραθύρων αποδείχθηκε καταστρεπτική για το ίδιο το κτίριο, αφού κλάπηκε όλο το δίκτυο θέρμανσης αξίας 30.000 ευρώ, καταστράφηκαν οι τοίχοι, ενώ έγινε σημείο συγκέντρωσης τόνων μπαζών, και μετατράπηκε σε στέκι εξαρτημένων από ναρκωτικά.

Με άλλα λόγια, το Πολυτεχνείο, όχι μόνο προστάτευσε το κτίριο – το οποίο κρατούσαν σε λειτουργία και σε καλή κατάσταση οι φοιτητές – αλλά με τις αποφάσεις του προκάλεσε τεράστιες ζημιές, και μετέτρεψε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης σε σημείο υποβάθμισης και κινδύνων.

Σήμερα, 8 χρόνια μετά, θα επαναληφθεί η ίδια κατάσταση;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...