A’ Συνέδριο για την Κίσσαμο στις 14,15 & 16 Οκτωβρίου 2016 – Γραπτή παρέμβαση από τον τ. Δήμαρχο Κολυμβαρίου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη

Date:

Προς την Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου της Επαρχίας Κισσάμου
Ο.Α.Κ. , Κολυμβάρι

 

Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τους εμπνευστές του Συνεδρίου όσο και την Οργανωτική Επιτροπή και τους Συνέδρους, οι οποίοι οργάνωσαν και συμμετέχουν σ’ αυτό το Συνέδριο.

Από πολλές προσωπικότητες της επαρχίας και μεγάλους αγωνιστές της Κισσάμου έχει λεχθεί επανειλημμένα ότι η Κίσσαμος έχει αδικηθεί στην προβολή της συμμετοχής της στην ιστορία και τους αγώνες της για την πατρίδα, η οποία είναι πολύ μικρή σε σχέση με την πολύ μεγαλύτερη προσφορά της (Στέφανος Μυλωνάκης Γυμνασιάρχης, Παρθένιος Περίδης κ.α.) (Πηγή: Ιστορία της Κισσάμου επί Τουρκοκρατίας Μ. Αναστασάκη).

Θα ήθελα να καταθέσω εις το Συνέδριο σας, τις απόψεις μου στα πλαίσια του διαλόγου του συνεδρίου σας, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει ώστε να καλυφθούν πληρέστερα τα θέματα που αφορούν την επαρχία μας.

Τα θέματα αυτά ανήκουν στις παρακάτω ενότητες:

Α. Ιστορία – Η μεγάλη επανάσταση της Κρήτης του 1866

Η Επανάσταση αυτή κηρύχθηκε σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες αξιόπιστες και αναμφισβήτητες ιστορικές πηγές «εν τω μικρώ ναΐσκω του παλαιού καθολικού» και μάλιστα με πρωτεργάτες τους αδελφούς της Ιερής Μονής Γωνιάς Παρθένιο Κελαϊδή εκ Σπηλιάς, τον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη παππά Ροδωπιανό και 50 οπλαρχηγούς αγωνιστές από όλες τις περιοχές της Κισσάμου «Έγινε κατανυκτική δέηση χοροστατούντος του Ηγούμενου της Μονής Παρθενίου Φρυδάκη και του Π. Πολυχρονίδη παππά Ροδωπιανού, ενώ όρκισαν πάντας οι Παρθένιος Περίδης και Παρθένιος Κελαϊδής. Αφού εξήγησε ο πρώτος τους σκοπούς των συνεννοήσεων  καθ’ όλη την Κρήτη, προέβησαν εις ένορκον επί του Ιερού Ευαγγελίου διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα. Πεντήκοντα  εν όλω οι συνελθόντες και ορκισθέντες την επαύριο είχον απέλθει λάθρα εις τα ίδια επιστρέφοντες» Πηγή Μιχ. Αναστασάκης. Έτσι το παλιό καθολικό της Ιεράς Μονής Γωνιάς υπήρξε για την Κρήτη και την επανάσταση του 1866 ό,τι η Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα για την Επανάσταση του 1821.

Πρόεδρος της Επαναστατικής Συνέλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης πλην ελαχίστων περιπτώσεων υπήρξε ο Κισσαμίτης Παρθένιος Περίδης εκ Ρογδιάς Βλάτους, αρχιμανδρίτης Θεολόγος, αδελφός της Ιεράς Μονής Γωνιάς.

Ο συνετός πρωτεργάτης της Επανάστασης δεν υπήρξε μόνο ο Θεολόγος Αρχιμανδρίτης και Ιερομόναχος, αλλά διέθετε και ένα σπάνιο και ιδιαίτερα στρατηγικό νου.

Έχαιρε μεγάλης αποδοχής και εκτίμησης από τους συναγωνιστές του, και εξευτέλισε με τους συναγωνιστές του, όλους τους πασάδες που έστελνε ο Σουλτάνος για να καταπνίξουν την επανάσταση. Απογοητευμένος ο Σουλτάνος αναγκάσθηκε να στείλει τον Στρατάρχη της Αυτοκρατορίας, με μία τεράστια πολεμική μηχανή και σύγχρονο εξοπλισμό για να καταστείλει την επανάσταση, η οποία διέθετε ελάχιστο και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό με ελάχιστα πολεμοφόδια (όπλα με τσακμακόπετρα που στην παραμικρή βροχή δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν καθόλου).

Συμπληρώθηκαν φέτος 150 χρόνια από την επανάσταση αυτή. 150 χρόνια το παλιό καθολικό της Ιεράς Μονής Γωνιάς αγνάντευε τον κόλπο τους Κολυμβαρίου σιωπηλό.

Οι φορείς της Κισσάμου οργάνωσαν στις 10 Απριλίου 2016, μία σεμνή αλλά λαμπρή τελετή μνήμης την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Πιστεύουμε ότι και το Συνέδριό σας, δια της Οργανωτικής του Επιτροπής θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία επιγραμματική αναφορά για την Επανάσταση αφού συνεδριάζει στην ΟΑΚ, ελάχιστα μέτρα πέρα από τον τόπο που κηρύχθηκε η επανάσταση. Ήρθε και πάλι η ώρα πάνω ψηλά από το παλιό καθολικό της Ιεράς Μονής Γωνιάς, να σταλεί και πάλι το μήνυμα των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Ακόμη οι νικηφόρες μάχες του Καστελίου, της Γραμβούσας, της Ιεράς Μονής Γωνιάς, των Βουβών, του Δρομόνερου, του Πύργου, των Βουκολιών, επέφεραν συντριπτικά κτυπήματα στον Τούρκο κατακτητή και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Κρήτης.

Β. Περιβάλλον

Η Κίσσαμος έχει ένα θαυμάσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον (ήμερης και άγριας φύσης) πανέμορφες ακτές αλλά και ανθρωπογενές. Διαθέτει μέγα πλούτο ελαιώνων με τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο, αμπέλια με σπάνια και ξακουστά κρασιά και άλλες σημαντικές καλλιέργειες.

Συμβαίνει όμως μια βαθμιαία και γρήγορη καταστροφή χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις για την αποτροπή της. Τεράστιοι δρυγιάδες, πλατάνια και άλλα δένδρα αλλά και θαμνώδης και ποώδης χλωρίδα, χρόνο με το χρόνο εξαφανίζονται στα πλαίσια μιας γενικότερης αδιαφορίας. Κάθε χρόνο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνει με μηνύματα και με εγκυκλίους του την αξία του περιβάλλοντος και κάνει έκκληση για την σωτηρία του.

Δεν γνωρίζω αν εισακούεται όσο θα έπρεπε.

Κορυφαία πράξη απετέλεσε η αποδοχή της πρότασης του Δήμου Κολυμβαρίου για κήρυξή του σε επίτιμο Δημότη του, με την προτίμησή του να γίνει η διαδικασία της κήρυξής του κάτω από τα κλαδιά της αρχαίας ελιάς των Βουβών, «υπερμαθουσάλειας ελαίας», όπως χαρακτηριστικά και πολύ εύστοχα την αποκαλούσε.

Γ. Ανάπτυξη

Η επαρχία Κισσάμου ιδιαίτερα εύφορη ανέπτυξε ένα σημαντικό παραγωγικό πλούτο ο οποίος εβοήθησε και στην πολιτισμική και πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Σήμερα η ενδοχώρα και γενικότερα η ύπαιθρος εγκατελείπεται και μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς και επικίνδυνους ρυθμούς.

Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός σχεδιασμό για την αποτροπή της. Όμως υπάρχουνε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της με την καλύτερη ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, του αγροτουρισμού, την διατήρηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής και των θαυμάσιων παραδοσιακών οικισμών, την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού, την βελτίωση των καλλιεργειών και δημιουργία νέων, την ανάδειξη του κεκρυμένου πλούτου (γεώτοποι κ.α.).

Το παράδειγμα των Βουβών όπου ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός αναδείχθηκε σε ένα κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών μέσα σε λίγο χρόνο, με τεράστια ωφέλεια όχι μόνο για την περιοχή τοπικά αλλά και γενικότερα για όλη την χώρα μας, την ελαιοκομία μας, τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας, το επιβεβαιώνει.

Σας παραθέτω τα παραπάνω αποκλειστικά και μόνο για να βοηθήσω την Επιτροπή σας μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο όπως εζητήσατε. Να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη αναφορά στις ενότητες και θέματα που αφορούν την επαρχία μας.

Όπως προκύπτει σαφώς από τα παραπάνω υπάρχει ανάγκη διοργάνωσης και άλλων εκδηλώσεων ή άλλου συμπληρωματικού Συνεδρίου (β’ Μέρος) για να καλυφθούν τα παραπάνω ή και άλλα θέματα αφού ήδη με το 1ο Συνέδριο έχουμε καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό με ιδιαίτερα σημαντικές εισηγήσεις τα θέματα αρχαιολογίας, λαϊκού και θρησκευτικού πολιτισμού, μουσικοχορευτικού ιδιώματος της Κισσαμίτικης παράδοσης (περίφημη ανάλυση από τον πάντα δραστήριο κ. Αθανάσιο Δεικτάκη, συγγραφέα 12 βιβλίων και άλλους)

 

Με τιμή

Πολυχρόνης Πολυχρονίδης

τ. Δήμαρχος Κολυμβαρίου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...