Α. Τσίπρας: Δε θέλουμε να μετατραπούμε σε νέα ελίτ

Date:

Η εφημερίδα «Ροσσίισκαγια Γκαζέτα» με τίτλο: «Έτοιμος για πτώχευση της Ευρωζώνης» και υπότιτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζουν την Ευρώπη με σοβαρές ανακατατάξεις», δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την οποία παραχώρησε στις δημοσιογράφους Εκατερίνα Ζαμπρόντινα και Άννα Λιάτσου.

Ο 37χρονος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πιθανολογείται να γίνει άνετα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέφερε στην εφημερίδα “Ροσσίισκαγια Γκαζέτα”, τι περιμένει από την Ε.Ε και το ευρώ.

Το Μάιο πήγατε στις εκλογές μ’ ένα σύνθημα που είναι δημοφιλές στην Ελλάδα και αφορά στην κατάργηση της πολιτικής των μέτρων λιτότητας, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση της δανειοδότησης εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Θέλετε να μείνετε στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα να μην εφαρμόζετε τη μείωση των δημόσιων δαπανών – πώς είναι δυνατόν;
– ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
Οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα θα είναι ιστορικές, τόσο για τον λαό μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση θέτει μπροστά μας σκληρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν πρακτικά. Εδώ και τρία χρόνια οι Έλληνες υφίστανται πρωτοφανείς δοκιμασίες. Οι συνταγές, οι οποίες “προδιαγράφονται” για τη χώρα μας και ήδη δοκιμάστηκαν και σε άλλες χώρες, είχαν τρομακτικές συνέπειες.
Οι όροι των συμφωνιών με τους δανειοδότες δεν ανταποκρίνονται στις αρχές του ελληνικού Συντάγματος, στους νόμους μας και στους στοιχειώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Παρατηρούμε εφιαλτικές τάσεις: καταρρέει το κοινωνικό κράτος, οι πολίτες δεν απολαμβάνουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παιδεία, ενώ το επίπεδο της ανεργίας ανάμεσα στη νεολαία έχει ανέλθει ήδη στο 57%. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, μπορεί να συγκριθεί με στρατιωτική.
Το πρόγραμμα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει ευρείας αποδοχής ανάμεσα στους πολίτες, όχι επειδή χαϊδεύει την ακοή τους, αλλά επειδή προτείνουμε συγκεκριμένη διέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ εναλλακτικών μέτρων, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και στο παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να είναι ισότιμο μέλος της Ενιαίας Ευρώπης. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, οι Έλληνες ήταν η πηγή της Δημοκρατίας και ο ιστορικός μας στόχος σήμερα είναι να αναστήσουμε τη Δημοκρατία.

Τι ακριβώς προτείνετε;
– ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
Πρωτίστως πρέπει να αποδεσμευτούμε από τις συμφωνίες, τις οποίες υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση που απέτυχε. Βεβαίως, η χώρα μας θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και όλες τις συμφωνίες που στηρίχθηκαν σε δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά προτείνουμε να αναθεωρήσουμε ριζικά τους όρους της δανειοδότησης.
Χρειάζεται μια διεθνής παρακολούθηση. Η κυβέρνησή μας και οι δανειοδότες πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τις ανάγκες ανασυγκρότησης ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Τα προηγούμενα μέτρα απλά την σκότωναν.
Στόχος της δανειοδότησης πρέπει να είναι ακριβώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτό το σχήμα απέδωσε στη μεταπολεμική Ευρώπη (υπονοείται το σχέδιο Μάρσαλ – Σημείωση της εφημερίδας) και στην Αργεντινή, η οποία έπρεπε να επιστρέψει το χρέος στον όμιλο Παρισίων. Βέβαια, δε θέλουμε να μιμηθούμε τα μοντέλα άλλων χωρών, αλλά θα αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες τους.

Εξετάζετε την εκδοχή πτώχευσης της Ελλάδας;
– ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
: Ναι, το ζήτημα της πτώχευσης της Ελλάδας και της Ευρωζώνης παραμένει ανοιχτό. Αφού η παρούσα κρίση δεν είναι καθόλου “ελληνική”. Το 2008 άρχισε στις ΗΠΑ, στη συνέχεια μετατοπίστηκε στην Ευρώπη, της οποίας το χρηματοοικονομικό σύστημα δε μπορούσε πλέον να λειτουργεί χωρίς διαφάνεια.
Για τους λαούς και τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης δημιουργείται ζήτημα για μία νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική. Ενώνουμε τις προσπάθειές μας με όλα τα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, για να αποτραπεί το σενάριο της χρεοκοπίας.

Πώς αντιμετωπίζετε την πρόταση κυκλοφορίας ενός “αδύναμου ευρώ” για τη Νότια Ευρώπη ή ειδικού ελληνικού geuro;»
– ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
Η Ευρώπη δύο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ταχυτήτων είναι μία ανυπόστατη εκδοχή. Δε μπορεί να αναπτύσσεται με μοντέλο “δυνατό κέντρο – αδύναμη περιφέρεια”. Ο εικοστός αιώνας έδειξε με τρομακτική σαφήνεια, ότι μια τέτοια Ευρώπη εμπίπτει στη βαρβαρότητα. Για να βρούμε κάποια λύση, προτείνουμε να συγκαλέσουμε πανευρωπαϊκή διάσκεψη. Μια από τις ιδέες μας αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επειδή είναι πανευρωπαϊκός φορέας, πρέπει να βρίσκεται υπό πολιτικό έλεγχο και σε καμία περίπτωση υπό έλεγχο μεμονωμένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, τραπεζών κλπ.

Θεωρείτε τον εαυτό σας ως νέα ελληνική ελίτ η οποία είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση;
– ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
: Δε θέλουμε να μετατραπούμε σε νέα ελίτ, στη θέση παλαιών χρεοκοπημένων πολιτικών φορέων. Δε θεωρούμε τον εαυτό μας παντογνώστες. Η δύναμή μας απορρέει από την ιστορία του λαού μας, ο οποίος δε γονάτισε ούτε μπροστά στον ναζισμό. Η μεταπολεμική Ελλάδα, η οποία πτώχευσε και από την οποία μετανάστευσαν χιλιάδες νεαροί, βρήκε εσωτερικές εφεδρείες για να αναγεννηθεί. Πρέπει να σημειωθεί, ότι απ’ αυτήν την άποψη μοιάζουμε με τους Ρώσους. Σήμερα, την Ελλάδα τη μετέτρεψαν σε κουνέλι για πειράματα.

Προσβλέπετε σε συνεργασία με τη Ρωσία;
– ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
: Θεωρώ, ότι η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα σταθερότητας της περιοχής στην οποία ζούμε. Σήμερα παρατηρούμε γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό κόλπο. Δημιουργούν απειλές στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να είναι πολυδιάστατη και θεωρούμε τη συνεργασία με τη χώρα σας πολύ σημαντική κατεύθυνση.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...