Αμφιβολία δεν υπάρχει – Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Date:

Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογανανθράκων νότια της Κρήτης είναι σε γνώση πολλών χωρών | Ο ερευνητής επιστήμονας Αντώνιος Φώσκολος επιβεβαιώνει με πληθώρα μελετών αυτό που κάποιοι συνεχίζουν δίχως στοιχεία να αρνούνται.

Ο κ. Αντώνιος Φώσκολος, Πτυχ. Γεωπόνος (ΑΠΘ), M.Sc., Ph.D. (Univ. California at Berkley, USA και ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων βρίσκεται αυτό τον καιρό στον Καναδά. Εκεί, θα εργάζεται ερευνητικά μέχρι και τον Φεβρουάριο στο Ινστιτούτο Πετρελαίου της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Είναι ομότιμος ερευνητής σε αυτή την υπηρεσία από το 1986. Η Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά ΓΝΩΡΙΖΕΙ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.Στην Ελλάδα, «οι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί δε διαβάζουν τι έρευνα έχουν κάνει οι ξένοι στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης», μας ανέφερε σε ηλεκτρονική συνομιλία μας. Δυστυχώς, αυτοί που δε γνωρίζουν επειδή δε μελετούν, εν τέλει «συμβουλεύουν και τους υπουργούς».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Φώσκολος δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Υπάρχουν κοιτάσματα, πολύ μεγάλα κοιτάσματα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Ξεκινάνε από νοτίως του Καστελόριζου και φθάνουν έως νοτίως της Ιεράπετρας, καλύπτοντας όλη την περιοχή που ονομάζεται «Λεκάνη του Ηρόδοτου». Για την ελληνική πλευρά της Λεκάνης, έχει σε γνώση μελέτες που έχουν γίνει από τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Τις έχει στα χέρια του.

Ο κ. Φώσκολος, εκπλήσσεται. Και αναρωτιέται, πως τόσοι Έλληνες επιστήμονες αλλά και οι κυβερνήσεις δε γνωρίζουν για τις τόσες έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν την αλήθεια των λεγόμενών του. Σημειώνει: «Όταν πας να κάνεις μια δαπανηρότατη γεώτρηση πρέπει να γνωρίζεις την περιοχή πολύ καλά. Πρώτα κάνεις τη γεωλογική μελέτη και μετά κάνεις τη γεώτρηση. Αν δεν έχεις τη γεωλογική μελέτη, δεν κάνεις γεώτρηση. Αν δεν έχεις αξονική τομογραφία δεν κάνεις εγχείρηση στα κουτουρού». Αυτή η «αξονική τομογραφία», στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει.

Μας ανέφερε επίσης για φωτογραφίες που υπάρχουν ηφαιστείων που βρίσκονται νοτίως της Γαύδου και ξερνούν για 10.000 χρόνια φυσικό αέριο. Γάλλοι επιστήμονες τα έχουν φωτογραφήσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία καμία κι είναι προσβλητικό κάποιος να αρνείται αυτό που ήδη υπάρχει. Όσο υπάρχει βαρύτητα στη γη, άλλο τόσο υπάρχει φυσικό αέριο στην Κρήτη. Στη συνέντευξή μας του θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα. Του δώσαμε χρόνο να απαντήσει. Και μας απάντησε συνοπτικά. Με την υπόσχεση πως θα επιστρέψει με επιπλέον στοιχεία. Με τις ίδιες τις μελέτες. Για να μην υπάρχει κανείς να μπορεί να το αρνηθεί. Και να γίνουν επιτέλους αυτά που πρέπει να γίνουν. Εμείς, δίνουμε στο αναγνωστικό κοινό τις συγκεκριμένες ερωτήσεις μας και την απάντηση του επιστήμονα. Δίχως σχόλιο κανένα.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

– Τελευταία έχετε με επανειλημμένες ανακοινώσεις σας ενημερώσει για την ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογανανθράκων κυρίως νότια της Κρήτης.

– Οι έρευνες αυτές πότε έγιναν και τι έδειξαν αναλυτικά;

– Η εκμετάλλευση όλου αυτού του πλούτου που περιγράφεται θα μπορούσε να μας βγάλει από την οικονομική κρίση και πώς μπορούν να βοηθήσουν, ποιες είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις που οφείλουν να ακολουθήσουν για την προώθησή της εκμετάλλευσης οι τοπικοί φορείς;

– Ο ΑΓΩΝΑΣ της Κρήτης πριν 15 χρόνια περίπου είχε φιλοξενήσει άρθρο του γεωλόγου Αιμίλιου Δασύλα στέλεχος τότε του ΟΑΔΥΚ στο οποίο ανακοίνωνε από τότε την ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στη Γαύδο.

– Πώς εξηγείται εσείς την χρόνια αδράνεια των αρμοδίων και τι πιστεύετε πως πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

Οι έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης άρχισαν πριν 30 χρόνια από τους Γάλλους γεωφυσικούς επιστήμονες Le Pichon και D’ Angellier και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης πλην του μεγάλου αριθμού των Γάλλων επιστημόνων έκαναν και οι Γερμανοί από το 1985 και οι Άγγλοι και οι Ιταλοί. Από το 2000 και μετά άρχισαν και οι Νορβηγοί και οι Αυστριακοί και εννοείται και οι Αιγύπτιοι και οι Λίβυοι..

Η σημασία του καθορισμού της Ελληνικής ΑΟΖ

Όσον αφορά την θέση του γεωλόγου Αιμιλίου Δεασύλα, δεν γνωρίζω αν είχε υπ’ όψιν του τις εργασίες των γάλλων επιστημόνων που πράγματι έδειχναν ότι πολύ πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη νοτίως της Γαύδου και επίσης νοτίως της Ιεράπετρας…….Λεκάνη του Ηρόδοτου………νοτίως του Καστελλόριζου……Να και η σημασία του Καστελλόριζου για τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη)……κάτι που τώρα παζαρεύεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ( έχουν γίνει 48 συναντήσεις για το παζάρεμα/καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ…….ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΆΚΩΝ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ).

Οι έρευνες της Νορβηγικής εταιρείας STATOIL

Επανέρχομαι στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.. Μέχρι πριν 15 χρόνια το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη θεωρείτο ουτοπία. Σήμερα είναι γεγονός. Παραδείγματος  χάριν η Νορβηγική εταιρεία STATOIL θα τρυπήσει στο Αιγυπτιακό τμήμα της λεκάνης του Ηρόδοτου μέχρι βάθος 12 χιλιομέτρων εκ των οποίων 3500 μέτρα είναι θαλάσσιο βάθος.

Το γιγαντιάιο πλωτό γεωτρύπανο που ονομάζεται Discover Americas, και το οποίο το  ενοικιάζει η εταιρεία STATOIL απο την αμερικανική εταιρεία TRANSOCEAN πρός …..$ 640000/ημέρα θα κάνει γεώτρηση στην περιοχή El Dabaa Block, 9, λεκάνη του Ηροδοτου, η οποία θα διαρκέσει περίπου 180 μέρες. Δεν νομίζω ότι οι Νορβηγοί είναι τρελλοί και πετάνε δεκάδες εκατομμύρια δολλαρια χωρίς να περιμένουν να βρούν κάτι..

Η ανακοίνωση της BP

Μόλις πρίν μία ώρα ανακοινώθηκε από την BP η ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή Doha που βρίσκεται πάλι στο Αιγυπτιακό τμήμα της λεκάνης του Ηρόδοτου. Άρα η μισή λεκάνη του Ηρόδοτου ΕΧΕΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Οι έρευνες της Γαλλικής Γεωλογικής Υπηρεσίας BEICIP/FRANLAB

Πάμε στο Ελληνικό κομμάτι της λεκάνης του Ηρόδοτου διότι στο Αιγυπτιακό κομμάτι γνωρίζουμε πολύ καλα τι γίνεται. Πως γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει μεγάλα αποθέματα.

Υπάρχει εκ μέρους της Γαλλικης Γεωλογικής Υπηρεσιας BEICIP/FRANLAB μία μελέτη που βασιζόμενη ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΌΤΗΤΑ των γεωφυσικών και γεωλογικών στοιχείων μεταξύ της Λεβαντιανής Λεκάνης, δηλαδή της λεκάνης όπου ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΑ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 3 ΤΡΙΣΕΚ. Μ3 ,  και της δικής μας λεκάνης του Ηρόδοτου, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και εμείς θα πρέπει να έχουμε την ίδια ποσότητα των 3 τρισεκ. Μ3 φυσικού αερίου.

Αυτη η μελετη πωλειται προς $1,2 εκατομ.

Η έρευνα της Κυπριακής Κυβέρνησης

Υπάρχει μία δεύτερη μελέτη η οποία μιλά πολύ καθαρά για το Ελληνικό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου η οποία έγινε για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης και η οποία στηρίχθηκε στα γεωφυσικά στοιχεια που έκαναν 2 Νορβηγικές εταιρείες η Petroleum Geophysical Services (PGS) και η  TGS-NOPEC. Αυτές οι 2 εταιρείες  …….μπήκαν, παράλληλα με τις μελέτες που έκαναν για την Κύπρο και μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλαδας τραβώντας 6 σεισμικές γραμμές βάσει των οποίων έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελληνικής λεκάνης του Ηρόδοτου  Αυτή την δεύτερη μελέτη την έχω ανα χείρας..

Οι έρευνες των Αυστριακών

Και αυτό το δυναμικό το επιβεβαιώνουν τώρα και οι Αυστριακοί που έκαναν γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ…….η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και……..ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ Φαντάζομαι να καταλαβαίνετε τους υπαινιγμούς.

Η εργασία των Αυστριακών είναι επίσης δημοσιευμένη  στα Proceedings του AAPG (American Association of Petroleum Geologists) που έλαβε χώρα στο Ριο της Βραζιλίας τον Ιανουάριο του 2010.

Η αναγγελία της Γαλλικής Γεωλογικής Υπηρεσίας προς τους γεωλόγους των ΕΛΠΕ

……..Και αυτή την θέση, δηλαδή ότι η Ελληνική λεκάνη του Ηρόδοτου μπορεί να έχει, και μάλλον έχει, μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων το ανήγγειλε ο γενικός διευθηντής  της Γαλλικής Γεωλογικής Υπηρεσίας Alain Bruneton τον Ιανουάριο του 2009 στο Ξενοδοχείο Καραβελ της Αθήνας μιλώντας στους γεωλόγους και υπαλλήλους ΤΩΝ ΕΛΠΕ  του Λάτση.

Έχω στα χέρια μου την ομιλία του και την διαθέτω σε όσους την θέλουν όπως και τη μελέτη που έκαναν για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Άρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. Αν πράγματι είναι της τάξης των 3 τρισεκ. Μ3 δηλαδή ενεργειακα ισοδύναμα με αυτά της Αλάσκας, που φαίνεται ότι είναι, τότε η Ελλάδα βγάζει το χρέος της.

Ρωτώ, δεν αξίζει να ερευνήσουμε αυτή την περίπτωση αντί να κυνηγούμε τους συνταξιούχους και να διώχνουμε ανθρώπους από τις δουλειές τους; Έχουμε 700.000 άνεργους, 75.000 πτυχιούχους πανεπιστημιών που ζητούν δουλειές στο εξωτερικό, έχουμε 400.000 άτομα που ζούνε από τα συσσίτια.

Τι οφείλει να κάνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Οι τοπικοί φορεις και ιδιαίτερα ο νυν περιφερειάρχης κύριος Αρναουτάκης, πρέπει να ενημερωθούν απο επιστήμονες κύρους για τον κολοσσίαιο ορυκτο πλούτο της Κρήτης και να δραστηριποιηθεί άμεσα διότι αν χάσουμε η απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που μας δίνει το Καστελλόριζο έχασε και η Κρήτη τους ορυκτούς της πόρους και η Ελλάδα την οικονομική της ανεξαρτησία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...