Ανοικτή επιστολή – απάντηση στο Δήμαρχο Καντάνου

Date:

Κύριε Διευθυντά της Εφημερίδας,

Με αφορμή την επιστολή του πρώην Δημάρχου Καντάνου κ. Κονταδά, σχετικά με το για αποκατάσταση της αλήθειας και για ενημέρωση των Δημοτών, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρακάτω απάντηση επιστολή μου προς αυτήν. “Το 1968 εγκαταστάθηκε στην Κάντανο ο Πέτρος Γκίκας. Ενοικιάζει τις βραχώδεις εκτάσεις των κληρονόμων Καλαϊτζάκηδων – Βακάκηδων κλπ. Αργότερα, το 1983, με τη με αρ. 15367/1983 απόφαση του τότε Νομάρχη καθορίζεται η Λατομική Ζώνη και ξεκινά η εκμετάλλευση αδρανών υλικών.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να ρωτήσω την αγαπητή μου Μαρία Γρυφάκη μήπως θυμάται ποιος ήταν τότε Αντιπρόεδρος της Κοινότητος. Αγαπητή μου Μαρία ήσουν εσύ. Δεν το αναφέρω για να σου καταλογήσω ευθύνες καθόσον οι συνθήκες τότε ήταν εντελώς διαφορετικές. Τότε οι άνθρωποι ξενιτεύονταν για ένα μεροκάματο, οι πολίτες δεν ήταν ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον ώστε να έχουν μια πιο σαφή αντίληψη των γεγονότων.

Στην πορεία, το 1988 η εταιρεία του Πέτρου Γκίκα παίρνει άδεια εκμετάλλευσης, σε ιδιωτικό χώρο και ειδικότερα στη θέση “Κακόσκαλα” του Δήμου Καντάνου και ο τότε Δασάρχης κ. Κασιωτάκης αναγνωρίζει τις ιδιοκτησίες των συγκεκριμένων ιδιοκτητών που προανέφερα.

Το 2003 η εταιρεία του Πέτρου Γκίκα δηλώνει πτώχευση και ο Σαρτζετάκης Ιωάννης του Ευτυχίου αγοράζει το μηχανολογικό εξοπλισμό του, προχωράει στην ενοικίαση των ακινήτων των ιδίων κληρονόμων, εκπονεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζητά άδεια εκμετάλλευσης. Ξαφνικά ο Δασάρχης Χανίων κ. Κασιωτάκης Βασίλης δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησίες, άρα η Λατομική Ζώνη ανήκει στο Δημόσιο. Πηγαίνω στο γραφείο του και του λέω επί λέξει: Μ’ αυτήν την απόφαση σου μας οδηγείς σε αδιέξοδο. Και μου απαντά “δε μπορώ να κάνω αλλιώς”.

Ενημερώνω αμέσως το Δήμαρχο και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι όμως δυστυχώς για μακρό χρονικό διάστημα αδιαφόρησαν.

Τότε η περιφέρεια προχωρά σε δημοπρασία με πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του Δημόσιου πλέον λατομείου. Μας στέλνει τις μελέτες για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών και εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο τις εγκρίνουμε ομόφωνα. Αξίζει να τονίσω ότι αυτές οι μελέτες είχαν αναρτηθεί στον πίνακα ανοικοινώσεων του Δήμου Καντάνου, είχαν δημοσιευτεί σε 2 ημερήσιες εφημερίδες των Χανίων και κανείς πολίτης ή φορέας δεν υπέβαλε ένσταση. Η δημοπρασία ολοκληρώνεται και κηρύσσεται ανάδοχος ο κ. Παύλος Χανιωτάκης -ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ.

Κατόπιν τούτου εγώ με τον τότε Δήμαρχο Καντάνου κ. Κονταδά επισκεφτήκαμε κατ’ επανάληψη (τουλάχιστον τρεις φορές) το γραφείο του κ. Χανιωτάκη για να τον πείσουμε να παραιτηθεί ώστε η Κάντανος να μην καταλήξει 2ο Ακρωτήρι. Στη συνέχεια λοιπόν επισκεφθήκαμε και τον τότε περιφερειάρχη κ. Καρούτζο για να του εκθέσουμε τις απόψεις μας και τις αντιρρήσεις μας για το παραπάνω θέμα.

Στις 27-7-2004 μετά την παραίτηση του κ. Παύλου Χανιωτάκη γίνεται επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση και με την υπ’ αρ. 5341/3-8-04 απόφαση, καταρτίστηκε σύμβαση μίσθωσης μεταξύ των α) Σαρτζετάκη Ιωάννη του Ευτυχίου και β) του Δημοσίου, δυνάμει της οποίας ο μισθωτής υπέγραψε την παραπάνω σύμβαση και μίσθωσε την έκταση των 347,893 στρεμμάτων ενώ ταυτόχρονα παίρνει άδεια εκμετάλλευσης για 59,598 στρέμματα.

Στα μέσα του 2006 περίπου, ο Σαρτετάκης Ιωάννης του Ευτυχίου υπομισθώνει, (παρά και σε αντίθεση αναγραφόμενου όρου στην ανωτέρω σύμβαση μίσθωσης), στην Εταιρεία “Λατομεία Σελίνου Α.Ε.”, την ανωτέρω έκταση.

Ένα χρόνο αργότερα (το 2007), η εταιρεία “Λατομεία Σελίνου ΑΕ.”, ζητάει επέκταση άδειας εκμετάλλευσης στα 347,893 στρ., πράγμα το οποίο για να συντελεστεί πρέπει να συντρέχουν οι ι δύο προϋποθέσεις, που ορίζονται στην υπ’ αριθμό 2346/26-5-2003 σύμβαση μίσθωσης ήτοι:

α) Πρέπει να μετατοπιστεί το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

β) Να σταματήσει η χρήση του παλαιού επαρχιακού οδικού δικτύου.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές οι δύο προαναφερόμενες προϋποθέσεις, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εξαλειφθούν. Ας το λάβουν υπόψη τους και ας το καταλάβουν επιτέλους, αυτοί οι κύριοι, ότι ο δρόμος δεν θα μετατοπιστεί, γι’ αυτό και ένα χρόνο τώρα ο Δήμος Καντάνου βιώνει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς πολίτες ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον και την ιστορία τους, πολεμούν ενάντια στο Λατομείο, με μόνο όπλο τους αυτήν την ευαισθησία, ενώ εσύ κ. Κονταδά, έρχεσαι μία εβδομάδα πριν την απόφαση του ΚΣΝΜ και δημοσιεύεις επιστολή η οποία προσωπικά σε απαξιώνει.

Δεν μπορείς να μου λες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ότι δεν ήξερες τίποτα, δεν διάβασες τίποτα, δεν άκουσες τίποτα, τη στιγμή που μέχρι ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει άποψη και τη στιγμή κατά την οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεσαι στην κουζίνα του νυν Δημάρχου, στην οποία σου έχουν αναθέσει το ρόλο του λαντζιέρη.

Δεν μπορεί κ. Κονταδά να λες στην επιστολή σου ότι η ζημία είναι προσωρινή, δεν μπορείς να λες μετά από 16 χρόνια που ήσουνα δήμαρχος ότι απλά “είγες ακούσει” ότι τα ακίνητα ανήκουν στις οικογένειες Καλαϊτζάκηδων – Βακάκηδων, δε μπορεί να μη βλέπεις κάθε μέρα που πηγαινοέρχεσαι στον οδικό άξονα “Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα” τι φθορές έχει το εν λόγω δίκτυο. Για ποιες λοιπόν θέσεις εργασίας μιλάς; Γι’ αυτές που απωλέσθησαν από το ΚΑΜΠΑΚ του Παπαδογιωργάκη; ή για την εργασία που απώλεσαν τα εργαζόμενα, στους εκάστοτε εργολάβους παιδιά, της Επαρχίας Σελίνου; Αυτή η επιστολή αγαπητέ πρώην δήμαρχε, είναι επιστολή κατόπιν παραγγελίας και δεν σε τιμά

Πολύ πρόσφατα κ. Κονταδά, παρευρέθηκες στον απολογισμό του κ. Δημάρχου κατά τον οποίο ήσουν μόνο εσύ, ο νυν Δήμαρχος και η νέα εποχή. Γιατί ο κόσμος, οι πολίτες, οι δημότες μας δεν ήταν παρόντες, αρνήθηκαν να είναι παρόντες. Εκεί σου είπαν ότι τους άφησες 100.000 Ευρώ χρέος, στον ΟΑΔΥΚ και άλλα 100.000 για τα Σφαγεία. Κι εσύ μετά τους ευχαρίστησες. Ο μόνος απολογισμός κ. Κονταδά που αυτοί μπορούν να κάνουν είναι το τζιπ που πήρε ο δήμαρχος για να κουβαλάει τον εγωισμό του και οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων που πληρώνουν οι δημότες. Σαν παράδειγμα μόνο αναφέρω ότι εμείς παραλάβαμε ένα Δήμο που στεγαζόταν σε ένα παλιό καφενείο και τώρα στεγάζεται σε ένα Μέγαρο, στο οποίο χτυπά σήμερα η καρδιά της Καντάνου και αύριο όλου του Σελίνου. Γι’ αυτό και τον τελικό απολογισμό θα τον κάνουν οι δημότες και οι δημότισσες στις ερχόμενες εκλογές.

Πρέπει ακόμα να τονίσω σε σένα και το νυν Δήμαρχο:

  1. Ότι το λατομείο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Επαρχίας Σελίνου και ούτε τα συμφέροντα του Γιάννη Ευτυχίου Σαρτζετάκη, όπως άλλωστε έχω πει προσωπικά και στον ίδιο. Και νομίζω σ’ αυτό συμφωνούν όλοι οι Καντανιώτες.
  2. Ο Δήμαρχος Καντάνου θα πρέπει να σέβεται το ρόλο του και να μη στηρίζει τον επιχειρηματία στις ποινικές του υποθέσεις. Και συνάμα να συνευρίσκεται σε κρασοκατανύξεις που κατά καιρούς κάνει ο επιχειρηματίας στους φίλους του, γιατί έτσι απεμπολεί τα συμφέροντα του Δήμου. Γι’ αυτό και ενέκρινε στο Δ.Σ. τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με δήθεν επτά όρους, παρά τις τόσες αντίθετες φωνές, μεταξύ των οποίων και η δική μου.
  3. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γεωργιλάκης πρέπει να αντιληφθεί όταν συμμετέχει σαν εκπρόσωπος του Δήμου σε κάποια συμβούλια π.χ. στο ΚΕΠΠΕ, ότι είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει την άποψη του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων και όχι να μειοψηφεί στις αποφάσεις του ΚΕΠΠΕ με τη γελοία πρόταση που έκανε “να γίνει σύσταση πρώτα στον επιχειρηματία”.

Καλώ το Δήμαρχο να βεβαιώσει τα έσοδα, βάσει του Νόμου 1428/84 ΦΕΚ 43Α, το 4% των 2.400.000 Κυβικών που προβλέπει η μελέτη των 59,598 στρεμμάτων, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 800.000 Ευρώ. Και αν η Εταιρεία δεν τα καταβάλει, να κοινοποιήσει στη ΔΟΥ Χανίων έγγραφο χρεωστικό του επιχειρηματία προς το Δήμο Καντάνου, βάση των αποφάσεων 2648/98 και 2753/99, ώστε να τον δεσμευτούν όλες οι υπάρχουσες Εταιρείες τις οποίες νόμιμα εκπροσωπεί και να μην μπορεί να του χορηγηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, Φορολογική Ενημερότητα.

Με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να κάνει και Ελαιουργεία και Τυροκομεία και ότι οτιδήποτε άλλο και δε θα χρειάζεται να “γλύφει” τους Γερμανούς, γιατί αυτές οι επαφές μπορεί να αποκρύπτουν και άλλα σημαντικά πράγματα, με σοβαρές επιτπώσεις στην ιστορία μας της Καντάνου.

Επιθυμώ από τον κ. Κονταδά να μου ζητήσει Δημόσια συγγνώμη για την αθέτηση της συμφωνίας και να παραδεκτεί ότι οι Ευτυχής Δασκαλάκης (νυν Δήμαρχος) και Ευτύχης Δαμιανάκης (πρώην Βουλευτής) τον πίεσαν προς αυτήν την κατεύθυνση της αθέτησης, για να λάβει γνώση των παρασκηνιακών πεπραγμένων και ολόκληρη η τοπική κοινωνία.

Δημότες και Δημότισσες, που χρόνια τώρα με τιμήσατε με την ψήφο σας – και σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά – είναι καιρός να μάθετε ότι το 2002 οι δύο Ευτύχηδες ήθελαν να κανονίσουν πότε εγώ θα “παντρευτώ και πότε θα χωρίσω” με τον κ. Κονταδά και αν θα πάω ή δε θα πάω στο ψηφοδέλτιο του κ. Κουκουβιτάκη. Και ότι ενώ εγώ τον στήριζα τότε και τήρησα το λόγο μου, εκείνος με απογοήτευσε στις δύσκολες ώρες. Αλλά και πώς να μην το κάνει, αφού στην ουσία ήταν και είναι πάντα δικός τους ακόλουθος;

Δασκαλάκης Γιώργος
πρώην Αντιδήμαρχος Καντάνου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...