Αντ. Παπαδεράκης: Το να κλείνει μια επιχείρηση δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό

Date:

Νεοφιλελευθερισμός και Αριστερά γίνεται να πάνε μαζί; Σύμφωνα μάλλον με τον κ. Παπαδεράκη, γίνεται!

O Χανιώτης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, στα πλαίσια συνέντευξης που έδωσε για τα λουκέτα στην αγορά στο liberal.gr έκανε μία δήλωση που προκαλεί εντύπωση.

Είπε, σχολιάζοντας τον αριθμό των λουκέτων:

Παρότι, όμως, υπάρχει η αίσθηση πως το άνοιγμα επιχειρήσεων είναι πιο σημαντικό από το κλείσιμο, πρέπει να ξαναδούμε τις διαδικασίες υπό το πρίσμα ότι στην επιχειρηματικότητα υπάρχει κινητικότητα και οφείλουμε να τη διευκολύνουμε. Το να κλείσει μια επιχείρηση δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκη κάτι κακό.

Το πρόβλημα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα δεν είναι ότι έχουμε πολλές ή λίγες εταιρείες. Θέλουμε να έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες να είναι αποδοτικές, δυναμικές να έχουν όραμα, να μπορούν να αφομοιώνουν την καινοτομία, να αναπτύσσουν εξωστρέφεια και συνέργειες.

Τέτοιες επιχειρήσεις θέλουμε και νομίζουμε ότι τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να προέλθουν μέσα από συνενώσεις άλλων υφιστάμενων εταιρειών. Άρα γιατί να μην κλείσουν τρεις επιχειρήσεις και αυτοί οι τρεις επιχειρηματίες να δημιουργήσουν μια νέα πιο δυναμική εταιρεία; Δεν είναι στοιχείο ανασύνθεσης της επιχειρηματικότητας αυτό;

Δεν ξέρουμε σε ποια χώρα ζει ο κ. Παπαδεράκης, όμως στην Ελλάδα της κρίσης, όταν κλείνουν τρεις επιχειρήσεις, οι τρεις αυτοί επιχειρηματίες δεν ανοίγουν συνήθως νέες πιο δυναμικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις. Η αγορά είναι νεκρή, και δεν είναι νεκρή λόγω έλλειψης αποδοτικότητας των επιχειρηματιών. Δεν υπάρχει ανασύνθεση της επιχειρηματικότητας αλλά προσπάθεια επιβίωσης υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι ένοχοι, κ. Παπαδεράκη, όσοι έχουν πληγεί από την κρίση.

Ας μας πει ο κ. Παπαδεράκης, άραγε, αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Να αποσυνθέσουμε πλήρως τους μικρομεσαίους για να δημιουργήσουμε πιο “ανταγωνιστικές” και “αποδοτικές” επιχειρήσεις; Και άραγε, αυτή η “ανταγωνιστικότητα” με ποιον μαγικό τρόπο θα καλύψει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις ή πολυεθνικές που πρέπει να ανταγωνιστεί ο μικρομεσαίος;

Δεν ξέρουμε ποιο εγχειρίδιο νεοφιλελεύθερων μάγων συμβουλεύεται ο Χανιώτης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου αλλά μόνο ανησυχία προκαλούν θέσεις που πέρα από προκλητικές σε μια χώρα όπου οι μικρομεσαίοι έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης, φυσικοποιούν αυτή την καταστροφή και αναγνωρίζουν ως υπαίτιούς της τα θύματα.

Πάντως, να σημειώσουμε ότι αργότερα στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπαδεράκης αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις:

“…Είναι ο περιορισμός της ζήτησης που προκύπτει μέσα από την μακροχρόνια άσκησης μιας περιοριστικής πολιτικής λιτότητας. Η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 35% και αυτός είναι ο βασικότερος παράγοντας για την πίεση που ασκείται στις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν έναν πολύ μικρό βαθμό εξωστρέφειας τα προηγούμενα χρόνια.”

Η λιτότητα όμως συνεχίζεται…

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...