Αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού των Ελλήνων γονέων

Date:

Το θέμα της άμεσης αντιμετώπισης του τεχνολογικού αναλφαβητισμού των Ελλήνων γονέων και της εκπαίδευση των παιδιών στο Διαδίκτυο έθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης έδωσε ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη χρήση του Διαδικτύου στη χώρα μας και χρήζουν της προσοχής της κυβέρνησης, και τα οποία προκύπτουν από αναλυτικές έρευνες του Παρατηρητήριου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «μόλις το 18,2% των Ελλήνων πολιτών διαθέτει μέτριες ή υψηλές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου, ενώ ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 31%», αναγνωρίζοντας ότι έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε απευθυνόμενος στην αρμόδια Υπουργό ότι «δεν μπορείτε ως κυβέρνηση να χρησιμοποιείτε συνεχώς την έννοια της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» απλά για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ευρεία διάχυση του Διαδικτύου στη χώρα μας.

Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε καν για αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση όταν λιγότεροι από 2 στους δέκα Έλληνες ξέρουν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ», ενώ ρώτησε ρητορικά: «Μήπως λοιπόν έπρεπε πρώτα να σκεφτείτε αυτό το στοιχείο πριν αναγγείλετε παραδείγματος χάρη ότι από την επόμενη χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά; Τι θα κάνουν οι ομάδες πληθυσμού που όχι μόνο δεν ξέρουν να ανοίγουν τον υπολογιστή, αλλά δεν έχουν καν υπολογιστή;».

Κατόπιν επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να φροντίσετε άμεσα ως κυβέρνηση για τη βελτίωση των δεξιοτήτων χρήσης του Ίντερνετ των πολιτών» και υπογράμμισε ότι «η ηλεκτρονική ενσωμάτωση των ομάδων του πληθυσμού απαιτεί παρακολούθηση, σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων», τονίζοντας ότι «αυτή ξεκινά και από τα σχολεία».

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι «από το 2005 και ύστερα, καταφέραμε σχεδόν όλα τα σχολεία της χώρας να έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μάλιστα σε ποσοστό 99%», πως «σήμερα, 16 μαθητές αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ η αναλογία στις αγροτικές περιοχές είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς αντιστοιχούν σε κάθε 7 μαθητές ένας υπολογιστής».

Ανέφερε ότι «το 69% των σχολικών μονάδων συνδέεται ευρυζωνικά στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), ενώ πάνω από 5000 εκπαιδευτικά blogs έχουν δημιουργηθεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς». Επίσης, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιήθηκε το έργο «γονείς.gr» για την εκπαίδευση γονέων μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση του Διαδικτύου, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διανομή του Μαθητικού Φορητού Υπολογιστή σε 120.000 μαθητές, που αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση της σύγχρονης «Ψηφιακής Τάξης».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι συγκεκριμένες δράσεις απαιτούν συνέχεια και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς, καθώς η χρήση του Διαδικτύου από γονείς, παιδιά και εφήβους παραμένει χαμηλή. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να αποφύγουν τους υπάρχοντες κινδύνους κατά την πλοήγησή τους, καθώς ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο εκτιμάται ότι έχουν επισκεφθεί το 15% των μαθητών, ενώ τα περιστατικά προσπάθειας επίσκεψης μαθητών σε ιστοσελίδα ακατάλληλου περιεχομένου εντοπίζεται σε σχεδόν 2 στα 10 σχολεία» και σημείωσε ότι «το ποσοστό των γονέων που εκφράζει ανησυχίες για τη χρήση Η/Υ από τα παιδιά τους έχει αυξηθεί σημαντικά», ενώ «οι ανησυχίες αφορούν κατά κύριο λόγο την ύπαρξη ακατάλληλων Sites και τον υπερβολικό χρόνο ενασχόλησης με τον Η/Υ. Επιπλέον, αρκετοί γονείς θεωρούν τη συγκεκριμένη ενασχόληση ως χάσιμο χρόνου».

Επομένως, έκρινε σημαντικό «να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, καθώς και την εκπαίδευση και την ενημέρωση των γονέων και των παιδιών για τα σημαντικά οφέλη του Διαδικτύου, αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων», ενώ απευθυνόμενος στην αρμόδια Υπουργό της ζήτησε να ενεργοποιήσει συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα και δράσεις που θα εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό και που θα συνεχίσουν τα όσα έχουν γίνει έως και σήμερα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...