Απάντηση ΥΠΑΑΤ στον Μ.Στρατάκη για τα αιτήματα των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου

Date:

Απαντώντας εγγράφως στον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη, ο οποίος είχε φέρει με Αναφορά του στη Βουλή το ψήφισμα του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) της 29ης Νοεμβρίου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μιλένα Αποστολάκη, δίνει λεπτομερείς απαντήσεις στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας.Συγκεκριμένα για την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική κτηνοτροφία αναφέρει:

Σύμφωνα με το άρθρο 11 και την παράγραφο 8 του Παραρτήματος Ι της υπ’αριθμ. 280947/1982/07-03-2008 ΚΥΑ και το άρθρο 8 της υπ’αριθμ.321699/5981/21-08-2008 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης οι βοσκότοποι θα πρέπει να αξιοποιούνται συστηματικά από ζώα της εκμετάλλευσης (βοοειδή, αιγοπρόβατα, ιπποειδή).

Συνεπώς, εκτάσεις βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί σε άλλο νομό από το νομό στον οποίο έχουν δηλωθεί οι σταβλικές εγκαταστάσεις, θεωρούνται ότι δεν αξιοποιούνται συστηματικά από τα ζώα της εκμετάλλευσης και δεν μπορούν να ενισχυθούν.

Για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2007, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις πληρωμές. Η πρώτη πληρωμή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, η δεύτερη το Νοέμβριο του 2009 και η τρίτη τον Απρίλιο του 2010. Για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2007, μέχρι σήμερα, έχει καταβληθεί το ποσό των 7.613.206,90 ευρώ σε 4.762 δικαιούχους του νομού Ηρακλείου.

Για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2008, έχουν πραγματοποιηθεί δύο πληρωμές. Η πρώτη πληρωμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010 και η δεύτερη το Σεπτέμβριο του 2010. Μετά την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πληρωμές για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2008 για τους παραγωγούς των οποίων οι ενστάσεις θα δικαιωθούν. Για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2008, μέχρι σήμερα, έχει καταβληθεί το ποσό των 5.329.917,43 ευρώ σε 3.268 δικαιούχους του νομού Ηρακλείου.

Για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2009 καταβλήθηκε στις 24/12/2010 σε 3.428 δικαιούχους το ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ, όπως είχε προγραμματιστεί με βάση το πρόγραμμα πληρωμών.

Για το Πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας των ετών 2007 και 2008, έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές για όλους τους φακέλους πληρωμής που έχουν αποσταλεί, μέχρι σήμερα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την αρμόδια Δ/νση Γεωργίας/Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Ηρακλείου.

Για την ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων:

Σχετικά με τις απαιτήσεις του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των αιγοπροβάτων, η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται σε όσα ζώα γεννήθηκαν μετά την 31/12/2009 και προορίζονται:

– να διατηρηθούν στην εκμετάλλευση για αναπαραγωγή,

– για ενδοκοινοτικό εμπόριο,

– για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Η σήμανση των ζώων είναι υποχρεωτική, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, από το 1964 (Οδηγία 64/432/ΕΟΚ). Το επικαιροποιημένο δε ισχύον νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, προβλέπεται από τον Καν.(ΕΚ) 21/2004 και τους εφαρμοστικούς αυτού Κανονισμούς (1505/2006, 1560/2007, 933/2008, 759/2009).

Ο Καν.(ΕΚ) 21/2004 του Συμβουλίου όριζε ως αρχική ημερομηνία καθιέρωσης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, την 1/1/2008, καθιστώντας, παράλληλα, δυνατή την τροποποίηση της εν λόγω καταληκτικής ημερομηνίας μετά την υποβολή σχετικής τεκμηριωμένης έκθεσης της Επιτροπής. Στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών, η χώρα μας τάχθηκε υπέρ της αναβολής της εφαρμογής της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης, σε αντίθεση με άλλα Κράτη-Μέλη και η άποψή της λήφθηκε σοβαρά υπόψη λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, συνεισφέροντας στη συμβιβαστική λύση που διένειμε η Προεδρία για τη χορήγηση διετούς παράτασης. Με τον Καν.(ΕΚ) 1560/2007 του Συμβουλίου, τροποποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις του Καν.(ΕΚ) 21/2004 και ορίστηκε ως τελική ημερομηνία καθιέρωσης της υποχρεωτικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, η 31/12/2009.

Οι απαιτήσεις του εν λόγω Κανονισμού ενέχουν δεσμευτική νομική ισχύ για όλα τα Κράτη-Μέλη, χωρίς τη δυνατότητα λήψης οποιασδήποτε απόφασης παράτασης σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική σήμανση. Επομένως και η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί.

Στο πλαίσιο της διερεύνσης της δυνατότητας καταβολής κρατικών ενισχύσεων για τη μερική, έστω, αντιστάθμιση των δαπανών που προκαλεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης στους κτηνοτρόφους, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2007-2013 (αρ.1899/26.11.2008 έγγραφο) επεσήμανε την αδυναμία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για το συγκεκριμένο σκοπό, επικαλούμενη τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον Τομέα Γεωργίας και Δασοκομίας (2006/C319/ΕΚ) και την αρχή του Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η σήμανση των ζώων πρέπει να γίνεται εντός προθεσμίας που δεν πρέπει να υπερβαίνει την ηλικία των 6 μηνών από τη γέννησή τους και τα σημασμένα ζώα θα φέρουν υποχρεωτικά ένα ενώτιο στο αριστερό αυτί και, ταυτόχρονα, τον ηλεκτρικό στομαχικό βώλο ή εναλλακτικά ένα ηλεκτρονικό ενώτιο.

Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων αποτελεί τον πλέον ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο αναγνώρισης των ζώων και εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα, δηλαδή τον ταχύτερο και ακριβή εντοπισμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων προέλευσης ή/και διέλευσής τους (πχ σε περιπτώσεις ζωονόσων ή ζωοανθρωπονόσων), τον καλύτερο έλεγχο των μετακινήσεών τους και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υγειονομικών προγραμμάτων. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η συμμόρφωση των παραγωγών στους κοινοτικούς κανόνες αναγνώρισης και καταγραφής, αποτελεί κανονιστική απαίτηση για την καταβολή κάθε είδους ενίσχυσης, καθώς και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διακίνηση των ζώων εντός και εκτός της επικράτειας.

Για τον ΕΛΓΑ:

Η κατασπάραξη ζώων από επιδρομές αδέσποτων σκύλων, πρόκειται να συμπεριληφθεί, ως καλυπτόμενο ζημιογόνο αίτιο, στον καινούργιο κανονισμό ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του Ν.3877/10-Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας-ο οποίος και ισχύει από 1/1/2011.

Για τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης:

Στο πλαίσιο του “Εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων” (Μέτρου 121) του ΠΑΑ 2007-2013 προβλέπεται ιδιαίτερη δράση με στόχευση αποκλειστικά προς την αιγοπροβατοτροφία (μικρά σχέδια βελτίωσης) και με ξεχωριστό προϋπολογισμό. Η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη, ανά δικαιούχο, ανέρχεται στα 50.000 ευρώ και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας με την εισαγωγή σε αυτές, της μηχανικής άμελξης αλλά και με την ενίσχυση συμπληρωματικών επενδύσεων.

Η δράση έχει ήδη προκηρυχθεί, με συνολική δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ και περίοδο υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης-φακέλων υποψηφιότητας μέχρι 31/3/2011. Ήδη, έχουν υποβληθεί, σε επίπεδο χώρας, 529 αιτήσεις συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 23,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί 444 από αυτές. Στο νομό Ηρακλείου έχουν εγκριθεί 105 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης. Οι μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσες πληρωμές ανέρχονται στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ σε 66 δικαιούχους.

Η δράση προβλέπει ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης, με καταχώρηση όλων των απαιτούμενων στοιχείων που αποδεικνύουν την ιδότητα-δραστηριότητα του φορές της επένδυσης, τη δυναμικότητα και παραγωγική ικανότητα της εκμετάλλευσής του κλπ. και διασταυρώνονται ηλεκτρονικά με τα επίσημα αρχεία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών (ΟΠΕΚΕΠΕ για τον αριθμό των ζώων και ΕΛΟΓΑΚ για την ποσότητα γάλακτος), ώστε να διασφαλίζεται καταρχήν η επιλεξιμότητα του υποψηφίου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται διαφάνεια, απλούστευση και ταχύτητα στις διαδικασίες υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης των υποψηφίων στο πρόγραμμα (ο χρόνος μεταξύ υποβολής και έγκρισης του υποψηφίου είναι κατά μέσο όρο δύο έως τρεις μήνες).

Στο σχεδιασμό του Μέτρου ελήφθη υπόψη η υποχρέωση των προβατοτρόφων να δηλώνουν την παραγωγή γάλακτος στον ΕΛΟΓΑΚ (παραδόσεις γάλακτος) ώστε να αποφεύγονται οι ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και τελικά να προστατεύονται τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης της Χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από σχετική διαβούλευση τόσο με εκπροσώπους του ΕΛΟΓΑΚ, όσο και με εκπροσώπους των προβατοτρόφων τέθηκε ως δίκαιη και αντιπροσωπευτική ποσότητα παράδοσης γάλακτος τα 60 κιλά ανά προβατίνα.

Συγχρόνως, ο έλεγχος των παραδόσεων γάλακτος είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό εκείνων των προβατοτρόφων που δηλώνουν στην Ενιάια Δήλωση Εκμετάλλευσης στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προκειμένου να λάβουν οικονομικές ενισχύσεις που δεν τις δικαιούνται.

Δηλαδή, τον αποκλεισμό των προβατοτρόφων που δηλώνουν περισσότερα πρόβατα από εκείνα που κατέχουν και συνεπώς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις παραδόσεις γάλακτος του Μέτρου.

Επιπλέον, στο σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, δεν τεκμηριώνεται η “ιδιαιτερότητα” της κρήτης σχετικά με το όριο της παράδοσης των 60 κιλών γάλακτος ανά προβατίνα.

Τέλος, δεν έχει τεθεί υπόψη του ΥΠΑΑΤ ανάλογο πρόβλημα από άλλες Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να τεκμηριώνεται η ανάγκη επανεξέτασης των προϋποθέσεων ένταξης, ενώ η επιλεκτική εφαρμογή τους σε μεμονωμένη Περιφέρεια έρχεται σε ανακολουθία με την μέχρι σήμερα υλοποίηση του προγράμματος.

Για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας:

Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να αντικαταστήσει το υπάρχον ΤΕΜΠΜΕ θα λειτουργήσει ως κεντρικός οργανισμός διαχείρισης χρηματοοικονομικών εργαλείων εξασφαλίζοντας σε υποψήφιους επενδυτές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης την αύξηση του βαθμού πρόσβασής τους σε πηγές χρηματοδότησης, σε βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια.

Η σύσταση του “Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας” αναμένεται να βοηθήσει στην ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και παράλληλα στην επίτευξη μόχλευσης των κεφαλαίων που θα προσφερθούν, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Το Ταμείο πρόκειται να συσταθεί ως ανεξάρτητη χρηματοοικονομική μονάδα, με ειδικό κωδικό, εντός του ΕΤΕΑΝ με σκοπό την παροχή χαμηλότοκων δανείων. Το εν λόγω Ταμείο Δανειοδότησης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΓΤΑΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση ένταξη της δράσης στο ΠΑΑ 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”.

Για τις τιμές γάλακτος:

Η μέση εγχώρια τιμή του πρόβειου γάλακτος από το ημερολογιακό έτος 2007 μέχρι και την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2010, εμφανίζει μια αύξουσα πορεία. Η μέση εγχώρια τιμή του γίδινου γάλακτος στα έτη 2008, 2009 και 2010, δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Τα στοιχεία της Α περιόδου 2010 (Ιαν-Αυγ 2010) προκύπτουν από 665 “αγοραστές” από το σύνολο των 710 της χώρας.

Η μέση τιμή του πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Περιφέρεια Κρήτης από το ημερολογιακό έτος 2007 έως και την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2010, εμφανίζει γενικά μια αύξουσα πορεία.

Στην περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2010 παρατηρείται μια μικρή μείωση σε σχέση με το ημερολογιακό έτος 2009. Τα στοιχεία της Α περιόδου 2010 προκύπτουν από 82 “αγοραστές” από το σύνολο των 92 της Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...