Απαντητική επιστολή σε άρθρο με τίτλο: «Δέκα πανεπιστήμια απορροφώνται 150 τμήματα κλείνουν” που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Date:

Απαντητική επιστολή σε άρθρο με τίτλο “Δέκα πανεπιστήμια απορροφώνται 150 τμήματα κλείνουν” που δημοσιεύτηκε στη Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 7 Μαϊου 2011, έστειλε χθες ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Αντώνης Βαφείδης  στην οποία αναφέρει:

Προς τη Σύνταξη της Εφημερίδας Έθνος

Πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα της 7ης Μαΐου του «Έθνους», πώς το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκεται στο «κόκκινο», χωρίς να εξηγείτε τι ακριβώς θα πει αυτό. Ο χαρακτηρισμός αυτός δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στους φοιτητές του τμήματος καθώς και στους υποψήφιους φοιτητές που αυτές τις μέρες διαγωνίζονται για την είσοδό τους στην Ανώτατη εκπαίδευση και σε λίγο θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων είναι καλές, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως τονίστηκε σε ημερίδα με θέμα «Ορυκτός Πλούτος: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές. Απασχόληση- Εμπειρίες Αποφοίτων» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 7 Μαΐου 2011. Το τμήμα λειτουργεί από το 1987 και οι απόφοιτοι του Τμήματος απασχολούνται σε τόσο σε μεγάλες επιχειρήσεις (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ΑΚΤΩΡ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, Ενεργειακή Αιγαίου, εταιρείες τεχνικών έργων, μελετητικά γραφεία, κλπ). όσο και σε πληθώρα μικρότερων λατομικών και βιομηχανικών εταιρειών, σε ερευνητικά κέντρα και σε δημόσιους φορείς (Επιθεώρηση Μεταλλείων, Περιφέρειες κ.ά).

Στην παραπάνω ημερίδα τονίστηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, ενώ ο μεταλλευτικός κλάδος είναι σημαντικός οικονομικός τομέας της χώρας, απαραίτητος για σειρά βιομηχανικών κλάδων, εξωστρεφής, έντονα εξαγωγικός και συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή απασχόληση και ανάπτυξη. Η αξία των βεβαιωμένων κοιτασμάτων μεταλλικών ορυκτών ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ με τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, τα εναπομένοντα λιγνιτικά κοιτάσματα υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποθέματα και η αξία των παραγόμενων βιομηχανικών ορυκτών και λατομικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως ενώ στον κλάδο απασχολούνται άμεσα 23000 εργαζόμενοι και έμμεσα 100000.

Επίσης σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο με θέμα «Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας: βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης», που έγινε στην Αθήνα στις 5 Απριλίου 2011 και στο οποίο συμμετείχε ως εισηγητής, ο Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Καθηγητής Θ. Μαρκόπουλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα και οι ευκαιρίες απασχόλησης που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του Ορυκτού Πλούτου στην Ελλάδα. Το Τμήμα διαθέτει το μοναδικό εργαστήριο ανάλυσης πυρήνων πετρελαίου στην Ελλάδα. Επίσης, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος μετέχει  στην επιτροπή για τη διαμόρφωση προτάσεων αξιοποίησης του Αρχείου αναζήτησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων η οποία πρόσφατα συγκροτήθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη .

Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος και η διασύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς είναι πολύ σημαντική και αυτό προκύπτει από το μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί ή εκπονούνται σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία. Η ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 6 από τα 19 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι εκδότες ή μέλη συντακτικών επιτροπών διεθνών περιοδικών, κατατάσσοντας το Τμήμα σε ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα. Ο ιστότοπος του τμήματος www.mred.tuc.gr παρέχει τις σχετικές πληροφορίες.

Σας πληροφορούμε, ότι το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 στο Τμήμα εγγράφηκαν 79 από τους 80 εισακτέους. Επιπρόσθετα και σε αντίθεση του δημοσιεύματος σας, στις 11/5/2011 το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα εισαχθούν στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης 80 πρωτοετείς, παρόλο που πάγια θέση του Τμήματος είναι ο αριθμός των εισακτέων να περιορισθεί στους 50.

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, μετά και την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τις πρώτες ύλες που δίνει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών πρώτων υλών με αντίστοιχη σωστή διαχείριση αποβλήτων, αποκτά νέες σαφώς ευνοϊκότερες προοπτικές. Οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του μεταλλευτικού κλάδου είναι η εφαρμογή καινοτομικών μεθόδων στην παραγωγή αποτελεσματικότερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον, η εξειδικευμένη έρευνα για νέες χρήσεις ορυκτών και μεταλλευμάτων, η αξιοποίηση παραπροϊόντων και απορριμμάτων και η άσκηση ολοκληρωμένης μεταλλευτικής πολιτικής. Σημαντικό ρόλο στη βέλτιστη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου διαδραματίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και οι απόφοιτοι του Διπλωματούχοι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων, έχουν επιδείξει σημαντικό σχετικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επαγγελματικό έργο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πρώτων υλών, βιομηχανικών ορυκτών, υπόγειων υδάτων, γεωτεχνικών έργων καθώς και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθ. Βαφείδης Αντώνιος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...