Απεργία πείνας ξεκινούν από σήμερα 300 μετανάστες

Date:

237 ξεκίνησαν από τα Χανιά

Σε πανελλαδική απεργία πείνας κατεβαίνουν από σήμερα 300 μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Οι 237 από αυτούς συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στα Χανιά κι έφτασαν με πλοίο στον Πειραιά για να ξεκινήσουν τον αγώνα τους.Πεντέμισι το απόγευμα του Σαββάτου, κι ο Γιάσερ με τον Αμπντούλ πηδούν τα κάγκελα για να βγουν απ’ το Παλιό Νοσοκομείο Χανίων –το «σπίτι» τους όπως το αποκαλούν. Ένα χώρο σε εγκατάλειψη, απ’ όταν το ίδρυμα μετεγκαταστάθηκε στις Μουρνιές, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί κατοικία εκατοντάδων άστεγων μεταναστών της περιοχής. Στο χώρο που κοιμούνται –χωρίς νερό, ηλεκτρικό ή αποχέτευση– ένας παλιός σχολικός πίνακας γράφει: «Πεινάω πολύ και δεν έχω τρόπο να γυρίσω στην πατρίδα μου». Προς το παρόν, γυρνούν στην πλατεία 1866, τον τόπο όπου μαζεύονται κάθε πρωί μ’ εκατοντάδες άλλους μετανάστες, «περιμένοντας τα αφεντικά» να τους πάρουν για δουλειά. Τελευταία δεν περνάει κανένας, λένε. Μόνο η αστυνομία, για να «μαζέψει» όποιον απ’ τους «παράνομους» μπορεί.

«Βλέπεις πολλά που θες να κάνεις και δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα. Σε βλέπουν έξω και αλλάζουν δρόμο. Όταν περπατάω είναι σαν να προχωράω ανάποδα», λέει ο Ρασίντ που πλέον συμπληρώνει πέντε χρόνια χωρίς χαρτιά. Οδοντοτεχνίτης στο επάγγελμα, ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Γι’ αυτό και αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα με το πλοίο Λατώ το ίδιο βράδυ, για να συμμετάσχει στη μαζικότερη απεργία πείνας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Τριακόσιοι μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα, θα κατεβούν από σήμερα σε απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας νομιμοποίηση όχι μονο για τον εαυτό τους, αλλά για τις εκατοντάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. «Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις την απόφαση να κάνεις απεργία πείνας. Όμως δεν φοβάμαι τίποτα. Ή θα πάρουμε τα χαρτιά μας ή θα πεθάνουμε», λέει ο συνταξιδιώτης του, Μουσταφά.

Η λήψη της απόφασης για απεργία πείνας

Στα Χανιά, δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση. Το χειμώνα του 2008, μία ομάδα 15 μεταναστών από το Μαγκρέμπ, ύστερα από απεργία πείνας 26 ημερών, κέρδισε μια ρύθμιση που επέτρεψε τη νομιμοποίηση των ίδιων και σχεδόν 200 ακόμα. Αλληλέγγυο βρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του Χανιώτικου πληθυσμού. Όπως κι ενα μεγάλο κομμάτι της βορειοαφρικανικής κοινότητας στην πόλη, στάθηκε στο πλευρό των απεργών. Αυτό το κομμάτι σήμερα αποτελεί τον πυρήνα των απεργών του 2011.

Διαμαρτύρονται ότι ζουν «στο σκοτάδι της παρανομίας, σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της εργασίας τους» και τονίζουν ότι «προτιμάμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς».

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Μάρκος Χατζησάββας, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, τα τελευταία χρόνια στα Χανιά οι μετανάστες έχουν αναπτύξει δομές αυτοοργάνωσης και μέσω συνελευσιακών διαδικασιών παίρνουν αποφάσεις για τη δουλειά τους, την προστασία τους απέναντι στις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, θέματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, τη σίτιση ή την ψυχαγωγία τους. Εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, εν μέσω συνελεύσεων μεταναστών, αναπτύχθηκε η συζήτηση σχετικά με το σύνθημα «φτάνει πια». «Οι μετανάστες κατανοούν ότι η απεργία πείνας δεν είναι μέσα στην κουλτούρα αντίστασης των Ελλήνων. Όμως είναι μέσα στη δική τους κουλτούρα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από μετανάστες που ζουν στα Χανιά, όμως κατανοώντας τη δυσκολία του αγώνα τους, φρόντισαν να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα αυτή η κίνηση» συμπληρώνει ο κ. Χατζησάββας.

Οι μετανάστες απευθύνθηκαν, λοιπόν, σε άλλες οργανωμένες ομάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Σάμο και το Ηράκλειο, απ’ όπου εθελοντές μετανάστες κατέφθασαν στα Χανιά για να συμβάλλουν σε αυτή τη δράση. Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 250 από αυτούς συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά Χανίων, για να μεταβούν οργανωμένα στο λιμάνι της Σούδας απ’ όπου θα έπαιρναν το πλοίο για τον Πειραιά. Τους συνόδευε μία ομάδα 25-30 αλληλέγγυων, που είχε έρθει από την Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό. Στο πλευρό τους, βρίσκονται οργανώσεις και συλλογικότητες όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια Αφρική.

Ένας απ’ τους ανθρώπους που ήρθαν απ’ την Αθήνα για να συνοδεύσουν τους απεργούς πείνας ήταν και η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ. Όπως σημείωσε στο tvxs.gr, «η μόνη λογική πολιτική πρόταση και το μόνο εφικτό μέτρο και μέσο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η περιθωριοποίηση τόσων ανθρώπων, είναι η νομιμοποίηση. Είχαμε τρεις διαδικασίες νομιμοποίησης τα προηγούμενα χρόνια, το 1998, το 2001 και το 2005. Και τότε σημειώνονταν προβλήματα, και τότε είχαμε κρούσματα ρατσισμού. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης βοήθησαν να βγουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια της κοινωνίας, να αμβλυνθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, κι αυτό προς όφελος και των μεταναστών και της ίδιας της κοινωνίας. Σήμερα, όπου ανακύπτουν τα ίδια προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται στη μετανάστευση, αλλά στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, είναι απολύτως αναγκαία η νομιμοποίηση. Είναι η μόνη εφικτή πολιτική πρόταση».

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να εμποδίζει τη μαζική νομιμοποίηση, εξηγεί η κ. Κούρτοβικ. Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που υπόγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, χαράζει κατευθυντήριες πολιτικές, δεν έχει δεσμευτικούς κανόνες για τα κράτη. Προτρέπει τα κράτη να μην προχωρήσουν σε μαζικές νομιμοποιήσεις, όμως «εμείς δεν είμαστε το ίδιο με τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δική μας χώρα. Εμείς οφείλουμε για τη δικιά μας κοινωνία, για τις δικές μας ισορροπίες, για την προστασία αυτών των ανθρώπων να προχωρήσουμε σε μια νομιμοποίηση».

Η άφιξη στον Πειραιά

Στο λιμάνι της Σούδας, πολίτες των Χανίων που συμπαραστέκονται στους μετανάστες συγκεντρώθηκαν για να χαιρετίσουν το αγώνα τους. Τα συνθήματά τους ακούγονταν δυνατά, όταν στο πλοίο αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Πανελλαδική απεργία πείνας. Έλληνες, αδέρφια μας, ζητάμε υποστήριξη». Στο ίδιο το ταξίδι, οι μετανάστες έδειχναν ηρεμία και αποφασιστικότητα. «Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, μέχρι να πάρουμε αυτό που ζητάμε», δήλωσε ο Ταρίκ.

Οχτώ ώρες αργότερα, το Λατώ έδεσε στο λιμάνι τους Πειραιά. Εκπρόσωποι των δεκάδων φορέων, οργανώσεων και κομμάτων, από την κοινοβουλευτική κι εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς και άλλοι αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας, είχαν συγκεντρωθεί για να τους υποδεχτούν.

Μετανάστες και αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν στη Νομική Σχολή, που θα αποτελέσει το κέντρο του κινητοποίησης, ενώ τμήμα των απεργών ταξίδεψε για τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ομάδα εθελοντών γιατρών από τους «Γιατρούς του Κόσμου» και την ΕΙΝΑΠ θα τους παρακολουθεί σε καθημερινή βάση για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Σήμερα Τρίτη, ημέρα έναρξης της απεργίας πείνας οι μετανάστες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Σε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» αναφέρεται ότι η απεργία πείνας «αποτελεί απάντηση στην κρατική επιχείρηση διαίρεσης των εργαζομένων, εξαίρεσης δικαιωμάτων, κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού».

«Η εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας προαναγγέλλει την εξαθλίωση και άλλων. Γι’ αυτό η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μεταναστών είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας», τονίζεται.

Οι 237 που ξεκινούν την απεργία πείνας στην Αθήνα θα διαμείνουν στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής, με είσοδο από τη Σόλωνος, ώστε να μην τίθεται ζήτημα παρακώλυσης των φοιτητών στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους, καθώς το συγκεκριμένο κτίριο δεν χρησιμοποιείται πλέον για τις ανάγκες της Σχολής.

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση στη Νομική

Καταγγέλλοντας τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης από τον τ/σ Mega, ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που βρίσκεται συνεχώς στο παλιό κτίριο της Νομικής, ως αλληλέγγυος προς τους μετανάστες, τονίζει ότι «η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη, όλοι οι μετανάστες βρίσκονται εντός του επί ανακαίνιση κτιρίου της παλιάς Νομικής. Το μεσημέρι επισκέφτηκαν τους μετανάστες και οι γιατροί που έστειλε η πρυτανεία της Νομικής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγιεινής. Ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής, σε σημερινή απόφασή του τονίζει ότι στηρίζει τον αγώνα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παρακώλυσης της εξεταστικής».

«Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εξετάσεις δεν έχει καμία σχέση με το κεντρικό κτίριο της Νομικής. Δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των μεταναστών και του χώρου όπου γίνονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις. Πρόκειται για 2 κτίρια εντελώς χωρισμένα μεταξύ τους. Εμείς, για λόγους αποφυγής οποιασδήποτε παρεξήγησης, κλείσαμε και οποιαδήποτε δίοδο θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει. Οι φοιτητές μπαίνουν από τη Μασσαλίας και τη Σίνα και οι μετανάστες από τη Σόλωνος», εξηγεί.

Κάνοντας λόγο για επικριτικές δηλώσεις, υπογραμμίζει ότι «σήμερα διεξήχθησαν κανονικά οι εξετάσεις του Οικονομικού της Νομικής. Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος της Νομικής κ. Δημητρίου ήρθε στο χώρο, συζητήσαμε, περιηγηθήκαμε στο χώρο και ήταν απολύτως ευχαριστημένος. Σήμερα, που έγινε λόγος για lock out της σχολής, τους είπε ο ίδιος πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά».

Λα.Ο.Σ.: Δώσε θάρρος στο χωριάτη…

Από τις αντιδράσεις δεν θα απουσίαζε βεβαίως και ο Λα.Ο.Σ, που δια στόματος εκπρόσωπου του, σημείωσε: «Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι… Τι άλλο άραγε θα δούμε… Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι προστάτες όλων αυτών, ότι ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας». Άμεση ήταν η απάντηση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, που σχολίασε: «Καλύτερα να δώσει κανείς θάρρος σε οποιονδήποτε χωριάτη να ανέβει στο κρεβάτι του, παρά στο ρατσιστή και το φασίστα. Το κρεβάτι άλλωστε του ΛΑΟΣ, μόνο η ναζιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να το επωφθαλμιά. Όσο για τη Νομική Σχολή, ο Σύλλογος Φοιτητών της, ευτυχώς εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας που έχουν εγκατασταθεί σε αχρησιμοποίητο κτίριο της Σχολής και ευτυχώς δεν ασπάζεται τις απόψεις μισανθρώπων ακροδεξιών. Που μπορεί να διέγραψαν στελέχη τους που εθεάθησαν με λοστούς και κράνη στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά δεν έπαψαν να αποτελούν φυτώριο ρατσισμού και φασιστοειδών».

Και ερώτηση στη Βουλή από τη ΝΔ

Από πλευράς ΝΔ, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θανάσης Νάκος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, τονίζοντας πως «δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τους δεκάδες λαθρομετανάστες που ταξίδεψαν ανενόχλητοι από την Κρήτη στην Αθήνα και εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής, στέλνει το μήνυμα: ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!».

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να σοβαρευτούν και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».

Απόφαση ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής

Για το θέμα, σχετική απόφαση πήρε σήμερα και το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής. Χαρακτηστικά αναφέρει:

«Σήμερα, η κοσμητεία ανακοίνωσε lock out για την τρέχουσα εβδομάδα στο ΝΟΠΕ με αφορμή την απεργία πείνας των μεταναστών που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους».

«Οι πρακτικές του lock out είναι προσχηματικές και έχουν ως στόχο την κατασυκοφάντηση του ασύλου συντεταγμένα με το υπουργείο παιδείας και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ως σύλλογος αποφασίζουμε ότι τα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά, πολύ περισσότερο ότι οι σχολές θα έιναι ανοιχτές ενόψει κατάθεσης του ν/σ Διαμαντοπούλου για τη διενέργεια ΓΣ και κινητοποιήσεων. Η συνενοχή κοσμητείας και καλοθελητών της δε θα περάσει, κάτω τα χέρια από το άσυλο».

«Ο Φοιτητικός σύλλογος νομικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών».

«Αποφασίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας για να ανακοινώσουμε την απόφαση του συλλόγου μας ότι δε δέχεται κανένα lock out στο χώρο του ασύλου».

Η απόφαση υπογράφεται από τις παρατάξεις: ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ.

Παπουτσής: Άμεσα η μεταρρύθμιση για το άσυλο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τέλος, συναντήθηκε χθες με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Laurens Jolles και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα μας Γ. Τσαρμπόπουλο, όπου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Πηγή: tvxs.gr, in.gr, hungerstrike300.espivblogs.net

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...