Το δικό του “Γογλοθά” τραβά ο πρωτογενής τομέας, βλέποντας οι αγρότες την παραγωγή του κόπου τους να σαπίζει από τη μη διαθεσιμότητα και τις χαμηλές τιμές, την ίδια στιγμή που όλα γύρω αυξάνονται, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το να είναι κάποιος αγρότης.
Το ράλι των τιμών από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, όπου μεσολαβεί μία σειρά μεσαζόντων, έχει μετατρέψει την ελληνική αγορά τροφίμων σε “παράδεισο” εισαγόμενων προϊόντων, ακόμη και κάποιων που η Ελλάδα παράγει σε μεγάλες ποσότητες και σε καλύτερη βεβαίως ποιότητα.
Εκτός δε όλων των άλλων, τα προϊόντα που φτάνουν στη χώρα μας είναι ακατάλληλα προς βρώση, με συνέπεια να καταστρέφονται.
Ουσιαστικά, πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος τόσο των ίδιων των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών, αλλά πολύ δε περισσότερο της ίδιας μας της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το δημοπρατήριο της Ιεράπετρας η πιπεριά φεύγει με περίπου 50 λεπτά το κιλό και φτάνει στο ράφι γερμανικής πολυεθνικής λίγα μέτρα μακρύτερα να πωλείτα 2,39 σε τιμή προσφοράς!
Και σα να μη φτάνει αυτό, το ελληνικό κράτος εισάγει πιπεριές από το εξωτερικό… εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν τα εξής εισαγόμενα προϊόντα:
– 25 τόνοι φιστίκια προέλευσης Ιράν (η χώρα έχει παραγωγή φιστικιού)
– 19.5 τόνοι αμύγδαλα προέλευσης ΗΠΑ
– 2,5 τόνοι κουκουνάρι προέλευσης Τουρκίας
– 2,5 τόνοι πιπεριές προέλευσης Ιορδανίας (η χώρα μας παράγει μεγάλη ποσότητα, η οποία και εξάγεται)
– 5,5 τόνοι φρέσκα φασολάκια, προέλευσης Τουρκίας και Ιορδανίας (η χώρα μας παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες για εσωτερική κατανάλωση)
– 6,3 τόνοι αμπελόφυλλα προέλευσης Τουρκίας (ουδέν σχόλιο)
– 250 κιλά πιπεριές προέλευσης Συρίας (ισχύει ότι και παραπάνω)
– 80 τόνοι σταφίδας προέλευσης Κίνας (μόνο η Κρήτη παράγει πολύ παραπάνω από την εισαγόμενη ποσότητα)
– 32 τόνοι ελιές μαύρες προέλευσης Τουρκίας (εισάγουμε μέχρι και το εθνικό μας προϊόν)
Τα σχόλια… δικά σας!
neatv.gr – Παντελής Γιαΐτσης
(με πληροφορίες από newsbomb.gr)