«Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας»

Date:

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ξεκινάμε από το Μάαστριχ που επέβαλε ως ανώτατο όριο ελλείμματος το 3%. Γενικά, ορθή οικονομικά αρχή. Αλλά στις χώρες της ΕΕ με την τρομερά ανισόμερη ανάπτυξη, προπαντός στην τεχνογνωσία, βιομηχανία, παιδεία, με το ίδιο νόμισμα που δεν επέτρεπε δημοσιονομικούς χειρισμούς (π.χ., υποτίμηση του νομίσματος, εκτύπωση…) για ανταγωνιστικά προϊόντα, πώς έδρασε; Η πράξη βεβαιώνει υπέρ των αναπτυγμένων της ΕΕ και σε βάρος των υπανάπτυκτων ή με ήσσονα ανάπτυξη. Γιατί οι προηγμένες χώρες είχαν υψηλό ΑΕΠ, πλεονασματικό εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές), μπορούσαν να χρηματοδοτούν εξ ιδίων πόρων περαιτέρω ανάπτυξή τους. Οι υπανάπτυκτες, είχαν αντίθετες προς αυτές προϋποθέσεις και μόνον με εξωτερικό δανεισμό μπορούσαν να επιδιώξουν εκβιομηχάνισή τους, ανάπτυξη, και μπορούσαν με τα έσοδα από αυτή την πρόοδο να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Εξυπακούεται, ότι τα δάνεια αυτά έπρεπε να διατίθενται για παραγωγικούς όχι καταναλωτικούς σκοπούς.

Η ανισομέρεια αυτή των χωρών της ΕΕ προεβλέπετο να αντιμετωπιστεί με τις «επιδοτήσεις» που το ύψος τους είναι ανάλογο με τη «φτώχεια» της κάθε χώρας, ενώ η εισφορά για τη συγκέντρωση του κεφαλαίου ανάλογη με τον πλούτο της. Αντ’ αυτών, καθιερώθηκε η χωρίς δασμούς διακίνηση των προϊόντων των χωρών της ΕΕ στις χώρες της.

Οι επιδοτήσεις στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 300 δις. Μεγάλο μέρος διατέθη στην αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα: αντί προόδου, η αγροτική παραγωγή να φθίνει και σήμερα ν’ αντιπροσωπεύει κάτω του 3% του ΑΕΠ!… με αποτέλεσμα το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωμένων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να είναι εισαγόμενα!!! Αιτία, η ανικανότητα και διαφθορά των κυβερνώντων, ο κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους συγκροτημένος απ’ αυτούς κρατικός μηχανισμός και οι ίδιοι οι αγρότες που είτε διέθεσαν τις επιδοτήσεις για αλλότριους σκοπούς, όχι στη βελτίωση και αύξηση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, είτε τα σπατάλησαν σε εφήμερα καταναλωτικά αγαθά… Οι επιδοτήσεις σε αστικά επαγγέλματα βοήθησαν τον μεταπρατισμό, ελάχιστα είτε καθόλου παραγωγικό. Οι επιδοτήσεις σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις τις βοήθησαν ν’ αναπτυχθούν αλλά οι κύριοι αυτοί μόλις απόχτησαν κάποια ρευστότητα κεφαλαίων, τα σήκωσαν από ‘δω, τα εξαγάγανε εκτός Ελλάδας, εκεί που προσδοκούσαν περισσότερα κέρδη… σε σημείο που να αολοκληρωθεί η αποβιομηχάνιση της χώρας… Έγιναν κάποιες νέες οδικές αρτηρίες, διαμορφώθηκαν παλιότερες, αλλά γράφτηκε πως το κόστος, π.χ., ενός χιλιομέτρου, κόστισε και τριπλάσια από σε άλλες χώρες της ΕΕ με ίδια εδαφολογική και πετρωμάτων διαμόρφωση! Και οι επιδοτήσεις χρησιμεύσανε για πλούσιο φαγοπότι ολίγων μεγαλοεπιχειρηματιών… Οι μίζες κυβερνώντων και «υπηρεσιακών παραγόντων» εκτοξεύανε τα κόστη ετών και παντός είδους προϊόντων.

Η Γερμανία είναι η σφοδρότερη κατήγορός μας ότι «δεν μπορούν οι γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για τους Έλληνες τεμπέληδες, καλοπερασάκηδες».

Η οικονομική άνεση, ανάπτυξη της Γερμανίας προέρχεται και από τις εισαγωγές στη χώρα μας του μεγαλύτερου όγκου των εισαγωγών μας σε βιομηχανικά προϊόντα, με εξαγωγές μας προς αυτή ελαχίστου επ’ αυτών ποσοστού. Επίσης, αν στα εισαγόμενα προϊόντα τους εβάζαμε εισαγωγικούς δασμούς (τέλη) θα ήντουσαν πολλαπλάσιοι από το μέρος της επιδότησης που αναλογεί στη Γερμανία από το συνολικό ποσό που εισπράττει η χώρα μας. Αυτή η επιδότηση χρησίμευσε και ως το «άρμα – κατά μεγάλο ποσοστό – που έγινε ιδιοκτήτρια του ΟΤΕ, του αεροδρομίου «Ε. Βενιζέλος» κ.ά. επιχειρήσεων, ακόμα, από αυτή προμηθευόμεθα μεγάλο μέρος του πολεμικού εξοπλισμού μας, όπως τα υποβρύχια και η Γ. με τις υψηλότατες δωροδοκήσεις συνέβαλε στην «ανάπτυξη» της διαφθοράς στη χώρα μας… Οι πολεμικές επανορθώσεις, το δάνειο – ποσά που υπερβαίνουν τα χρέη μας και που με διάφορες προφάσεις δεν μας έδωσε – βεβαιοτάτως με υπεύθυνους τους φορείς στην ελαφρότερη εκδοχή, έναντι της «γερμανικής μπότας» όλους αυτούς που κυβέρνησαν, δυστυχώς, τη χώρα μας από την απελευθέρωση έως σήμερα… Ας θυμίσουμε ότι η Ιταλία και Βουλγαρία μας έδωσαν τις αποζημιώσεις που τους επιδικάστηκαν.

Η ανάπτυξη της Γερμανίας, κυρίως οφείλεται γιατί, στην πράξη μέχρι το 1960 από τη λήξη του Β’ Π.Π. της απαγορεύθη η διατήρηση ενόπλων δυνάμεων και όλους τους πόρους της σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό τα έριξε στην ειρηνική βιομηχανική παραγωγή και ανάπτυξη. Επίσης, βοηθήθηκε με άφθονα κεφάλαια για ν’ αναπτυχθεί, να είναι ανάχωμα στον «υπαρκτό σοσιαλισμό». Ακόμα, και οι αποζημιώσεις που έδωσε σε νικητήριες δυνάμεις με τη μεταφορά σε αυτές μηχανολογικών εγκαταστάσεων της τη βοήθησε απαλλάσοντάς την και από τα έξοδα καταστροφής τους, γιατί ήντουσαν πεπαλαιωμένες, άχρηστες!

Η καταστραμμένη εκ του πολέμου και ιδιαίτερα εκ της κατοχής χώρα μας, ξοδεύει γύρω στο 25% του προϋπολογισμού της για στρατιωτικές δαπάνες και μάλιστα μέγιστο μέρος των εξοπλισμών για τις παγκόσμιες δαπάνες του ΝΑΤΟ και όχι για τοπικά περιορισμένες πιθανές συγκρούσεις με την Τουρκία, που αν και οι δύο χώρες είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ (σύμμαχοι! δηλ…), το καταστατικό του ΝΑΤΟ δεν προβλέπει προστασία ενός μέλους του όταν του επιτεθεί άλλο μέλος του!!! Είμαστε στην πρώτη εφτάδα, νομίζω, των χωρών στο ύψος στρατιωτικών δαπανών, χωρίς να έχουμε πολεμικές βιομηχανίες, άρα εισάγουμε τον εξοπλισμό… Αρκετές πλούσιες χώρες ξοδεύουν το 2%…

Η ΝΔ, μόνιμα εκπρόσωπος του κεφαλαίου, επανέφερε πρόταση για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων γύρω στο 12 %, για να γίνουν επιχειρήσεις. Μα είχαμε, δημιουργήθηκε πλούτος, αυτές οι «ελληναράδικες» επιχειρήσεις τον βούτηξαν – 650 δις κατ’ επίσημη ανακοίνωση τοποθέτησαν σε Τρ.στην Ελβετία, άγνωστα ποσά στην Κύπρο, άγνωστα δις σε επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και αλλού, άγνωστα ποσά διακινούν οι «εξωχώριες εταιρίες», άγνωστα ποσά εγκληματικώς κτηθέντα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο γυναικών, απαγωγών, ληστειών, δολοφονιών κατ’ επάγγελμα και μύρια άλλα) τα οποία ΝΔ και το ομογάλακτόν της ΛΑΟΣ προτείνουν να εισαχθούν χωρίς καμία έρευνα της κτήσεώς των, ούτε φορολόγησή τους, για ν’ αναθερμανθεί η οικονομία!!! Πέραν του «άκρου άωτου» του αμοραλισμού αυτής της πρακτικής είναι και υπόσχεση σε κάθε παρανομούντα δολοφόνο, φοροφυγά, κλέφτη κ.λ.π. «φυγάδευσε έξω τα κτηθέντα, πολέμα τη χώρα σου να χρεοκοπήσει και μη σε νοιάζει, έτσι θα τα επαναεισάγεις και θα ποζάρεις έντιμος και της χώρας ευεργέτης»! Οποία της χώρας κατάπτωση, συγκεκριμένα του κομματικού εκφραστή της δεξιάς…

5 Ιουνίου 2011

Υ.Γ. Τη συμβολή της μείωσης της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στην οικονομική ανάπτυξη, μας τη δείχνει ολοζώντανη η κατάσταση στην Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...