Από τα βομβαρδισμένα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

Date:

Στο χώρο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε τελικά η συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Αλαβάνο και την παρουσία των βουλευτών Θανάση Λεβέντη και Θοδωρή Δρίτσα. Ένας χώρος ο οποίος βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που όλοι αντικρίσαμε προχθές και όπου ο κ. Αλαβάνος μίλησε για μία σειρά ζητήματα, αρχίζοντας από τους λόγους που, όπως πιστεύει, έγινε αυτή η επίθεση στα γραφεία, συνεχίζοντας μ’ έναν σύντομο σχολιασμό για την πανελλαδική επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της SIEMENS, φτάνοντας στους λόγους της επίσκεψης, της επαφές που έκανε, και τα ζητήματα των Χανίων στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει παραπάνω βάρος από εδώ και στο εξής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Με μεγάλη συγκίνηση για το γεγονός πως η συνέντευξη τύπου αυτή, του Προέδρου της Κ.Ο. και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιείται στον χώρο των «βομβαρδισμένων» γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, οδό Νεάρχου, άρχισε η αναφορά του για τους λόγους της επίσκεψής του στα Χανιά ο κ. Αλαβάνος. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, γιατί, όπως δήλωσε: «ξέρουμε πως με τον ενισχυμένο πια ρόλο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα αντιμετωπίσουμε διάφορα συμφέροντα και διάφορες ομάδες και διάφορα κυκλώματα και θα έχουμε ενδεχομένως επαφή με εκδηλώσεις βίας όπως αυτή η απαράδεκτη που έγινε εδώ στα Χανιά. Γιατί είμαστε όλοι μας αποφασισμένοι να μην ανακόψει αυτό κατ’ ελάχιστο και σε κανένα σημείο της Ελλάδας, την προσπάθειά μας και τους αγώνες μας για διάλογο, για ελευθερία, για δημοκρατία, για κοινωνική πρόοδο που συνδέονται με τους αγώνες που έχουν δοθεί στα Χανιά, στην Κρήτη».

Ένας δεύτερος λόγος που θεωρεί συγκινησιακή τη συγκυρία της παρουσίας του αυτή τη στιγμή στα γραφεία, έχει σχέση «με την προσπάθεια 100άδων φίλων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μέσα σε 24 ώρες τα γραφεία αυτά να είναι στοιχειωδώς επαναχρησιμοποιήσιμα». Ένας «τόπος εγκλήματος» ο οποίος επιλέγει να χρησιμοποιηθεί «εξαιτίας της προσπάθειας αυτής των ανθρώπων για να γίνει λειτουργικός, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων όλους αυτούς «τους 10άδες μετανάστες οι οποίοι δουλέψανε σκληρά όλη νύχτα, προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Και να εκφράσω εδώ επί της ευκαιρίας τη στήριξή μας στην προσπάθειά τους να αρθεί η νέα ρατσιστική οδηγία της Ε.Ε. ενάντια στους μετανάστες».

Siemens

Πριν αρχίσει την αναφορά του στα τοπικά ζητήματα, ο κ. Αλαβάνος επέλεξε ν’ αφιερώσει κάποιο χρόνο στην ελλαδική επικαιρότητα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Siemens, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα ζει στιγμές σαπουνόπερας». Εφοπλιστές, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικά τζετς, αριστοκρατικά φέρετρα, είναι μέσα σ’ αυτή την υπόθεση. «Ένα στοιχείο της κρίσης ενός συστήματος που προκαλεί μία κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό ζει ουσιαστικά στην στέρηση».

Εξέφρασε τις αμφιβολίες του σε σχέση με το κατά πόσο θα καταφέρει η δικαιοσύνη να φέρει απαντήσεις τονίζοντας πως «η δικαιοσύνη της εποχής Ν.Δ. και Σανιδά έχει αποκτήσει ταχυδακτυλουργικές ιδιότητες. Με αυτή την έννοια τα 35 περίπου εκατομμύρια ευρώ που ήδη αναφέρονται στη δίκη που γίνεται στη Γερμανία που έχουν δοθεί προκειμένου να λαδώσουν πολιτικά και άλλα πρόσωπα, στο προανακριτικό πόρισμα γίνονται 150.000 ευρώ». Ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «η Ελλάδα κοντεύει να καταντήσει μία αποικία μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων. Δεν είναι απλώς ότι οι Γερμανοί αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας τον ΟΤΕ, είναι ότι το ίδιο το σύστημα παροχής δικαίου στη χώρα μας εξαρτάται από τι θα γίνει στη Γερμανία. Κι αν υπάρχουν αποκαλύψεις στη Γερμανία τότε και μόνο τότε είναι ενδεχόμενο να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και στη χώρα μας».

Ο κ. Αλαβάνος μίλησε για «μία κρίση του πολιτικού συστήματος», ζητώντας την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να συμβάλλει όχι να λύσει, στην εξερεύνηση του προβλήματος» υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας η οποία θα βάλει στο περιθώριο τα δύο κόμματα και το σύστημα του δικομματισμού το οποίο έχει οδηγήσει σε έντονα πολιτικά προβλήματα και σε σήψη και θα θέτει μία νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Θερμή υποδοχή από Χανιώτες

Για βαθιές ρίζες στα Χανιά, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μίλησε ο Αλέκος Αλαβάνος, οι οποίες, όπως τόνισε «δε μπορούν να εξασθενήσουν ούτε με τα γεγονότα αυτά, ούτε με επιθέσεις ούτε με τοποθετήσεις λεκτικής εμπάθειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτές οι βαθιές ρίζες έγιναν εμφανές, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, με τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Χανιώτες.

Δημοτική Αγορά

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, στις επισκέψεις του στη Δημοτική Αγορά, στο Αεροδρόμιο και στο Νοσοκομείο, και με την επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, απλούς και από σωματεία, ούτε ένας δεν έθεσε το θέμα ΣΥΡΙΖΑ και Εφετείο. Αντιθέτως «έθεσαν μια σειρά πολύ μεγάλα ζητήματα». Και συνέχισε: «στην Αγορά μας έθεσαν τα ζητήματα της μείωσης των πωλήσεων, της ακρίβειας που τους δυσκολεύει, της πίεσης που νοιώθουν από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και συζητήσαμε μέτρα που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά σε έναν τέτοιο χώρο όπως τον περίφημο της Δημοτικής Αγοράς»

Αεροδρόμιο

Για το αεροδρόμιο, μέσω των συναντήσεων με εργαζόμενους εκεί, ο κ. Αλαβάνος είπε πως τέθηκαν ζητήματα «της έλλειψης υποδομών, της τεράστιας ουράς που δημιουργείται το καλοκαίρι από τους επισκέπτες των Χανίων, της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και του αεροδρομίου των Χανίων στα πλαίσια των 10 αεροδρομίων που προωθεί προς ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση». Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιήθηκε η προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των ελεύθερων και δημόσιων χώρων, ιδιαιτέρως σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτόν των αεροπορικών μεταφορών «ο οποίος έχει σχέση τόσο με την ανάπτυξη όσο και με την ασφάλεια της χώρας»

Νοσοκομείο

Για τις μεγάλες ελλείψεις στην στελέχωση του προσωπικού, τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτικό όσο και σε τεχνικό προσωπικό, των δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται, της υπερεντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων, της δυσκολίας να πάρουν άδειες σήμερα, τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουνε σε διάφορες κλινικές, είτε σε σχέση με την ογκολογία είτε με τα νεογνά είτε σε άλλα ζητήματα, αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος. Μια σειρά προβλήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, θα προσπαθήσει ν’ αξιοποιήσει μ’ όλες τις δυνάμεις του «και μέσω μαζικών αγώνων και μέσω κοινοβουλευτικής δράσης».

Εφετείο και τοπικισμός

Ο κ. Αλαβάνος δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί σχετικά εκτεταμένα στο θέμα του Εφετείου, μετά και τη σύγκρουση η οποία υπήρχε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων για το ζήτημα. Έδωσε αρκετές απαντήσεις, αναφορικά με το τι διαφοροποιεί την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα το πώς βλέπει το ζήτημα της ανάπτυξης, πως αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε:

«Αν μας ξεχωρίζει κάτι από τα δύο μεγάλα κόμματα, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι εμείς δε λέμε άλλα πράγματα στο Ηράκλειο και άλλα πράγματα στα Χανιά. Δεν έχουμε στελέχη στα Χανιά τα οποία να λένε, θα τα δώσουμε όλα για να μη γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο, και δεν έχουμε στελέχη στο Ηράκλειο που να λένε ότι θα τα δώσουμε όλα αν δεν γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο. Αυτή τη διπλοπροσωπία, στα δύο άκρα της Κρήτης, δε μπορούμε να τη δεχτούμε γιατί είναι έξω από την κουλτούρα και το ήθος μας. Εμείς δεν λέμε άλλα πράγματα, οι ίδιοι άνθρωποι, όταν είμαστε στο Ηράκλειο και όταν είμαστε στα Χανιά. Και δε φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα σε όλη την Κρήτη. Και γι’ αυτό κι εγώ και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ως βουλευτής Ηρακλείου, δεν έχω κανένα πρόβλημα να βρεθώ σ’ αυτό τον τόπο τον οποίο κι από προσωπικές σχέσεις τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τον οποίο ιδιαίτερα αγαπώ».

Γνωστοποίησε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για «πόλεμο ενάντια σε κάθε τι αναχρονιστικό, παρωχημένο, αντιπαραγωγικό παρουσιάζεται στην Κρήτη η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες».

Και συνέχισε: «Γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της Κρήτης με άλλο τρόπο. Γι’ αυτό βρεθήκαμε στα Ζωνιανά. Ξέροντας την υπόθεση, ξέροντας πως είχαμε μια επιλογή, εκεί που κάθε άλλη πολιτική δύναμη απέφευγε να πατήσει το πόδι της στον ορεινό Μυλοπόταμο. Έχουμε φέρει καθηγητές του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, έχουμε φέρει τον πρόεδρο του ΤΕΕ προκειμένου να αναπτυχθεί ένα άλλο σχέδιο για την επιβίωση αυτής της ορεινής κοινωνίας της Κρήτης».

Η αντίθεση ως προς τον τοπικισμό δεν είναι μία αντίθεση ως προς την ιστορία, το παρελθόν και την προσφορά του κάθε τόπου, είπε ο κ. Αλαβάνος. Ο τοπικισμός, όπως εκφράζεται σήμερα στην Κρήτη και αλλού, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, έχει σχέση «με τη δημιουργία υπερβολικών και τεχνητών αντιθέσεων ανάμεσα στα διάφορα σημεία της Κρήτης τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση πολιτικών – οικονομικών παραγόντων, εξασφαλίζουν εκλογές στη Βουλή και στηρίζουν διάφορα κυκλώματα. Με τον ίδιο τρόπο ερχόμαστε σε αντίθεση. Οι πολίτες των Χανίων έχουν το δικαίωμα να έχουν την κάθε γνώμη που θεωρούνε σωστή. Και το ίδιο τρόπο μπορεί να έχει και η κοινωνία και οι φορείς του Ηράκλειου».

Εφετείο στο Ηράκλειο αλλά και αποκέντρωση

«Μια πορεία της Κρήτης προς τα μπροστά» για τον κ. Αλαβάνο, «χρειάζεται μία αποκέντρωση λειτουργιών, κάθε τι που μπορεί να είναι ως προς τη διευκόλυνση του πολίτη. Η Ανατολική Κρήτη, οι κάτοικοί της έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα». Το πρόβλημα είναι πέρα από τους κατοίκους της Ανατολικής Κρήτης, έχει σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον κ. Αλαβάνο, «έχοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, έχοντας υπόψη ότι, δυστυχώς, εδώ στο Εφετείο Χανίων, είχε εγκαθιδρυθεί πυρήνας του παραδικαστικού κυκλώματος για τον οποίο δεν είχαμε ακούσει τίποτα απ’ αυτούς που θα έπρεπε να είχαμε ακούσει, δηλαδή τον Δικηγορικό Σύλλογο, θεωρούμε ότι θα είναι λειτουργική και χρήσιμη, όχι η μεταφορά του Εφετείου αλλά η δημιουργία άλλου ενός στο χώρο του Ηρακλείου». Για τον κ. Αλαβάνο, αυτή αποτελεί την ενδεικνυόμενη λύση, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού και νομικοί κύκλοι καθώς και μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου και της Ένωσης Δικαστών, έχουν γνωμοδοτήσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Αλαβάνος, είναι υπέρ της αποκέντρωσης. Και μ’ αυτή την έννοια θ’ αγωνιστεί για να ιδρυθούν μια σειρά νέες υπηρεσίες στα Χανιά, σε σχέση με τον ΟΓΑ, σε σχέση με τον τουρισμό, σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, πάντα έχοντας ως γνώμονα στην βελτίωση των δυνατοτήτων να επιλύει τα προβλήματά του ο πολίτης.

Σε πιο συγκεκριμένη βάση, ο κ. Αλαβάνος, μετά και την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ανακοίνωση μία πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μία «σταυροφορία», όπως την χαρακτήρισε «προκειμένου να δημιουργηθούν ορισμένες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο οι οποίες λείπουνε. Είναι μία μεγάλη έλλειψη. Ανάμεσα σ’ αυτές, κι έχοντας υπόψη μας τα προβλήματα των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους στο χώρο των Χανίων, και ευρύτερα του νομού, θα κάνουμε συγκεκριμένες προσπάθειες. Θα συναντήσουμε αυτή ή την άλλη βδομάδα τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί Ιατρείο Πόνου, δηλαδή Παρηγορητικής Θεραπείας μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων και προκειμένου να τελειώσει αυτή η υπόθεση που καρκινοβατεί που αφορά το ζήτημα των νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων. Το θέτουμε αυτό ως μία υπόθεση τιμής, θέλουμε να ‘μαστε χρήσιμοι».

Για τον κ. Αλαβάνο και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα Χανιά αξίζουν μιας καλύτερης τύχης. Κατηγόρησε όλους αυτούς που προσπαθούν να πείσουν πως «το μεγάλο ζήτημα των Χανίων από το οποίο κρίνεται το μέλλον είναι αν θα γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο». Τελειώνοντας, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε καμιά μάχη ενάντια στα Χανιά. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε καμιά μάχη ενάντια στο Ηράκλειο. Πιστεύω ότι όλ’ αυτά οδηγούν την Κρήτη προς τα πίσω».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...