Αποσπάσματα των δηλώσεων Κρίτωνα Αρσένη στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ στη Θεσσαλονίκη για τη μετατροπή της χώρας σε «τουριστική Ντίσνεϋλαντ»

Date:

“Μου προκαλούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σχετικά με την  ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας.”

“Η ανάπτυξη μεγάλων ιδιωτικών, μαζικών χωριών μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ και χωρίς σχεδιασμό στην εκτός σχεδίου περιοχή, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σ’ ένα είδος τουριστικής “Ντίσνεϊλαντ”, όπου είμαστε ανοικτοί σε όλες τις επενδύσεις αλλά καμία δεν αποδίδει.”

“Αν στην απελπισία μας για να βρεθούν επενδύσεις και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους δεχτούμε σήμερα πράγματα που όλοι πολεμήσαμε, πώς θα μπορέσουμε στο μέλλον να πούμε «όχι» σε επενδυτικές προτάσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μαζική εξαγοράς της αγροτικής γης μας από εταιρείες, εργοστάσια χρυσού, ρυπογόνες βιομηχανίες και ακόμα και πυρηνικά;”

“Λυπάμαι πολύ για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, όμως στα πλαίσια που ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν, που ενισχύουν την ποιότητα και το χαρακτήρα της Ελλάδας και του κάθε τόπου. “

“Στην Ελλάδα έχουμε  κρατικοδίαιτες μεγάλες εταιρείες ενώ είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παλεύουν καθημερινά, παράγουν θέσεις εργασίας και αποτελούν την πραγματική μας οικονομία. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ενισχύσουμε άμεσα.”

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης είναι μαζί μας. Καλημέρα σας κ. Αρσένη.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές μας.

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό σχετικά με την παραθεριστική κατοικία και το γκολφ. Και ήθελα να ρωτήσω πολύ απλά τον κ. Αρσένη ο οποίος είχε βγάλει παλαιότερα πολλές  ανακοινώσεις που αφορούσαν την άρνησή του να δεχθεί εγκαταστάσεις γκολφ κτλ. γιατί υπάρχει πρόβλημα με το υδάτινο ισοζύγιο κτλ. και με την παραθεριστική κατοικία, αν οι θέσεις αυτές παραμένουν και αν έχει κάτι να προτείνει παραπάνω.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Μου προκαλούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σχετικά με την  ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας από την κυβέρνηση  για την ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού που βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η παράλληλη ανάπτυξη των μεγάλων αυτών ιδιωτικών, μαζικών χωριών μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ και χωρίς σχεδιασμό στην εκτός σχεδίου περιοχή, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σ’ ένα είδος τουριστικής “Ντίσνεϊλαντ”, όπου είμαστε ανοικτοί σε όλες τις επενδύσεις αλλά καμία δεν αποδίδει.

Αν στην απελπισία μας για να βρεθούν επενδύσεις και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους δεχτούμε σήμερα πράγματα που όλοι πολεμήσαμε, όπως είναι η τσιμεντοποίηση των ακτών και των νησιών μας, πώς θα μπορέσουμε στο μέλλον να πούμε «όχι» σε επενδυτικές προτάσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μαζική εξαγοράς της αγροτικής γης μας από εταιρείες, εργοστάσια χρυσού, ρυπογόνες βιομηχανίες και ακόμα και πυρηνικά;

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Δηλαδή λέτε ότι το ένα θα φέρει το άλλο. Άρα παραμένετε εσείς σταθερός στις απόψεις σας. Και ζητάτε προφανώς η κυβέρνηση  να μην κάνει πίσω.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Θεωρώ ότι πραγματικά η κυβέρνηση δίνει έναν τεράστιο αγώνα για τη χώρα και πραγματικά αποφύγαμε το χειρότερο, που είναι η χρεοκοπία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε στις γραμμές που έχουμε κινηθεί ως σήμερα, στη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης. Θεωρώ ότι ακριβώς μέσα από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι που θα βρούμε τη διέξοδο για την ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, όπως ξέρουμε όλοι, έχουμε  κρατικοδίαιτες μεγάλες εταιρείες, ενώ είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παλεύουν καθημερινά, παράγουν θέσεις εργασίας και αποτελούν την πραγματική μας οικονομία. Σε αυτές πρέπει να στηριχθούμε στον τουρισμό και σε όλους τους κλάδους. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ενισχύσουμε άμεσα. Είναι το κομμάτι της οικονομία μας που χάνεται λόγω της κρίσης και αν αποσαθρωθεί αυτή η παραγωγική μας βάση, φοβάμαι πως χαθήκαμε.

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Ναι, αλλά εδώ βλέπω ας πούμε τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος λέει: «Θα πρέπει ν’ αποφασίσουμε αν η παραθεριστική κατοικία είναι τουριστικό προϊόν το οποίο επιθυμούμε για τη χώρα μας ή όχι, ν’ αποφασίσουμε δηλαδή εάν επιθυμούμε να παραμείνει μια κατάσταση άναρχης, εκτός σχεδίου δόμησης όπου χτίζονται μικρά σπιτάκια, πολλά εκ των οποίων είναι αυθαίρετα, και δεν προτιμούμε να πάμε σε μια οργανωμένη δόμηση με οργανωμένη κατοικία».

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Λυπάμαι πολύ γι’ αυτές τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση διαφωνώ. Θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, όμως στα πλαίσια που ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν, που ενισχύουν την ποιότητα και το χαρακτήρα της Ελλάδας και του κάθε τόπου.

Υπάρχουν εκπληκτικά μεγάλα και μικρά διατηρητέα κτήρια σε όλη την Ελλάδα, σε μοναδικά σημεία που μένουν αναξιοποίητα. Θα μπορούσαν πραγματικά εκεί πέρα ν’ αναπτυχθούν δραστηριότητες ξενοδοχειακές και παραθεριστικές. Να αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο, εγκαταλελειμμένο κτιριακό δυναμικό.

Αυτή τη στιγμή π.χ. στη Σαντορίνη, σχεδιάζεται να χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο δίπλα σε άλλες μονάδες που έχουν υποβαθμιστεί, σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει ν’ αναβαθμίσουμε τις υφιστάμενες μονάδες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αν θέλουμε παραθεριστικό τουρισμό μέσα σε διατηρητέους οικισμούς, σε δημόσια διατηρητέα κτίρια που πραγματικά μια επένδυση εκεί πέρα θα προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα βελτιώσει τον τοπικό χαρακτήρα και θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο τουριστικό προϊόν.

Το να χτίσουμε διάσπαρτα τουριστικά χωριά στην εκτός σχεδίου περιοχή, νομίζω ότι είναι αντίθετο στη λογική που κινούμαστε έως τώρα και δε θα πρέπει να κινηθούμε προς τα εκεί.

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Είχαν κυκλοφορήσει και νούμερα, 60, 70 χιλιάδες έλεγαν, διάφορα εξοχικά που μπορεί να γίνουν σε περιοχές τουριστικές.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή τα νούμερα που εγώ έχω στα χέρια μου είναι 7.500 απούλητες κατοικίες στην Κρήτη..

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Από τα υπάρχοντα.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Πολλές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, 600.000 απούλητες κατοικίες στην Ισπανία, 200.000 ημιτελείς….

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Εσείς τι λέτε δηλαδή; Να μείνει η κατάσταση ως έχει; Να μη γίνει καμία ρύθμιση;

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Θεωρώ ότι και η παραθεριστική κατοικία χωράει στο τουριστικό μας μοντέλο αλλά πώς; Με παραθεριστική κατοικία σε διατηρητέους οικισμούς, παραθεριστική κατοικία σε μεγάλα διατηρητέα κτίρια, ξενοδοχεία δηλαδή σε μεγάλα διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα και καταρρέουν.

Θα πρέπει δηλαδή όταν επενδύουμε στον τουρισμό, ν’ ενισχύουμε την ταυτότητα του τοπικού προϊόντος, να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι να την υποβαθμίζουμε, όχι να σκοτώνουμε δηλαδή την κότα που κάνει τα χρυσά αυτά. Αυτή την ομορφιά που προσελκύει τους επισκέπτες στον τόπο μας.

Α. ΛΥΚΕΣΑΣ: Σε λίγα λεπτά μας είπατε πολλά και σημαντικά κ. Αρσένη. Τα κρατάμε, υπάρχουν κι άλλα αλλά θα τα πούμε τις επόμενες μέρες. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας.

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...