Ασφαλεια στο διαδικτυο

Date:

Αδικαιολόγητος εφησυχασμός από γονείς και Πολιτεία στο θέμα της δραστηριοποίησης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες. Μόνο 10% των νέων νοιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τους εικονικούς κόσμους ενώ 34% νοιώθουν ότι δεν τους δίνονται αρκετές ευκαιρίες για να εκφραστούν. 1% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν ήδη εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου και 13% παρουσιάζουν συμπτώματα που θα οδηγήσουν στον εθισμό.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

asfaleia 01 764 νέοι 11-17 ετών συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίων νέων με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο «International Youth Advisory Congress» που υλοποιήθηκε στο Λονδίνο μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου. Ο αριθμός αυτός είναι αντιπροσωπευτικός των απόψεων που έχουν οι νέοι σχετικά με την ασφάλεια του διαδικτύου. Τα προβλήματα καθώς φαίνεται και από τα αποτελέσματα είναι πολλά και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης. Η εξάρτηση παραμένει μεγάλη αλλά τα προβλήματα που συναντούν οι νέοι δεν τυγχάνουν της ανάλογης δημοσιοποίησης ή ουσιαστικής αντιμετώπισης. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε εποχές όπου η χρήση του διαδικτύου όχι απλά έχει γενικευτεί αλλά πολλοί τομείς της ζωής είναι άμεσα συνυφασμένοι με την χρήση του. Ειδικότερα οι νέοι παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση και πολλές ώρες σπαταλιούνται στο σερφάρισμα. Αποτέλεσμα, από την μια μεριά να εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους, και από τη άλλη οι όποιες ενστάσεις και παράπονα τους κατά τη διάρκεια της χρήσης του να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους γονείς μέχρι τους κάθε λογής ιθύνοντες.

Τα αποτελέσματα

  • Μόνο 10% των νέων νοιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στους εικονικούς κόσμους ενώ 34% νοιώθουν ότι δεν τους δίνονται αρκετές ευκαιρίες για να εκφραστούν.
  • Σχεδόν το 40% ομολογεί ότι σπάνια μιλάει με τους γονείς του για το τι κάνει στο Διαδίκτυο, καθώς οι γονείς δε φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτές τις ασχολίες των παιδιών τους.
  • 73% λένε ότι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο οποτεδήποτε θέλουν χωρίς κανέναν περιορισμό.
  • 9% λένε ότι έγιναν στόχος παιδόφιλων μέσω chat room, email ή social networking site.
  • 44% έχουν συναντήσει στο Διαδίκτυο εικόνες ή περιεχόμενο που θεωρούν ότι είναι ακατάλληλο για την ηλικία τους.
  • 57% λένε ότι θα ήταν «χαμένοι χωρίς το Διαδίκτυο».

Τουλάχιστον 150 νέοι από 19 χώρες και 6 ηπείρους συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν οι Μάγδα Τσούτη, Άννα Χαραλαμπίδη, Βίκη Καϊσίδου και Σπύρος Ρούμπας, μαθητές Β’ και Γ’ λυκείου, και πρέσβεις του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet.gr στο συνέδριο αυτό.

Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους 4 μαθητές σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα. Μια από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις των παιδιών ήταν ότι η φωνή τους δεν εισακούεται από τους ενήλικες. Υψώνουν λοιπόν κραυγή βοήθειας και απαιτούν από τις κυβερνήσεις:

  • Να εντάξουν την εκπαίδευση των παιδιών στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο στο σχολικό πρόγραμμα.
  • Να ενισχύσουν τη δραστηριοποίηση των τοπικών και εθνικών συμβουλίων νέων.
  • Να ασκήσουν επιρροή στα ΜΜΕ ώστε να δώσουν περισσότερο χρόνο σε εκπομπές και δημοσιεύματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τα ζητήματα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
  • Να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των αστυνομικών αρχών.
  • Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εταιριών για την προστασία των νέων καθώς ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγεί μεν σε καλύτερα προϊόντα αλλά, εάν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δεν δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και δεν εργαστούν συλλογικά με την εκπαίδευση, τους νέους και τα ΜΜΕ, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά
  • Τέλος πρότειναν την εφαρμογή συστήματος καταγγελιών μέσα από την ενσωμάτωση ειδικού «κουμπιού/εικονιδίου» που θα υπάρχει σε κάθε οθόνη και το οποίο θα ενεργοποιούν τα παιδιά όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή προσβάλλονται.
  • Ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης, πρότειναν να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, μέσα από workshops, δηλαδή μαθητικές ομάδες όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το Διαδίκτυο στην πράξη. Πρότειναν δε την αμφίδρομη εκπαίδευση από νέους προς νέους.

Οι προτάσεις των νέων που έλαβαν μέρος στο συνέδριο θα τύχουν επεξεργασίας και θα κατατεθούν στον ΟΗΕ με σκοπό να ενσωματωθούν στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού το 2009.

Στη συνέντευξη παρέστησαν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και της παιδικής προστασίας και σχολίασαν τις παρουσιάσεις των παιδιών. Ο κος Γρηγόρης Καλομοίρης- αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε: «Παρατηρείται αδικαιολόγητος εφησυχασμός από γονείς και Πολιτεία στο θέμα της δραστηριοποίησης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες. Η ΟΛΜΕ μεταξύ άλλων προτείνει την καθιέρωση της πρόσβασης των μαθητών σε ιστοσελίδες από ασφαλείς παρόχους (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και δεσμεύεται να προωθήσει τις προτάσεις των παιδιών στο Υπουργείο Παιδείας.»

Ο καθ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας & Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας πρόσθεσε: «15.000 έφηβοι κινδυνεύουν στο μέλλον να κάνουν κατάχρηση του Διαδικτύου. Ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου, ο Συνήγορος του Παιδιού, ή Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συνεργαστούν για να καταγράψουν τους κινδύνους και τις ασφαλιστικές δικλείδες και να ζητήσουν στη συνέχεια τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας.»

Η Κα Άλκηστις Μπλάουτ, Δ/ντρια Marketing & Συλλογής Πόρων Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEFεπεσήμανε τα ακόλουθα: «Η UNICEF κάνει έρευνες, εντοπίζει τα προβλήματα από την επαφή των νέων με το Διαδίκτυο και αναπτύσσει πρωτοβουλίες με προεξάρχουσα την διάδοση της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.»

Τέλος, η Δρ. Άρτεμις Τσίτσικα, Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν. Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού είπε τα εξής: «1% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν ήδη εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου και 13% παρουσιάζουν συμπτώματα που θα οδηγήσουν στον εθισμό. Στη ΜΕΥ παρακολουθούνται ήδη 40 παιδιά με τέτοια συμπτώματα. Παράγων πρόληψης θεωρείται η ενασχόληση των παιδιών με το Διαδίκτυο στο σχολείο. Σημαντική είναι η συμβολή των συνομήλικων στην εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κοινοποιήστε:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Φόρος τιμής στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ | Φωτός

Του Μανώλη Βεληβασάκη, Προέδρου ΠΣΚ Πριν από ενάμιση αιώνα, Αμερικανοί πολίτες...

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Του Αιμίλιου Δασύρα | Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα...

Έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη

Τα Χριστούγεννα ή οι «Γιορτές» στην Ελλάδα δεν είναι...